Μπουκιές κοτόπουλου σε “μαντηλάκια” από parmigiano

ggr
ggr @george
Athens

Οι μπουκίτσες κοτόπουλου σε μία κρούστα φτιαγμένη από τυρί parmigiano, είναι μαλακά και τραγανά κομματάκια κοτόπουλου, παναρισμένα διαδοχικά σε αυγό, σε τυρί parmigiano και σε ψιχουλάκια μπαγιάτικου ψωμιού, που σερβίρονται μέσα σε μία τραγανή θήκη από τυρί parmigiano και αυτή. Είναι ένα κυρίως πιάτο που κάνει πραγματικά εντύπωση. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σαν ορεκτικό ή ακόμη και μεζεδάκια σε κάποιο μπουφέ σας ή –γιατί όχι– και σαν ένα νόστιμο πιάτο που θα ξετρελάνει τα παιδιά σας και τους φίλους τους σε ένα παιδικό πάρτυ ((όχι όμως για πολύ μικρά παιδιά, το τυρί είναι σε αρκετά μεγάλη ποσότητα). Για να φτιάξετε την κρούστα του τυριού αρκούν λίγα και απλά βήματα που αν τα ακολουθήσετε η επιτυχία είναι εγγυημένη !!

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Το τυρί με το οποίο θα φτιάξουμε τα “μαντηλάκια” πρέπει να είναι, εάν όχι parmigiano, από κάποιο τύπο που να λιώνει. Στη φωτογραφία στο βήμα 19, φαίνεται μία αποτυχημένη προσπάθεια να πετύχω να φτιάξω τον δίσκο του τυριού με κεφαλοτύρι. Αντίθετα, το ένα από τα μαντηλάκια που φαίνονται στις φωτογραφίες, το έφτιαξα με regato και δεν είχα κανένα πρόβλημα. [2] Όσες έχετε (και επιμένετε να χρησιμοποιείτε) φούρνο μικροκυμάτων, μπορείτε να ετοιμάσετε το τυρένιο “μαντιλάκι” πολύ πιο εύκολα. Σε αυτή τη περίπτωση, τοποθετείτε το κυκλικό κομμάτι της λαδόκολλας σε ένα κεραμικό πιάτο και το θερμαίνετε στα μικροκύματα, στη μέγιστη ένταση, για καμιά δεκαριά δευτερόλεπτα. Αυτό είναι!! Ο δίσκος του τυριού μπορεί, επίσης, να γίνει και σε θερμασμένο ήδη φούρνο, αφήνοντας το τυρί να λιώσει για ένα λεπτό. Νομίζω όμως ότι είναι η πιο δαπανηρή (από πλευράς κόστους αλλά και σπατάλης ενέργειας) επιλογή. [3] Αντί να “σπρώξουμε” τον κύκλο που έχουμε φτιάξει με το parmigiano μέσα σε φόρμα, μπορούμε, έτσι όμως είναι ακόμη μαλακός και εύπλαστος, να το “τουμπάρουμε” πάνω σε ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι, φροντίζοντας το κέντρο του να συμπέσει με την στρογγυλή βάση του ποτηριού. Αφήνουμε τον “τυρένιο κύκλο” να γύρει προς τα κάτω, να “κρεμάσει” (θα το αναλάβει αυτό η βαρύτητα) ή τον οδηγούμε με τα χέρια μας, δημιουργώντας μάλιστα τις πτυχές και δίνοντάς του το σχήμα που θέλουμε. Μπορούμε, αφού τηγανισθούν οι μπουκίτσες, να τις καταψύξουμε για κάποια επόμενη φορά. Όταν τις βγάλουμε από τη κατάψυξη, τις τηγανίζουμε για κάποια λεπτά σε λίγο λάδι και είναι ένα νόστιμο και γρήγορο πιάτο που μπορεί να λειτουργήσει “πυροσβεστικά” σε κάποια στιγμή ανάγκης. Εμείς στο τηγάνισμα χρησιμοποιούμε (σχεδόν) πάντα ελαιόλαδο. Η συνταγή ήθελε ηλιέλαιο, ίσως για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο εκείνο που είναι πιο κοντά στις συνήθειές σας.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

20 Minutes
4 άτομα
  1. 50 γρ ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη σε ψιχουλάκια
  2. 50 γρ ψιλοτριμμένο τυρί parmigiano
  3. αλάτι, ανάλογα με τα γούστα (και το ...είδος των συνδαιτυμόνων σας)
  4. πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα (και το ...είδος των συνδαιτυμόνων σας)
  5. λάδι για το τηγάνισμα, όσο απαιτηθεί
  6. …για την κρούστα του τυριού
  7. 25-30 γρ ψιλοτριμμένο τυρί parmigiano, για κάθε κρούστα περιτυλίγματος (δείτε “Μυστικά” [1])

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πρώτη δουλειά (και πιο καθαρή) θρύβουμε τη ψίχα του ψωμιού. Δεν χρειάζεται να κουρασθούμε, το mixer κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Αλατίζουμε ανάλογα με το γούστο μας, προσθέτουμε και πιπεράκι (και αυτό ανάλογα με τα γούστα, αλλά και με το σε ποιόν απευθύνεται το πιάτο) και την αφήνουμε στη άκρη.

  2. 2

    Συνεχίζουμε κόβοντας το στήθος του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια. Ένα καλό μέγεθος είναι κομμάτια των 4 εκατ. μήκος (θα ζυγίζουν γύρω στα 20 γρ το ένα).

  3. 3

    Ετοιμάζουμε τρία διαφορετικά μπολ με τα απαραίτητα υλικά για το πανάρισμα. Σε ένα βάζουμε τη τριμμένη ψίχα ψωμιού, σε ένα άλλο το τριμμένο parmigiano και σε ένα τρίτο τα αυγά, ελαφρά κτυπημένα, μαζί με λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

  4. 4

    Περνούμε τις μπουκίτσες του κοτόπουλου (αρκετές μαζί, όχι μία-μία, θα χάνετε χρόνο…) πρώτα από το αυγό,

  5. 5

    Στη συνέχεια από το τριμμένο τυρί,

  6. 6

    Κατόπιν και πάλι από το αυγό,

  7. 7

    Και στο τέλος από τα ψίχουλα του ψωμιού.

  8. 8

    Στο μάτι έχουμε βάλει ένα ευρύχωρο τηγάνι με δύο δάκτυλα ελαιόλαδο, να ζεσταίνει και, μία μία που θα πανάρονται οι μπουκίτσες, τις βάζουμε στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά),

  9. 9

    Έως ότου πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές.

  10. 10

    Αφήνουμε τις παναρισμένες κοτομπουκίτσες σε απορροφητικό χαρτί, να αποβάλουν το λάδι του τηγανίσματος.

  11. 11

    Ήρθε η ώρα της κρούστας. Θα μας βοηθήσει σε αυτό ένα κομμάτι λαδόκολλας που θα έχουμε κόψει σε κυκλικό σχήμα, με διάμετρο 20 εκατοστά περίπου.

  12. 12

    Τοποθετούμε το χαρτί μέσα σε ένα ανάλογων διαστάσεων τηγάνι (μεγαλύτερο ναι, μικρότερο ασφαλώς όχι). Πασπαλίζουμε επάνω του το τριμμένο parmigiano που έχουμε κρατήσει για αυτή τη δουλειά (περίπου 25-30 γραμμ. για κάθε κρούστα), φροντίζοντας να πέσει περισσότερο στο κέντρο και αραιώνοντάς το προς την περιφέρεια, δίνοντας έτσι τη μορφή μιάς....δαντέλας Όσες χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, υπάρχει και άλλος τρόπος, πιο γρήγορος (δείτε “Μυστικά” [2]).

  13. 13

    Τοποθετούμε το τηγάνι πάνω σε μία ζεστή εστία και περιμένουμε να λιώσει η θερμότητα το τυρί, μέχρι να το δούμε να τσιτσιρίζει και να γίνεται χρυσαφί στο χρώμα.

  14. 14

    Αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι (θα μπορούσαμε, εάν έχουμε ετοιμάσει περισσότερα κυκλικά κομμάτια λαδόκολλας, να βγάλουμε το έτοιμο και να βάλουμε κατευθείαν το επόμενο, θα χρειασθούμε τέσσερες κρούστες, όσα και τα άτομα) και γ ρ ή γ ο ρ α, πριν προλάβει να κρυώσει (και σφίξει) το τυρί, το τοποθετούμε (χάρτινο δίσκο και τυρένια “δαντέλα”) μέσα σε ένα φορμάκι κατάλληλου μεγέθους, βοηθούμενοι από ένα μικρό κουταλάκι με το οποίο θα το σπρώχνουμε απαλά να μπει και να πάρει τη φόρμα του σκεύους ή να του δώσετε το σχήμα που περισσότερο σας αρέσει (δείτε και “Μυστικά” [3]).

  15. 15

    Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 2 λεπτά, για να σφίξει πιο γρήγορα το τυρί, έχει σταθεροποιηθεί σαν σχήμα και, όταν το αφαιρέσουμε από τη φόρμα, μπορεί να παίξει το ρόλο για τον οποίο το ετοιμάσαμε.

  16. 16

    Αφαιρώντας, λοιπόν, την λαδόκολλα έχουμε ένα πολύ ευπαρουσίαστο (αλλά και νόστιμο) “σκεύος”, ένα “ τυρένιο μαντηλάκι”,

  17. 17

    Μέσα στο οποίο μπορούμε να σερβίρουμε τον κάθε καλεσμένο μας. Χωράει τουλάχιστον 4-5 από τις μπουκίτσες κοτόπουλου. Τις τοποθετούμε λοιπόν μέσα και σερβίρουμε!!

  18. 18

    Κάποιες χρήσιμες λεπτομέρειες

  19. 19

    Η φωτογραφία δείχνει τα καταστροφικά αποτελέσματα από τη χρησιμοποίηση κάποιου σκληρού τυριού (κεφαλοτύρι) που δεν λιώνει. Καίγεται (καρβουνιάζει) αλλά δεν λιώνει. Έτσι, τα θρύμματά του ποτέ δεν έλιωσαν. Ακόμη και όταν προσέθεσα εκ των υστέρων parmigiano, που έλιωσε και...”έκανε μία προσπάθεια” να ενώσει και το κεφαλοτύρι, το αποτέλεσμα δεν ήταν σταθερό, διαλυόταν. Δεν πήγε βέβαια χαμένο, το φάγαμε μόνο του και ήταν πεντανόστιμο, αλλά για τη δουλειά αυτή δεν κάνει.....

  20. 20

    Με τη θερμότητα, το τυρί πάνω στη λαδόκολλα θα λιώσει και τα ψιλοτριμμένα κομματάκια του, θα κολλήσουν και θα ενωθούν μεταξύ τους, φτιάχνοντας μία ενιαία μάζα.

  21. 21

    Με μία σπάτουλα, ανασηκώνουμε τον δίσκο της λαδόκολλας, μαζί με τη μάζα του τυριού πάνω του,

  22. 22

    Και τον μεταφέρουμε πάνω από τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε για να φορμάρουμε το “μαντηλάκι”. Είναι πολύ εύκολο, μην ανησυχήσετε ότι το τυρί μπορεί να κυλήσει και να σας πέσει.

  23. 23

    Τοποθετούμε τον δίσκο πάνω στη φόρμα και πιέζοντας με ένα κουτάλι, κάνουμε τον δίσκο (και μαζί με αυτόν και την μάζα του τυριού) να χωθούν στη κοιλότητα της φόρμας. “Παίζοντας” με το κουτάλι, μπορούμε να δώσουμε στη λαδόκολλα (άρα και στο κολλημένο τυρί) τις πτυχές εκείνες και το σχήμα που μας αρέσει περισσότερο. Πολύ απλό και εύκολο, δεν συμφωνείτε;

  24. 24

    Το ίδιο απλό και εύκολο είναι, όπως φαίνεται και από τις επόμενες φωτογραφίες, να αφαιρεθεί το στερεοποιημένο τυρί από τη λαδόκολλα. Μετά από λίγα λεπτά στο ψυγείο έχει ήδη σταθεροποιηθεί και έχει πάρει τη φόρμα που του δώσαμε πιέζοντάς το (μαζί με το χαρτί πάνω στο οποίο ήταν κολλημένο) μέσα στη φόρμα.

  25. 25

    Μόνο που τώρα πια δεν είναι πια κολλημένο. Έτσι, τραβώντας με απαλές κινήσεις (διότι ναι μεν δεν είναι κολλημένο αλλά δεν παύει να είναι εύθραυστο) τη λαδόκολλα, αυτή απομακρύνεται εύκολα από το τυρί,

  26. 26

    .το οποίο ελευθερώνεται, και μάλιστα έχει ένα πολύ όμορφο σχήμα, πραγματικά σαν μαντηλάκι,

  27. 27

    Μέσα στο οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε τις μπουκίτσες του κοτόπουλου.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (5)

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens