κύρια φωτογραφία συνταγής Muffins με σοκολάτα και ινδική καρύδα
ggr
ggr @george
Athens

Πριν από λίγες ημέρες, μία φίλη σκέφθηκε και εκτέλεσε μία παραλλαγή των muffins με Nes Café, προσθέτοντας και ινδική καρύδα. Το αποτέλεσμα την άφησε με απορίες, μπερδεμένη.Σε αυτήν, λοιπόν, είναι αφιερωμένη η συνταγή που ακολουθεί. Καλή επιτυχία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν χρησιμοποιηθεί λάδι ή και σπορέλαιο, αντί για το βούτυρο (το αποτέλεσμα θα είναι πιο ελαφριά γλυκάκια), το βήμα 2 δεν χρειάζεται.Ένα βασικό σημείο που πρέπει να προσεχθεί όταν φτιάχνουμε muffins (θα το βρείτε σε όλες τις συνταγές και ας μην έχει τονισθεί ιδιαίτερα), είναι να χωρίζουμε πάντα τα στεγνά υλικά από τα υγρά. Γιατί, όμως, το κάνουμε αυτό ;Ανατρέξτε εδώ για να διαβάσετε την εξήγηση που κατάφερα να βρω. Εάν έχετε κάποιαν άλλη, πολύ θα ήθελα να την μάθω.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

περίπου 12 muffins
  1. 200 γρ. αλεύρι
  2. 125 γρ. ζάχαρη
  3. 250 ml. γάλα πλήρες
  4. 1 μεγάλο αυγό
  5. 60 γρ. βούτυρο
  6. 40 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (σε ξύσματα)
  7. 1 φακελάκι μαγιά
  8. 1/2 κ.γ. αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ας ξεκινήσουμε και αυτή τη φορά από την ….. γλυκύτερη των δουλειών. Με ένα μαχαιράκι ξύνουμε την κουβερτούρα σε φλοίδες. Σοκολατόφλοιδες. Ωραία!!!

  2. 2

    Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι να λιώσει. Το έχουμε ξαναπεί, θέλουμε να αποφύγουμε να ζεσταθεί πολύ και να κάψει, γι’ αυτό θα το ζεστάνουμε σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το βούτυρο μέσα σε μία μεγαλύτερη κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει νερό και τις βάζουμε στο μάτι. Το νερό στην εξωτερική κατσαρόλας θα αρχίσει να ζεσταίνεται και με τη σειρά του θα ζεστάνει (αλλά πολύ ήπια) την εσωτερική κατσαρόλα με το βούτυρο. Με τον τρόπο αυτό το βούτυρο μαλακώνει και, τελικά, λιώνει, χωρίς όμως να κινδυνεύουμε να αυξηθεί η θερμοκρασία του και να καεί.

  3. 3

    Σε άλλη κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό. Να μη κάψει και αυτό και μας κολλήσει. Δύο λεπτά είναι αρκετά για την ποσότητα της συνταγής.

  4. 4

    Ακολουθούμε τον κανόνα και χωρίζουμε τα υλικά μας σε εκείνα που είναι στερεά και σε εκείνα που είναι σε υγρή μορφή.

  5. 5

    Σε μία 1η λεκανίτσαΚοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την ινδική καρύδα, το φακελάκι τη μαγιά, το λίγο αλάτι μας, και τη ζάχαρη.

  6. 6

    Σε μία 2η λεκανίτσαΚτυπούμε καλά το αυγό (ολόκληρο) με το σύρμα, και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε και το χλιαρό γάλα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υγρά μας.

  7. 7

    Αδειάζουμε το μείγμα των ρευστών υλικών της 2ης λεκανίτσας μέσα στη 1η λεκανίτσα, όπου είναι τα στερεά υλικά μας. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα, χωρίς σβώλους.

  8. 8

    Προσθέτουμε και το ξύσμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε και πάλι, να πάει παντού, ομοιόμορφα.

  9. 9

    Αυτό είναι. Ας περάσουμε τώρα στο φορμάρισμα. Και το φουρνίρισμα

  10. 10

    Εάν έχουμε ταψάκι για muffins, βάζουμε στις θέσεις τα ειδικά χάρτινα φορμάκια για muffins (υπάρχουν σε διάφορα χρώματα, εξαιρετικά εάν θέλουμε να κάνουμε ταυτόχρονα διαφορετικά είδη muffins). Εάν μας έχουν τελειώσει..... δεν τρέχει και τίποτα. Χρησιμοποιούμε τις θέσεις όπως και τις αλουμινένιες φόρμες (δείτε επόμενο βήμα), αλείφοντάς τες εσωτερικά.

  11. 11

    Εάν έχουμε απλά φορμάκια αλουμινίου, τα αλείφουμε εσωτερικά με λίγο λάδι. Εάν τα πασπαλίσουμε και με λίγο αλεύρι, θα βοηθηθούμε ακόμη περισσότερο στην αφαίρεσή τους στο τέλος, χωρίς όμως να είναι και απαραίτητο.

  12. 12

    Τοποθετούμε το μείγμα γεμίζοντας τις φόρμες έως τα ¾ του ύψους τους.

  13. 13

    Ψένουμε σε ήδη προθερμασμένο φούρνο, στους 160° σε φούρνο με αέρα (ή στους 180° σε αντιστάσεις), για 25 - 30 λεπτά περίπου, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο.

  14. 14

    Αφαιρούμε τα φορμάκια από τον φούρνο μόλις φουσκώσουν. Ισχύει εδώ το... τεστ της οδοντογλυφίδας. Μόλις βγει στεγνή μία οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε μέσα στα κεκάκια μας, αυτά είναι έτοιμα, ψημένα. (Οι πιο..... αιμοβόρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα λεπτό μαχαιράκι).

Αντιδράσεις

Σχόλια (10)

Ρηνιώ
Ρηνιώ @cook_8451008
Χμμμ ggr εφευρετικέ, αν πηγαίνει σ\'εμένα η αφιέρωση, με προκαλείς και σου υπόσχομαι να τα δοκιμάσω χωρίς αλλαγές αυτή τη φορά! Αν και η μαγιά εξακολουθεί να με παραξενεύει, η αφιέρωση δε μου αφήνει περιθώρια να την αγνοήσω τη νέα σου συνταγή! Αναμείνατε...

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens