Muffin Ολικής Αλέσεως, με Αμάρανθο και Χουρμάδες

Bαθμολογία: 5
       
 
2 ψήφοι
,

Περιγραφή

Κεκάκι - muffin από αλεύρι ολικής αλέσεως και αμάρανθου, χουρμάδες και φυστίκι Αιγίνης... Μια συνταγή θρεπτική και προπαντώς πολύ υγιεινή...

Muffin Ολικής Αλέσεως, με Αμάρανθο και Χουρμάδες

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι μαλακό ολικής αλέσεως, βιολογικής γεωργίας
  • 1/2 κούπα αλεύρι αμάρανθου, βιολογικής γεωργίας
  • 1 κ. σούπας baking powder
  • μια μικρή πρέζα αλάτι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο, βιολογικής γεωργίας
  • 1 κούπα γάλα
  • 2 αυγά, βιολογικής κτηνοτροφίας
  • 60 γρ. αρκετά μαλακωμένο βούτυρο
  • ξύσμα μικρού πορτοκαλιού
  • 40 γρ. ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 κούπα χουρμάδες, κομμένοι σε μικρά κομμάτια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και βάζετε την σχάρα όπου θα ακουμπήσετε τα muffins, στην πρώτη σκάλα από κάτω.
  2. Αν χρησιμοποιήτε τα ειδικά χαρτάκια για muffin, τότε οι φόρμες για τα συγκεκριμένα κεκάκια, δεν χρειάζονται αλεύρωμα. Διαφορετικά, αν οι φόρμες δεν είναι αντικολλητικές, θα πρέπει να τις βουτυρώσετε και να τις αλευρώσετε.
  3. Κόβετε τους χουρμάδες με την βοήθεια ενός ψαλιδιού σε μικρά κομμάτια.
  4. Κόβετε σε μικρά κομμάτια με την βοήθεια ενός μαχαιριού chef τα φυστίκια Αιγίνης και κρατάτε στην άκρη από το σύνολο, περίπου 2 κ. σούπας για να γαρνίρετε τα muffin. Τα υπόλοιπα τα ρίχνετε μαζί με τα στεγνά υλικά.
  5. Κοσκινίζετε μαζί και ρίχνετε σε ένα μπώλ το αλεύρι ολικής, του αμάρανθου και την baking. Ρίχνετε στο ίδιο μπώλ το αλάτι, την ζάχαρη, τους χουρμάδες και τα φιστίκια - εκτός από εκείνα που κρατήσατε για γαρνίρισμα. Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά μαζί.
  6. Σε ένα άλλο μπώλ, με την βοήθεια ενός σύρματος χτυπάτε με το χέρι σας το βούτυρο ώσπου να γίνει εντελώς λείο. Ρίχνετε το γάλα - αν σας σβωλιάσει μην ανησυχήσετε, συνεχίζετε να τα χτυπάτε, ρίχνετε ένα - ένα τα αυγά και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ανακατεύετε όλα τα υγρά υλικά μαζί.
  7. Με μια κίνηση, ρίχνετε τα στεγνά υλικά στα υγρά και με ένα κουτάλι τα ανακατεύετε ίσα - ίσα να αναμειχθούν. Αν φαίνεται και λίγο το αλεύρι, δεν πειράζει, ακόμη καλύτερα. Αν τα ανακατέψετε πολύ το αποτέλεσμα θα είναι ένα σφιχτό κεκάκι...
  8. Σε κάθε φόρμα - προσωπικά χρησιμοποιώ και το ειδικό χαρτάκι, ρίχνετε μια γεμάτη κουταλιά στο κάθε χαρτί ώστε να φτάσει στο χείλος του χαρτιού. Πασπαλίζετε το κάθε κεκάκι με το φιστίκι που έχετε κρατήσει για γαρνίρισμα.
  9. Τα ψήνετε στον φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζετε αμέσως από τις φόρμες (όχι απο το χαρτί) και τα ακουμπάτε επάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν...
  10. Ταιριάζουν απόλυτα με πράσινο τσάι και ειδικά όταν είναι αρωματισμένο με αιθέραιο έλαιο από γιασεμί...

Λίγα μυστικά ακόμα

Από το blog www.food4life.gr

Σχετικές συνταγές

    3 Όλα

    #
    Σχόλιο από maromaro, 13-5-10  
    Γίνονται εξαιρετικά έτσι όπως τα περιγράφεις, αλλά και σε παραλλαγές που δοκίμασα: α)τριμμένη κουβερτούρα αντί για φυστίκια και χουρμάδες β)αρωματισμένα με ρούμι γ)αλεύρι άσπρο ή κίτρινο βιολογικό αντί για αλεύρι αμάρανθου κλπ δ)προσθήκη κακάου κλπ Πάντως το αλεύρι ολικής τα κάνει πεντανόστιμα!
    #
    Σχόλιο από Nehlena, 13-5-10  
    Το πάντρεμα αμάρανθου και ολικής αλέσεως κάνει την διαφορά... στα υπόλοιπα συμφωνώ με όλα...
    #
    Σχόλιο από stellinabodero, 14-5-13  
    και γω πειραξα λιγο την συνταγη βαζοντας αλευρι ντικελ και οχι ολικης και λιγα σοκολατακια απο πανω. επισης δεν εβαλα βουτυρο αλλα 1/3 κουπας ελαιολαδο και βγηκαν τελεια !!!

    2 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Nehlena, 13-5-10  
    Το πάντρεμα αμάρανθου και ολικής αλέσεως κάνει την διαφορά... στα υπόλοιπα συμφωνώ με όλα...
    #
    Σχόλιο από stellinabodero, 14-5-13  
    και γω πειραξα λιγο την συνταγη βαζοντας αλευρι ντικελ και οχι ολικης και λιγα σοκολατακια απο πανω. επισης δεν εβαλα βουτυρο αλλα 1/3 κουπας ελαιολαδο και βγηκαν τελεια !!!

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από maromaro, 13-5-10  
    Γίνονται εξαιρετικά έτσι όπως τα περιγράφεις, αλλά και σε παραλλαγές που δοκίμασα: α)τριμμένη κουβερτούρα αντί για φυστίκια και χουρμάδες β)αρωματισμένα με ρούμι γ)αλεύρι άσπρο ή κίτρινο βιολογικό αντί για αλεύρι αμάρανθου κλπ δ)προσθήκη κακάου κλπ Πάντως το αλεύρι ολικής τα κάνει πεντανόστιμα!

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Μυρωδάτα πορτοκάλια παντού
    Τα πορτοκάλια είναι σίγουρα το φρούτο που πρωταγων...
    Συμβουλές για τέλεια κέικ
    Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα κατά πόσον έχε...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 130 αγαπημένων συνταγών, του/της antoniapro
    sintages2013
    Ένα βιβλίο 564 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    ΚΕΙΚ
    Ένα βιβλίο 67 αγαπημένων συνταγών, του/της Floral
    Ζύμες, ψωμιά και muffins
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της maromaro