κύρια φωτογραφία συνταγής Μπροκολωγκρατέν της Αταλάντης

Μπροκολωγκρατέν της Αταλάντης

Nienna
Nienna @cook_8448688
Ολλανδία,Ολλανδία

Ένα ωγκρατέν με μπρόκολο, κοτόπουλο, κρέμα, τυρί και πατάτες που εφηύρα μια μέρα. Το λατρεύουν όλοι όσοι αγαπούν το μπρόκολο, αλλά και αυτοί που πριν το μισούσαν!

Λίγα μυστικά ακόμα

Εναλλακτική συνταγήκαμμιά φορά αντί να κάνω τις πατάτες οβάλ φέτες όπως στο μουσακά, τις λειώνω με πηρούνι, ρίχνω λίγο μοσχοκάρυδο, 1-2 κουταλιές κρέμα όπως θα έριχνα κανονικά, κι έχω για βάση του ωγκρατέν έναν χειροποίητο πουρέ. Μυστικόαφήστε το φαγητό να κάτσει, όσο πιο πολύ κάτσει τόσο πιο πολύ δένει. Μην το φάτε καυτό μόλις γίνει, όσο δελεαστική κι αν φαίνεται η ιδέα!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

4 άτομα
  1. 1 μεγάλο μπρόκολο
  2. 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι
  3. 1-2 σκελίδες σκόρδο
  4. 2 μεγάλες πατάτες
  5. 1-2 στήθη κοτόπουλο [εσείς αποφασίζετε]
  6. 80-100 γρ. μπέηκον σε κυβάκια ιταλικού τύπου [προαιρετικό]
  7. 1 crème fraîche [όχι κρέμα γάλακτος, ούτε sour cream, δεν είναι το ίδιο!]
  8. λίγο καυτερό ή γλυκό κόκκινο πιπέρι [εσείς αποφασίζετε, εγώ βάζω καυτερό]
  9. κίτρινο τυρί για να λειώσει από πάνω και να κάνει ωραία κρούστα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βράστε, ή ακόμα καλύτερα μαγειρέψτε στον ατμό, το μπρόκολο για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει τρυφερό [χωρίς όμως να γίνει νιανιά].

  2. 2

    Στραγγίστε το σε τρυπητό, και βάλτε το στην άκρη.

  3. 3

    Πλύντε και καθαρίστε τις πατάτες, βράστε τες ή μαγειρέψτε τες στον ατμό μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμες [θα μείνουν και 15 λεπτά στο φούρνο], κόψτε τες σε οβάλ ή στρόγγυλα κομμάτια πάχους λίγο λιγότερο από ένα εκατοστό [όπως για το μουσακά περίπου], στραγγίστε τες σε τρυπητό κι αφήστε τες στην άκρη.

  4. 4

    Κόψτε το κοτσάνι απ' το μπρόκολο [μην το πετάξετε, κρίμα είναι! εγώ το χρησιμοποιώ στην μπροκολόσουπα, μπορείτε να την κάνετε την επόμενη μέρα], κόψτε το κεφάλι σε "λουλουδάκια", και ξαναρίξτε το στο τρυπητό.

  5. 5

    Καθαρίστε το κρεμμύδι και ψιλοκόψτε το. Κάντε το ίδιο στο σκόρδο.

  6. 6

    Κόψτε τα στήθη κοτόπουλο σε κυβάκια ή μικρές λωρίδες.

  7. 7

    Σ' ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ ρίξτε λίιιγο λαδάκι, και σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε σχετικά χαμηλή φωτιά.

  8. 8

    Δυναμώστε λιγάκι τη φωτιά και προσθέστε το μπέηκον, και λίγο μετά το κοτόπουλο.

  9. 9

    Όταν χρυσίσουν όλα, ξαναχαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε την crème fraîche [είναι πολύ πιο πηχτή από την κρέμα γάλακτος, ελαφρώς ξυνή, αλλά όχι τόσο ξυνή όσο η sour cream].

  10. 10

    Μόλις δέσει η κρέμα με τα υλικά [δένει γρήγορα], προσθέστε αλάτι και το κόκκινο πιπέρι, και βγάλτε το τηγάνι απ' τη φωτιά.

  11. 11

    Καλύψτε τον πάτο του ταψιού/πυρέξ/πήλινού σας με τις πατάτες.

  12. 12

    Αλατίστε, αλείψτε με μια-δυο κουταλιές κρέμα [χωρίς κοτόπουλο] και στρώστε από πάνω τα "λουλουδάκια" του μπρόκολου.

  13. 13

    Αλατίστε, και καλύψτε με το μείγμα της κρέμας με το κοτόπουλο.

  14. 14

    Κουνήστε απαλά το ταψάκι/πυρέξ/πήλινό σας για να τρέξει λίιιγη απ' την κρέμα προς τα κάτω επίπεδα [αν έχετε χρησιμοποιήσει τη σωστή κρέμα κι έχει δέσει σωστά, δεν θα πέσει όλη, θα μείνει μια στρώση πάνω].

  15. 15

    Τρίψτε το κίτρινο τυρί καθώς θα προθερμαίνετε το φούρνο σε ψηλή θερμοκρασία.

  16. 16

    Απλώστε το τυρί πάνω στο φαγητό.

  17. 17

    Βάλτε το φαγητό στο φούρνο και ψήστε το μέχρι να κάνει μια ωραία χρυσοκαφετιά κρούστα [παίρνει περίπου 15' στο δικό μου φούρνο].

Αντιδράσεις

Σχόλια (12)

ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ
ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ @cook_8452751
Γίνετε αντί για μπρόκολο να βάλω κουνουπίδι?

Από

Nienna
Nienna @cook_8448688
στις
Ολλανδία,Ολλανδία
Είμαι ένα λαίμαργο μικ που γράφει ποίηση, θέλει ν' ανακαλύψει τον αλγόριθμο της ομορφιάς μαθαίνοντας τα πάντα στην πορεία, κι αγαπάει τους ανθρώπους του.
Δες περισσότερα