Μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης

Bαθμολογία: 4.88
       
 
25 ψήφοι
,

Περιγραφή

Μπακλαβάς με φυστίκια αιγίνης πολύ νόστιμος μία διαφορετική γεύση από το καρύδι. Η συνταγή είναι του Παρλιάρου
Μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης
photo: Ζουζουνελ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 40 φύλλα κρούστας
  • 500 γρ. βούτυρο φρέσκο εγώ βάζω αυτό που είναι στο βάζο
  • 300 γρ. φυστίκι Αιγίνης
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 80 γρ. γλυκόζη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μπακλαβάς
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 75' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 105' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο αλλά δεν το καίμε.
  2. Αλέθουμε το φυστίκι στο μπλέντερ σε σκόνη (εάν είναι χονδροκομμένο θα ξεκολλάνε τα φύλλα του μπακλαβά).
  3. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30Χ45 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψί στις διαστάσεις που διαθέτουμε αλλά να είναι σχετικά μεγάλο) και απλώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  4. Απλώνουμε το φυστίκι σε όλο το ταψί και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 20 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  5. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε.
  6. Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε με ελάχιστο νερό ώστε να μην ''σηκωθούν'' τα φύλλα στο ψήσιμο και ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο στους 130-140οC για 1½-2 ώρες, περίπου.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό.
  8. Για το σιρόπι, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (3 λεπτά από το σημείο βρασμού).

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φυστίκι Αιγίνης με ψιλοκομμένο καρύδι ανακατεμένο με 1 κουτ. του γλυκού κανέλα. 

Μπορούμε να πασπαλίσουμε ένα-ένα τα φύλλα με ελάχιστο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι αντί να το βάλουμε όλο στη μέση.

Σχετικές συνταγές

    51 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από manoyla, 8-12-11  
    Ενας μπακλαβάς καταπληκτικός!!!!!!! Ακριβώς ετσι με έμαθε και τον κάνω η Πολίτισσα πεθερά μου. Πιό καλός γίνεται με φυστίκι σε κάθε φύλλο. Μην τον παραβιάσετε στο ψήσιμο ,θέλει αργό για να είναι ολα τα φύλλα τραγανιστά. Και βέβαια το σιρόπι και το γλυκό καυτά οπως το λέει η συνταγή.Εδώ ξεχνάμε το " το ένα ζεστό το άλλο χλιαρό" και τα 2 καυτά να βράσει το γλυκό μολις πέσει το σιρόπι.Βούτυρο ωραίο είναι και το Κερκύρας. Μπράβο σου τσουρεκακι που την ανέβασες. Ευχαριστούμε
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 8-12-11  
    manoyla να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια όντος γίνετε τέλειος και θέλει σιγά ψήσιμο όπως λες να βγούνε ωραία και τα φύλλα μέσα ευχάριστο πολύ για την ψήφο σου :)
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 9-12-11  
    Σήμερα θα δοκιμάσω το μπακλαβά σου...επιστρέφω με εντυπώσεις
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 9-12-11  
    ΤΕΛΕΙΟΣ!!! Εγώ έβαλα 3 φύλλα κάτω μετά εναλλαξ φύλλο-γέμιση και άφησα 3 φύλλα πάνω. Αντί για φυστίκι έβαλα καρύδι...ότι και να πω είναι λίγο. Μπράβο σου που ανέβασες τη συνταγή και μπράβο στον Παρλιάρο που φτιάχνει τέτοια θεϊκα γλυκά. Τα 5 πηρουνάκια είναι λίγα......
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 9-12-11  
    ΜΠΙΣΚΟΤΊΤΣΑ να είσαι καλά χαίρομε που σου άρεσε ή συνταγή όντος όπως και να το φας είναι εξίσου νόστιμο ευχάριστο για τα πιρουνάκια :)
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 10-12-11  
    Πολυ ομορφος μπαγκαλαβας,χωρις μυρωδικα μου αρεσει, εγινε τελειος !!μπραβο τσουρεκακι για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 10-12-11  
    zoyzoynel μου χαίρομε που σου άρεσε ευχάριστο για την ψήφο σου :)
    #
    Σχόλιο από ath46, 14-12-11  
    Γιατί γλυκόζη στο σιρόπι? Μπορώ να την παραλείψω?
    #
    Σχόλιο από elena80, 14-12-11  
    πρωτη φορα φτιαχνω μπακλαβα
    τον εκανα με καρυδια
    αν μπορουσα να σβαλω 1000 πηρουνακια θ τα εβαζα
    ειναι τελειοςςςςςςςςςςςς ο καλυτεροςςςςςςςς π φαγαμε ποτε...
    #
    Σχόλιο από mik tsik, 14-12-11  
    ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΥΤΑ .ΜΙΣΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.ΤΟ ΔΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΝΑ 5 ΦΙΛΑ ....
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 14-12-11  
    eleni 80 και mik tsik χαίρομε που σας άρεσε ευχάριστο για τους ψήφου σας :)
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 15-12-11  
    Τρελαίνομαι για μπακλαβά με αιγίνης! Φαίνεται τέλειο!Θέλω να τον κάνω για τα Χριστούγεννα,μόνο που θα με ενδιέφερε να τον κάνω σε σχήμα σαλιγκαριού. Έχεις να μου προτείνεις καμία ιδέα? Να ακολουθήσω αυτές τις ποσότητες εάν τελικά επιλέξω να τον κάνω σε σχήμα σαλιγκαριού? Επίσης, μπορώ να προσθέσω κ λίγα καρύδια μέσα ή δε θα ταίριαζε με το αιγίνης?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 15-12-11  
    Τώρα είδα οτι δεν έχει καθόλου μυρωδικά..Δε βάζουμε λόγω του φυστικιού, ή απλά είναι έτσι η συγκεκριμένη συνταγή?
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 16-12-11  
    Rafaela ναι μπορείς να το κάνεις σε ότι σχήμα θέλεις μπορείς να βάλεις περισσότερο φυστίκι όχι δεν έχει καθόλου μυρωδικά δεν πάει δεν θέλουμε να κρύψουμε την μυρωδιά και την γεύση :) πιστεύω να το κάνεις και να μου πεις εντυπώσεις :)
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 16-12-11  
    Καταρχήν...

    Σ'ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου! Με κάλυψες πλήρως! Θα τον κάνω την ερχόμενη τετάρτη κ αμέσως θα μπω να σε ενημερώσω αλλά κ να βάλω τα 5 αστεράκια μου ! :)

    Είμαι σίγουρη οτι το αποτέλεσμα θα είναι μούρλια! :)
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 16-12-11  
    Rafaela να είσαι καλά πιστεύω να σου αρέσει :)
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 17-12-11  
    Μόλις τον σιρόπιασα! Αχ! τι να πω.....σήμερα τον έφτιαξα με Αιγίνης, τέλειος!!!! αλλά και με καρύδι το κάτι άλλο. Μπράβο και πάλι.
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 17-12-11  
    Μπισκοτίτσα να είσαι καλά χαίρομε που σου άρεσε και με αυτών τον τρόπο ευχάριστο για την ψήφο σου :)
    #
    Σχόλιο από ath46, 19-12-11  
    Τελικά δε μου είπες.. μπορώ να παραλείψω τη γλυκόζη?
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 19-12-11  
    ath46 χίλια συγνώμη δεν πρόσεξα την ερώτηση σου ναι φυσικά αν θέλεις μην το βάλεις και εγώ την δεύτερη φορά δεν το έβαλα άλλα με την μόνη διάφορα θα έχεις λίγα ζουμιά παραπάνω την ώρα που θα το σερβίρεις
    Βάλε αν θέλεις αντί για γλυκόζη 80 γρμ μέλι
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    44 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από manoyla, 8-12-11  
    Ενας μπακλαβάς καταπληκτικός!!!!!!! Ακριβώς ετσι με έμαθε και τον κάνω η Πολίτισσα πεθερά μου. Πιό καλός γίνεται με φυστίκι σε κάθε φύλλο. Μην τον παραβιάσετε στο ψήσιμο ,θέλει αργό για να είναι ολα τα φύλλα τραγανιστά. Και βέβαια το σιρόπι και το γλυκό καυτά οπως το λέει η συνταγή.Εδώ ξεχνάμε το " το ένα ζεστό το άλλο χλιαρό" και τα 2 καυτά να βράσει το γλυκό μολις πέσει το σιρόπι.Βούτυρο ωραίο είναι και το Κερκύρας. Μπράβο σου τσουρεκακι που την ανέβασες. Ευχαριστούμε
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 8-12-11  
    manoyla να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια όντος γίνετε τέλειος και θέλει σιγά ψήσιμο όπως λες να βγούνε ωραία και τα φύλλα μέσα ευχάριστο πολύ για την ψήφο σου :)
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 9-12-11  
    Σήμερα θα δοκιμάσω το μπακλαβά σου...επιστρέφω με εντυπώσεις
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 9-12-11  
    ΤΕΛΕΙΟΣ!!! Εγώ έβαλα 3 φύλλα κάτω μετά εναλλαξ φύλλο-γέμιση και άφησα 3 φύλλα πάνω. Αντί για φυστίκι έβαλα καρύδι...ότι και να πω είναι λίγο. Μπράβο σου που ανέβασες τη συνταγή και μπράβο στον Παρλιάρο που φτιάχνει τέτοια θεϊκα γλυκά. Τα 5 πηρουνάκια είναι λίγα......
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 9-12-11  
    ΜΠΙΣΚΟΤΊΤΣΑ να είσαι καλά χαίρομε που σου άρεσε ή συνταγή όντος όπως και να το φας είναι εξίσου νόστιμο ευχάριστο για τα πιρουνάκια :)
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 10-12-11  
    Πολυ ομορφος μπαγκαλαβας,χωρις μυρωδικα μου αρεσει, εγινε τελειος !!μπραβο τσουρεκακι για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 10-12-11  
    zoyzoynel μου χαίρομε που σου άρεσε ευχάριστο για την ψήφο σου :)
    #
    Σχόλιο από ath46, 14-12-11  
    Γιατί γλυκόζη στο σιρόπι? Μπορώ να την παραλείψω?
    #
    Σχόλιο από elena80, 14-12-11  
    πρωτη φορα φτιαχνω μπακλαβα
    τον εκανα με καρυδια
    αν μπορουσα να σβαλω 1000 πηρουνακια θ τα εβαζα
    ειναι τελειοςςςςςςςςςςςς ο καλυτεροςςςςςςςς π φαγαμε ποτε...
    #
    Σχόλιο από mik tsik, 14-12-11  
    ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΥΤΑ .ΜΙΣΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.ΤΟ ΔΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΝΑ 5 ΦΙΛΑ ....
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 14-12-11  
    eleni 80 και mik tsik χαίρομε που σας άρεσε ευχάριστο για τους ψήφου σας :)
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 16-12-11  
    Rafaela ναι μπορείς να το κάνεις σε ότι σχήμα θέλεις μπορείς να βάλεις περισσότερο φυστίκι όχι δεν έχει καθόλου μυρωδικά δεν πάει δεν θέλουμε να κρύψουμε την μυρωδιά και την γεύση :) πιστεύω να το κάνεις και να μου πεις εντυπώσεις :)
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 16-12-11  
    Rafaela να είσαι καλά πιστεύω να σου αρέσει :)
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 17-12-11  
    Μόλις τον σιρόπιασα! Αχ! τι να πω.....σήμερα τον έφτιαξα με Αιγίνης, τέλειος!!!! αλλά και με καρύδι το κάτι άλλο. Μπράβο και πάλι.
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 17-12-11  
    Μπισκοτίτσα να είσαι καλά χαίρομε που σου άρεσε και με αυτών τον τρόπο ευχάριστο για την ψήφο σου :)
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 19-12-11  
    ath46 χίλια συγνώμη δεν πρόσεξα την ερώτηση σου ναι φυσικά αν θέλεις μην το βάλεις και εγώ την δεύτερη φορά δεν το έβαλα άλλα με την μόνη διάφορα θα έχεις λίγα ζουμιά παραπάνω την ώρα που θα το σερβίρεις
    Βάλε αν θέλεις αντί για γλυκόζη 80 γρμ μέλι
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 23-12-11  
    Όπως ακριβώς τον περίμενα..Υπέροχος!!!

    Ελαφρύς,μυρωδάτος,τραγανός! Τον έψησα λίγο παραπάνω από δύο ώρες στους 130 βαθμούς. Έξι φύλλα κάτω κ εναλλάξ φύλλο-φυστίκι κ έξι από πάνω! Υπέροχο αποτέλεσμα! Σ'ευχαριστώ πολύ tsoyrekaki!



    Ανέβασα κ φωτογραφία!
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 23-12-11  
    Να είσαι καλά Rafaela χαίρομε που σου άρεσε ευχάριστο για τα πιρουνάκια και για την φωτο :)
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 23-12-11  
    Τελειος ο μπακλαβας γιαννα!
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 24-12-11  
    Να είσαι καλά Σουλτανα ευχάριστο για τα πιρουνάκια ξέρομε που σου αρέσει :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 15-12-11  
    Τρελαίνομαι για μπακλαβά με αιγίνης! Φαίνεται τέλειο!Θέλω να τον κάνω για τα Χριστούγεννα,μόνο που θα με ενδιέφερε να τον κάνω σε σχήμα σαλιγκαριού. Έχεις να μου προτείνεις καμία ιδέα? Να ακολουθήσω αυτές τις ποσότητες εάν τελικά επιλέξω να τον κάνω σε σχήμα σαλιγκαριού? Επίσης, μπορώ να προσθέσω κ λίγα καρύδια μέσα ή δε θα ταίριαζε με το αιγίνης?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 15-12-11  
    Τώρα είδα οτι δεν έχει καθόλου μυρωδικά..Δε βάζουμε λόγω του φυστικιού, ή απλά είναι έτσι η συγκεκριμένη συνταγή?
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 16-12-11  
    Καταρχήν...

    Σ'ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου! Με κάλυψες πλήρως! Θα τον κάνω την ερχόμενη τετάρτη κ αμέσως θα μπω να σε ενημερώσω αλλά κ να βάλω τα 5 αστεράκια μου ! :)

    Είμαι σίγουρη οτι το αποτέλεσμα θα είναι μούρλια! :)
    #
    Σχόλιο από ath46, 19-12-11  
    Τελικά δε μου είπες.. μπορώ να παραλείψω τη γλυκόζη?
    #
    Σχόλιο από ναταλια, 18-6-12  
    αντιστασεις η αερα ?? ευχαριστω !
    #
    Σχόλιο από manoyla, 26-2-14  
    antafort καλημέρα.Καυτά και τα 2. Βραστό το σιρόπι καυτό μόλις βγαλεις από το φούρνο το γλυκό. Και ναι το κόβεις μέχρι κάτω.Μην παραβλέψεις το αργό ψήσιμο ...καλή επιτυχία
    #
    Σχόλιο από MARMAD, 5-3-14  
    Επειδή σκοπεύω να φτιάξω αυτό το γλυκό, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: πόσα πακέτα φύλλο πρέπει να χρησιμοποιήσω;

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Ξηροί καρποί... μια σημαντική θρεπτική τροφή
    Τους χρησιμοποιούμε σε φαγητά, γλυκά και σε αρτ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκάκια
    Ένα βιβλίο 122 αγαπημένων συνταγών, του/της ath46
    Γλυκα/Κεικ
    Ένα βιβλίο 95 αγαπημένων συνταγών, του/της Elixir
    Γλυκιες αμαρτιες
    Ένα βιβλίο 161 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikikom
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της alevritsa
    Σιροπιαστά
    Ένα βιβλίο 36 αγαπημένων συνταγών, του/της Sonja101