Νησιώτικες τηγανίτες

kanyf
kanyf @cook_8498290

Αυτή η συνταγή προέρχεται από το χωριό Μαραθόκαμπος της Σάμου και χαρακτηρίζεται ως ¨φτωχή¨ όσον αφορά τα συστατικά της, αλλά πιστέψτε με το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Δεν μπορoύν να αντισταθούν ούτε μεγάλοι ούτε μικροί. Η τηγαντίτα σερβίρεται είτε ως αλμυρό είτε ως γλυκό πιάτο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή αυτή μεταφέρθηκε από τη γιαγιά μου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαραθόκαμπο Σάμου, σε εμάς τούς νεότερους.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 περίπου τηγανίτες
  1. 1 κιλό αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  2. 1 κεσεδάκι μικρό γιαούρτι στραγγιστό
  3. 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  4. 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  6. 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  7. 1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το baking powder, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το λάδι θα κάνει μικρούς σβόλους, έτσι πρέπει να βάζουμε μεταξύ των παλάμων μας μέος από το μείγμα και να το τρίβουμε με κυκλικές κινήσεις μέχρις ότου οι σβόλοι γίνουν ένα με τα υπόλοιπα υλικά.

  2. 2

    Μετά ρίχνουμε το γιαούρτι και κάνουμε ακριβώς το ίδιο μέχρι να γίνουν τα υλικά όσο γίνεται ένα. Έπειτα ρίχνουμε το χλιαρό νερό σταδιακά και ανακατεύουμε με τα χέρια με άργές κινήσεις χωρίς πολύ πάθος (δεν φτιάχνουμε ψωμί, όχι μπουνίδια). Νερό βάζουμε, οπως λέει και η γιαγιά μου, όσο πάρει. Δλδ μέχρι να γίνει ζυμάρι. Το σκεπάζουμε μετά με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.

  3. 3

    Έπειτα παίρνουμε μικρές μπαλίτσες και της πλάθουμε ώστε να ανοίξουν, διάμετρο 20 εκατοστά, πάχος 3-4 χιλιοστά (μη πάρετε παχύμετρο, με το μάτι...). Δεν τις βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη (κολλάνε) αλλά σε λαδόκολλα τη μια δίπλα στην άλλη.

  4. 4

    Τηγανίζουμε σε σχετικά καυτή φωτιά (στο 8 το μάτι) σε ελαιόλαδο για 1 λεπτό περίπου κάθε μεριά. Το λάδι να μην τις καλύπτει (λίγο πάνω από τη μέση της τηγανίτας).

  5. 5

    Τέλος σερβίρονται αλμυρές με τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση κεφαλοτύρι) ή γλυκές με μέλι ή ζάχαρη. Προτείνω να τις διπλώνεται στη μέση και να τις τρώτε προφανώς με τα χέρια (δεν είναι ντροπή...).

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

elenikolas
elenikolas @cook_8450672
Υπέροχες η Σαμιώτικες τηγανίτες μας ή αλλιώς κατμέρια!!με αυτό τρατάρουμε τους επισκέπτες μας. Υπάρχουν πάντα σε γιορτή και σχόλη και όποτε θέλουμε να γευτούμε κάτι νόστιμο και γρήγορο. Πέντε πιρουνάκια για αυτή την απλή μεν αλλά πεντανόστημη συνταγή!!!

Από

kanyf
kanyf @cook_8498290
στις