Μπακαλιάρος λεμονάτος

Bαθμολογία: 4.9
       
 
20 ψήφοι
,

Μπακαλιάρος λεμονάτος
photo: golfo

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φύλλο μπακαλιάρου
  • λάδι
  • 2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 5 πράσα χονδροκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 5-6 κλωναράκια σέλινο χονδροκομμένα
  • 5-6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • αλάτι - πιπέρι
  • χυμό από 1-2 λεμόνια ανάλογα πόσο ξινό το θέλετε
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι
Κόστος:
(5 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(5 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (4 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 41' (4 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε, κόβουμε, πλένουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
  2. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
  3. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα, το σέλινο και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα γυρνάμε λίγο . Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να μαραθούν.
  4. Βάζουμε τις πατάτες σε στρώσεις και τις σκεπάζουμε με νερό,αλάτι, πιπέρι.
  5. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο.
  6. Φτιάχνουμε τον χυλό δηλαδή βάζουμε σε ένα μπολάκι το αλεύρι με το λεμόνι και τα διαλύουμε καλά. Μόλις ψηθεί το φαγητό μας ρίχνουμε το χυλό από πάνω και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μετά που θα βάλουμε τις πατάτες δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Πιάνουμε την κατσαρόλα και την γυρνάμε σιγά-σιγά.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι ελαφρύ και με ήπια γεύση (ειδικά για τα παιδιά). Περιορίστε το λάδι στη συνταγή για να έχετε ένα χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά γεύμα. Αποφύγετε τον παστό μπακαλιάρο εάν υποφέρετε από αρτηριακή υπέρταση ή νεφροπάθεια

Σχετικές συνταγές

    22 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Μαρίτσα, 26-3-09  
    Αγαπητή asproula.
    Η συνταγή σου είναι τέλεια!!!!!!
    Την έκανα χθες του Ευαγγελισμού με μια παραλλαγή.Μαζί με τις πατάτες έβαλα και 2-3 κολοκυθάκια.Περιττό να σου πω πως δεν έμεινε ούτε ζουμάκι στην κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από golfo, 29-8-10  
    υπεροχο φαγητοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο!
    εγω το εφτιαξα με φρεσκο μπακαλιαρο ντοπιο και εγινε μουρλια!!!
    προσθεσα και καροτο και εκοψα και ενα κοματακι ντοματα μεσα δινει ωραια γευση και χρωμα.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από litsa d, 10-10-10  
    νοστιμοτατο,μου θυμιζει το φαγητο της μαμας στα παιδικα μου χρονια!
    #
    Σχόλιο από 103, 28-3-11  
    Kαταπληκτικό!!!!
    Το έφτιαξα την 25η Μαρτίου αντί για τηγανητό μπακαλιάρο, για να αποφύγω το τηγάνισμα (αυτό το πιτσίλισμα...) και ήταν ένα φανταστικό φαγητό. 'Εβαλα και εγώ ένα κολοκυθάκι γιατί μας αρέσουν και γιατί πίστευα ότι θα ταιριάζει. Το φαγητό άρεσε σε όλους μας και όλοι βάλαμε άριστα!
    Υπέροχο φαγητό, θα το ξαναφτιάξουμε σίγουρα!!! Ευχαριστώ πολύ- πολύ.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 18-4-11  
    Πολύ ωραίο. Παρέλειψα το πράσο και το σέλινο. Νομίζω πως θα του ταίριαζε και ο άνιθος.
    #
    Σχόλιο από touli, 23-12-11  
    katapliktiko !!!!!! para poli orea sintagi akolouthisa kai tin simvouli tis golfos kai evala kai ntomata, eitane theiko to fagitaki, euharisto poli gia tin sintagi
    #
    Σχόλιο από eta, 25-1-12  
    Νόμιζα ότι πρέπει να λέμε από που παίρνουμε μία συνταγή όταν δεν είναι δική μας. Μάλλον το ξέχασε η asproyla γιατί η συνταγή είναι από το " Μπουκιά και συχώριο" του Ηλία Μαμαλάκη συγκεκριμένα από την Κάλυμνο. Εκτός αν είναι Καλυμνιά η asproyla. Πάντως η συνταγή άπαιχτη.
    #
    Σχόλιο από Rosie, 26-3-12  
    Αχ αυτά τα υπέροχα μαμαδίστικα φαγητάκια!!
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 26-3-12  
    Ενα φυλλο μπακαλιαρου εννοουμε ενα φιλετο μπακαλιαρου???ας μου απαντησει οποιος γνωριζει...
    #
    Σχόλιο από elenitak, 25-3-13  
    εννοει τον μπακαλιαρο που τον περνουμε κ τον ξαρμιριζουμε. ειτε φιλετο ,ειτε με κοκαλο.
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 25-3-13  
    Απίστευτο φαγητό...ο μπακαλιάρος τελειώς διαφορετικός...πεντανόστιμος...Ευχαριστούμε για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από G B, 9-5-13  
    #
    Σχόλιο από μαράκι83, 18-11-13  
    Πολύ νόστιμο. Για εμάς βέβαια που δεν τρώμε πολύ αλμυρά τα φαγητά μας, το αλάτι θα μπορούσα να το παραλείψω. Αλλά αξίζει τα 5 πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από SOPHIA!!!, 8-10-14  
    Ευχαριστώ πολύ για το μυστικό με το χυλό... Όποτε έριχνα το αλέυρι πάντα έκανε σβόλους, μέχρι τώρα!!!
    #
    Σχόλιο από marymyt, 16-11-14  
    Μου αρεσε το ζουμακι Και οι πατάτες αλλά το ψάρι καθόλου. Ισως να φταίει που ο μπακαλιάρος ήταν κατεψυγμένος
    #
    Σχόλιο από IreneM2015, 6-1-15  
    #
    Σχόλιο από vikgia, 25-3-15  
    Αν και την φτιάχνω συχνά αυτή τη συνταγή και με άλλα ψάρια είναι τέλεια. Εγώ βάζω και λίγο σκόρδο του δίνει γεύση
    #
    Σχόλιο από vaso lampros, 26-3-15  
    #
    Σχόλιο από stalavrou, 27-3-15  
    #
    Σχόλιο από cchatzi, 7-1-16  
    Πολυ πολυ νόστιμο φαγάκι! Οτι καλύτερο αν θέλεις κατι ελαφρύ υγιεινό κ σχετικά γρήγορο! Έβαλα 3 ξερά κρεμμύδια ενα ματσάκι σέλινο κ δυο καροτακια. Επίσης επειδή μας αρέσει το λεμόνι έβαλα χυμό απο 3 κ νομίζω οτι σήκωνε κ αλλο, το νοστιμεύει περισσότερο!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    19 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Μαρίτσα, 26-3-09  
    Αγαπητή asproula.
    Η συνταγή σου είναι τέλεια!!!!!!
    Την έκανα χθες του Ευαγγελισμού με μια παραλλαγή.Μαζί με τις πατάτες έβαλα και 2-3 κολοκυθάκια.Περιττό να σου πω πως δεν έμεινε ούτε ζουμάκι στην κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 10-10-10  
    νοστιμοτατο,μου θυμιζει το φαγητο της μαμας στα παιδικα μου χρονια!
    #
    Σχόλιο από 103, 28-3-11  
    Kαταπληκτικό!!!!
    Το έφτιαξα την 25η Μαρτίου αντί για τηγανητό μπακαλιάρο, για να αποφύγω το τηγάνισμα (αυτό το πιτσίλισμα...) και ήταν ένα φανταστικό φαγητό. 'Εβαλα και εγώ ένα κολοκυθάκι γιατί μας αρέσουν και γιατί πίστευα ότι θα ταιριάζει. Το φαγητό άρεσε σε όλους μας και όλοι βάλαμε άριστα!
    Υπέροχο φαγητό, θα το ξαναφτιάξουμε σίγουρα!!! Ευχαριστώ πολύ- πολύ.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 18-4-11  
    Πολύ ωραίο. Παρέλειψα το πράσο και το σέλινο. Νομίζω πως θα του ταίριαζε και ο άνιθος.
    #
    Σχόλιο από touli, 23-12-11  
    katapliktiko !!!!!! para poli orea sintagi akolouthisa kai tin simvouli tis golfos kai evala kai ntomata, eitane theiko to fagitaki, euharisto poli gia tin sintagi
    #
    Σχόλιο από eta, 25-1-12  
    Νόμιζα ότι πρέπει να λέμε από που παίρνουμε μία συνταγή όταν δεν είναι δική μας. Μάλλον το ξέχασε η asproyla γιατί η συνταγή είναι από το " Μπουκιά και συχώριο" του Ηλία Μαμαλάκη συγκεκριμένα από την Κάλυμνο. Εκτός αν είναι Καλυμνιά η asproyla. Πάντως η συνταγή άπαιχτη.
    #
    Σχόλιο από Rosie, 26-3-12  
    Αχ αυτά τα υπέροχα μαμαδίστικα φαγητάκια!!
    #
    Σχόλιο από elenitak, 25-3-13  
    εννοει τον μπακαλιαρο που τον περνουμε κ τον ξαρμιριζουμε. ειτε φιλετο ,ειτε με κοκαλο.
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 25-3-13  
    Απίστευτο φαγητό...ο μπακαλιάρος τελειώς διαφορετικός...πεντανόστιμος...Ευχαριστούμε για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από G B, 9-5-13  
    #
    Σχόλιο από μαράκι83, 18-11-13  
    Πολύ νόστιμο. Για εμάς βέβαια που δεν τρώμε πολύ αλμυρά τα φαγητά μας, το αλάτι θα μπορούσα να το παραλείψω. Αλλά αξίζει τα 5 πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από SOPHIA!!!, 8-10-14  
    Ευχαριστώ πολύ για το μυστικό με το χυλό... Όποτε έριχνα το αλέυρι πάντα έκανε σβόλους, μέχρι τώρα!!!
    #
    Σχόλιο από marymyt, 16-11-14  
    Μου αρεσε το ζουμακι Και οι πατάτες αλλά το ψάρι καθόλου. Ισως να φταίει που ο μπακαλιάρος ήταν κατεψυγμένος
    #
    Σχόλιο από IreneM2015, 6-1-15  
    #
    Σχόλιο από vikgia, 25-3-15  
    Αν και την φτιάχνω συχνά αυτή τη συνταγή και με άλλα ψάρια είναι τέλεια. Εγώ βάζω και λίγο σκόρδο του δίνει γεύση
    #
    Σχόλιο από vaso lampros, 26-3-15  
    #
    Σχόλιο από stalavrou, 27-3-15  
    #
    Σχόλιο από elenafou, 22-1-16  
    Πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ φαγητό! Έβαλα και λίγο άνιθο στο τέλος γιατι μου αρέσει πολύ ο συνδιασμός με το ψάρι!
    #
    Σχόλιο από vasso81, 15-7-16  
    Ειχα παρει μπακαλιαρο, ειχα παρει και αρακα. Κατι πατατες που ελεγα καποια μερα να της κανω και τελικα εκανα αυτη την συνταγη! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!! Ολα σουπερ! Μπραβο!

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 26-3-12  
    Ενα φυλλο μπακαλιαρου εννοουμε ενα φιλετο μπακαλιαρου???ας μου απαντησει οποιος γνωριζει...

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από golfo, 29-8-10  
    υπεροχο φαγητοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο!
    εγω το εφτιαξα με φρεσκο μπακαλιαρο ντοπιο και εγινε μουρλια!!!
    προσθεσα και καροτο και εκοψα και ενα κοματακι ντοματα μεσα δινει ωραια γευση και χρωμα.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από cchatzi, 7-1-16  
    Πολυ πολυ νόστιμο φαγάκι! Οτι καλύτερο αν θέλεις κατι ελαφρύ υγιεινό κ σχετικά γρήγορο! Έβαλα 3 ξερά κρεμμύδια ενα ματσάκι σέλινο κ δυο καροτακια. Επίσης επειδή μας αρέσει το λεμόνι έβαλα χυμό απο 3 κ νομίζω οτι σήκωνε κ αλλο, το νοστιμεύει περισσότερο!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...
    Μερικά ψάρια είναι
    Οι μεσογειακοί λαοί πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ό...
    Η προστασία της θάλασσας μέσα από ένα ταξίδι γεύσεων....
    Σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση των αλιευτικών αποθε...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Πώς καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ψάρια/Θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της Patsitsada
    Ψάρια
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της mariapip
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 74 αγαπημένων συνταγών, του/της SOPHIA!!!
    VICKY  M
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της jvickyj
    ψαρι
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της delphinakigr