Μπακαλιάρος παστός γιαχνί (πικάντικος)

Bαθμολογία: 4.7778
       
 
9 ψήφοι
,

Περιγραφή

Η συνταγή αυτή είναι μια παραλλαγή του Μπακαλιάρου Μπουρδέτο που φτιάχνουνε στην Κέρκυρα. Νόστιμη και εύκολη για όσους αγαπούν τον παστό μπακαλιάρο αλλά αντιπαθούν το τηγάνισμα.

Μπακαλιάρος παστός γιαχνί (πικάντικος)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό Μπακαλιάρος παστός κομμένος σε μερίδες και ξαρμυρισμένος
  • 1 κιλό πατάτες χοντροκομμένες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα ροδέλες
  • 2-3 καρότα κομμένα (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας τοματοπολτέ αραιωμένο σε λίγο νερό ή 1/2 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι κόκκινο καυτερό (τσίλι)
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψάρια
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Φτιάχνει: 5-6 μερίδες
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 40' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια.
  2. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να σοταριστούν κι αυτά ελαφριά.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ ή την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι και τα πιπέρια και σιγοβράζουμε με κλειστή κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα (περίπου 20 λεπτά).
  4. Τέλος ρίχνουμε τον μπακαλιάρο (που έχουμε ξαρμυρίσει τουλάχιστον 12 ώρες κι έχουμε αφαιρέσει το δέρμα) και το χυμό λεμονιού (περίπου 10 λεπτά).
  5. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε αν θέλουμε για χρώμα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλό θα ήταν από τη στιγμή που θα ρίξουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να μην ανακατεύουμε με κουτάλα το φαγητό γιατί το ψάρι διαλύεται εύκολα, απλώς κουνάμε την κατσαρόλα. Στην Κερκυραϊκή συνταγή αντί για κρεμμύδια και καρότα βάζουν πράσα χοντροκομμένα (για όσους τα προτιμούν).

Σχετικές συνταγές

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από flora, 6-2-08  
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 8-7-10  
    Εγω το φτιαχνω με οτι ψαρια εχω, συνηθως λιγο μεγαλα!το μυστικο του ειναι το πιπέρι,εξ ου και η ονομασια του! αν εισαι κερκυραιος το λες μπουρδετο, αλλιώς γιαχνι!
    Ευχαριστουμε flora για τη συνταγη
    ειναι ακριβως οπως το φτιαχνουμε στη Κερκυρα!
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 28-8-11  
    Αντί για πελτέ, έβαλα φέτες φρέσκιας ντομάτας, και μια πράσινη πιπεριά και το έψησα στον φούρνο. Φανταστικό φαγάκι!
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 31-12-11  
    δεν το συνηθιζα ετσι να μαγειρευω μπακαλιαρο...μας αρεσε παρα πολυ...
    #
    Σχόλιο από flora, 5-1-12  
    Χαίρομαι που το δοκίμασες Λυδία!
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 19-1-12  
    Πολύ ωραίο!εγώ έσβησα με κρασάκι και πρόσθεσα και πράσα,ευχαριστούμε για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 9-2-12  
    Ετσι τον φτιάχνω και εγώ τον παστό μπακαλιάρο flora,σβήνω με κρασάκι,ψιλοκόβω και λίγο σέλινο που του πάει πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 21-3-12  
    Μας άρεσε. Την επόμενη φορά θα ακολουθήσω τη συμβουλή της vasiliki ver, νομίζω ότι θα γίνει άψογο.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 24-4-14  
    Νοστιμότατο. Η μόνη χαζομάρα είναι ότι δεν είχα τίποτα καυτερο, του χρειαζόταν!
    #
    Σχόλιο από pagoni, 9-10-15  
    Αυτό το φαγητό το έφτιαχνε η γιαγιά μου και είχα να το φάω από τότε ΄που ήμουν μικρό παιδάκι. Απλό και νόστιμο. Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από MARIKRISTIN, 25-3-16  
    Πολυ νοστιμο φαγακι κατα τον ιδιο τροπο το μαγειρευουμε και στην Κρητη!!!!!

    11 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από flora, 6-2-08  
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 8-7-10  
    Εγω το φτιαχνω με οτι ψαρια εχω, συνηθως λιγο μεγαλα!το μυστικο του ειναι το πιπέρι,εξ ου και η ονομασια του! αν εισαι κερκυραιος το λες μπουρδετο, αλλιώς γιαχνι!
    Ευχαριστουμε flora για τη συνταγη
    ειναι ακριβως οπως το φτιαχνουμε στη Κερκυρα!
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 28-8-11  
    Αντί για πελτέ, έβαλα φέτες φρέσκιας ντομάτας, και μια πράσινη πιπεριά και το έψησα στον φούρνο. Φανταστικό φαγάκι!
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 31-12-11  
    δεν το συνηθιζα ετσι να μαγειρευω μπακαλιαρο...μας αρεσε παρα πολυ...
    #
    Σχόλιο από flora, 5-1-12  
    Χαίρομαι που το δοκίμασες Λυδία!
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 19-1-12  
    Πολύ ωραίο!εγώ έσβησα με κρασάκι και πρόσθεσα και πράσα,ευχαριστούμε για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 9-2-12  
    Ετσι τον φτιάχνω και εγώ τον παστό μπακαλιάρο flora,σβήνω με κρασάκι,ψιλοκόβω και λίγο σέλινο που του πάει πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 21-3-12  
    Μας άρεσε. Την επόμενη φορά θα ακολουθήσω τη συμβουλή της vasiliki ver, νομίζω ότι θα γίνει άψογο.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 24-4-14  
    Νοστιμότατο. Η μόνη χαζομάρα είναι ότι δεν είχα τίποτα καυτερο, του χρειαζόταν!
    #
    Σχόλιο από pagoni, 9-10-15  
    Αυτό το φαγητό το έφτιαχνε η γιαγιά μου και είχα να το φάω από τότε ΄που ήμουν μικρό παιδάκι. Απλό και νόστιμο. Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από MARIKRISTIN, 25-3-16  
    Πολυ νοστιμο φαγακι κατα τον ιδιο τροπο το μαγειρευουμε και στην Κρητη!!!!!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Η προστασία της θάλασσας μέσα από ένα ταξίδι γεύσεων....
    Σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση των αλιευτικών αποθε...
    Πώς καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Μια Ελλάδα νοστιμιές!
    Στην Ευρώπη σας πήγα, στον κόσμο σας ταξίδεψα, ώρα...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ψαρικα
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της mtheodo1
    Θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της Tsapoulis
    ψαρικά
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της makisint
    Κλασσικές Συνταγές
    Ένα βιβλίο 70 αγαπημένων συνταγών, του/της Ικαριώτισσα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 88 αγαπημένων συνταγών, του/της lskalidaki