Μπακλαβάς με ελαιόλαδο
Μπακλαβάς με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο! Νηστίσιμος και νοστιμότατος!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή και η φωτογραφία είναι από βιβλιαράκι με μενού του σεφ Γ. Γκελντή σε συνεργασία με τον διαιτολόγο Κ. Ξένο, για λογαριασμό αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Κάθε μερίδα έχει περίπου 400 θερμίδες.
Υλικά
-
450 γρ. φύλλο
-
1 ποτήρι ελαιόλαδο
-
Για τη γέμιση
-
200 γρ. τριμμένο καρύδι
-
200 γρ. τριμμένο αμύγδαλο
-
1 κουτ. γλ. κανέλα
-
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
-
2 κ.σ. ψιλοκομμένο κουκουνάρι
-
4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
-
Για το σιρόπι
-
4 φλυτζ. νερό
-
2 1/2 φλυτζ. μαύρη ζάχαρη
-
1 λεμονόκουπα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για 5 λεπτά.
-
2
Ανακατεύουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά της γέμισης.
-
3
Λαδώνουμε ένα ταψί κι απλώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα λαδώνοντάς το καθένα χωριστά.
-
4
Λαδώνουμε και το 5ο φύλλο και το στρώνουμε στο κέντρο διπλωμένο στη μέση.
-
5
Απλώνουμε το 1/4 της γέμισης και ξαναδιπλώνουμε ένα φύλλο στο κέντρο.
-
6
Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές. Ρίχνουμε και την τελευταία γέμιση και διπλώνουμε προς τα μέσα όλα τα φύλλα που περίσσεψαν έξω από το ταψί.
-
7
Στρώνουμε από πάνω όλα τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας το καθένα και χαράζουμε σε ρόμβους. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και νερό.
-
8
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
-
9
Τέλος, σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το σιρόπι κρύο ή το αντίθετο.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια