Nehlena
Nehlena @cook_8468160
,

Κεκάκι - muffin από αλεύρι ολικής αλέσεως και αμάρανθου, χουρμάδες και φυστίκι Αιγίνης... Μια συνταγή θρεπτική και προπαντώς πολύ υγιεινή...

Λίγα μυστικά ακόμα

Από το blog www.food4life.gr

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 muffins
  1. 1 1/2 κούπα αλεύρι μαλακό ολικής αλέσεως, βιολογικής γεωργίας
  2. 1/2 κούπα αλεύρι αμάρανθου, βιολογικής γεωργίας
  3. 1 κ. σούπας baking powder
  4. 1 μικρή πρέζα αλάτι
  5. 1/2 κούπα ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο, βιολογικής γεωργίας
  6. 1 κούπα γάλα
  7. 2 αυγά, βιολογικής κτηνοτροφίας
  8. 60 γρ. αρκετά μαλακωμένο βούτυρο
  9. ξύσμα μικρού πορτοκαλιού
  10. 40 γρ. ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  11. 1/2 κούπα χουρμάδες, κομμένοι σε μικρά κομμάτια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και βάζετε την σχάρα όπου θα ακουμπήσετε τα muffins, στην πρώτη σκάλα από κάτω.

  2. 2

    Αν χρησιμοποιήτε τα ειδικά χαρτάκια για muffin, τότε οι φόρμες για τα συγκεκριμένα κεκάκια, δεν χρειάζονται αλεύρωμα. Διαφορετικά, αν οι φόρμες δεν είναι αντικολλητικές, θα πρέπει να τις βουτυρώσετε και να τις αλευρώσετε.

  3. 3

    Κόβετε τους χουρμάδες με την βοήθεια ενός ψαλιδιού σε μικρά κομμάτια.

  4. 4

    Κόβετε σε μικρά κομμάτια με την βοήθεια ενός μαχαιριού chef τα φυστίκια Αιγίνης και κρατάτε στην άκρη από το σύνολο, περίπου 2 κ. σούπας για να γαρνίρετε τα muffin. Τα υπόλοιπα τα ρίχνετε μαζί με τα στεγνά υλικά.

  5. 5

    Κοσκινίζετε μαζί και ρίχνετε σε ένα μπώλ το αλεύρι ολικής, του αμάρανθου και την baking. Ρίχνετε στο ίδιο μπώλ το αλάτι, την ζάχαρη, τους χουρμάδες και τα φιστίκια - εκτός από εκείνα που κρατήσατε για γαρνίρισμα. Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά μαζί.

  6. 6

    Σε ένα άλλο μπώλ, με την βοήθεια ενός σύρματος χτυπάτε με το χέρι σας το βούτυρο ώσπου να γίνει εντελώς λείο. Ρίχνετε το γάλα - αν σας σβωλιάσει μην ανησυχήσετε, συνεχίζετε να τα χτυπάτε, ρίχνετε ένα - ένα τα αυγά και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ανακατεύετε όλα τα υγρά υλικά μαζί.

  7. 7

    Με μια κίνηση, ρίχνετε τα στεγνά υλικά στα υγρά και με ένα κουτάλι τα ανακατεύετε ίσα - ίσα να αναμειχθούν. Αν φαίνεται και λίγο το αλεύρι, δεν πειράζει, ακόμη καλύτερα. Αν τα ανακατέψετε πολύ το αποτέλεσμα θα είναι ένα σφιχτό κεκάκι...

  8. 8

    Σε κάθε φόρμα - προσωπικά χρησιμοποιώ και το ειδικό χαρτάκι, ρίχνετε μια γεμάτη κουταλιά στο κάθε χαρτί ώστε να φτάσει στο χείλος του χαρτιού. Πασπαλίζετε το κάθε κεκάκι με το φιστίκι που έχετε κρατήσει για γαρνίρισμα.

  9. 9

    Τα ψήνετε στον φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζετε αμέσως από τις φόρμες (όχι απο το χαρτί) και τα ακουμπάτε επάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν...

  10. 10

    Ταιριάζουν απόλυτα με πράσινο τσάι και ειδικά όταν είναι αρωματισμένο με αιθέραιο έλαιο από γιασεμί...

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

maromaro
maromaro @cook_8460647
Γίνονται εξαιρετικά έτσι όπως τα περιγράφεις, αλλά και σε παραλλαγές που δοκίμασα: α)τριμμένη κουβερτούρα αντί για φυστίκια και χουρμάδες β)αρωματισμένα με ρούμι γ)αλεύρι άσπρο ή κίτρινο βιολογικό αντί για αλεύρι αμάρανθου κλπ δ)προσθήκη κακάου κλπ Πάντως το αλεύρι ολικής τα κάνει πεντανόστιμα!

Από

Nehlena
Nehlena @cook_8468160
στις
,
Λάτρης της Υγιεινής Διατροφής...
Δες περισσότερα