Μπακαλιάρος Λευκαδίτικος
Εύκολο, πολύ νόστιμο, υγιεινό και παραδοσιακό φαγητό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσοχή!!! αυτό το φαγητό δεν θέλει καθόλου αλάτι!Επειδή το τρώμε συχνά αυτό το φαγητό, παίρνω αρκετό μπακαλιάρο παστό πάντα με κόκαλο, ζητάω να μου τον κόψουν μερίδες και τον ξαρμυρίζω όλον μαζί αλλάζοντας πολλές φορές το νερό. Τον στραγγίζω πολύ καλά και τον φυλάω στην κατάψυξη, αφού τον χωρίσω σε μαγειριές ανάλογα με την ποσότητα που συνήθως κάνω.Όταν ρίχνω το λεμόνι στο τέλος, προσέχω να μη μου πήξει πολύ η σάλτσα του.Αυτό το φαγητό τρώγεται χειμώνα-καλοκαίρι, κρύο ή ζεστό και είναι το ίδιο νόστιμο.
Υλικά
-
8 κομμάτια μπακαλιάρος παστός τον οποίο έχουμε ξαρμυρίσει
-
8-10 μέτριες πατάτες
-
1 κρεμμύδι μεγάλο
-
2 λεμόνια
-
ελαιόλαδο
-
πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε όπως για τον φούρνο.
-
2
Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη ή στο multi, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο να σωταριστούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες, τις σοτάρουμε λίγο και ρίχνουμε το πιπέρι.
-
3
Τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου, προσθέτουμε λίγο νερό, χωρίς να σκεπαστεί το φαγητό, και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου.
-
4
Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο (τρυπώντας τις πατάτες και το μπακαλιάρο με ένα πιρούνι ή αν θέλουμε δοκιμάζοντας), έχουμε στύψει τα λεμόνια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε λίγο να πάει ο χυμός παντού. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μερικές βράσεις το φαγητό γιατί το ζουμί του πήζει αμέσως και το τραβάμε από την φωτιά.
Σχόλια (19)