Μπουγάτσα με τυρί (τυρόπιτα)
Υλικά
-
1 πακέτο φύλλο κρούστας
-
600 γρ. φέτα πικάντικη τριμμένη ή 300 γρ. φέτα και 300 γρ. μυζήθρα ανάλατη
-
5 αυγά
-
3 φλ. γάλα
-
7 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
-
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
λίγο μοσχοκάρυδο
-
Για το άλειμμα των φύλλων
-
λίγο λάδι
-
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ρίχνετε το γάλα σε κατσαρολάκι και διαλύετε μέσα το σιμιγδάλι.
-
2
Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
-
3
Την κατεβάζετε, ρίχνετε το βούτυρο και αφού κρυώσει λίγο της προσθέτετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τη φέτα (ή το μείγμα φέτας-μυζήθρας) και ανάλογο αλατοπίπερο, ανακατεύετε καλά.
-
4
Ζεσταίνετε το λάδι με τη μαργαρίνη ή το βούτυρο σε κατσαρολάκι και αφού λιώσει αλείφετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα ένα-ένα με πινέλο και αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί τριγύρω.
-
5
Απλώνετε από πάνω το μείγμα του τυριού και αφού βουτυρώσετε καλά τις άκρες των φύλλων που εξέχουν τις φέρνετε πάνω από τη γέμιση.
-
6
Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας αλείφοντας τα ένα προς ένα με το μείγμα λάδι-βούτυρο και κόβετε με ψαλίδι τα φύλλα που εξέχουν.
-
7
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, βρέχετε με λίγο νερό και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
-
8
Τη σερβίρετε χλιαρή ή ζεστή κόβοντας την σε κομμάτια.
Σχόλια (30)