Η_μαμά_της_Ζέφυς
Η_μαμά_της_Ζέφυς @cook_8468834

Ψωμάκι με τραγανή κόρα, με ωραία υφή στην ψίχα. Αν αντέξετε και δε το φάτε σε ένα γεύμα αντέχει άνετα 4-5 ημέρες. Επίσης κάνει πολύ ωραία παξιμάδια, αφράτα και κριτσανιστά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εμείς τρώμε κατα 80% το δικό μας ψωμάκι, και αυτό είναι το καθημερινό ψωμί της οικογένειας. Το κάνω απο το βράδυ και το πρωί το βάζω στο φούρνο για το τελείωμα ή το μεσημέρι.Πολύ σημαντικό είναι το αλεύρι που χρησιμοποιείτε, αυτό κάνει το καλό ψωμί. Αν δε σας πετυχαίνουν τα ψωμια στον αρτοποιητή δοκιμάστε να αλλάξετε μάρκα αλευριού. Εμείς συνήθως αγοράζουμε κάτι κίτρινα πεντόκιλα, ή απο παραδοσιακό μύλο (ευκαιρία για εκδρομή).Τη ζύμη αυτή την χρησιμοποιούμε και για πίτσα (βάζω τα ίδια υλικά στο ζύμωμα και μετά κάνω την πίτσα στον κανονικό φούρνο, απλά ψήνεται σε 20 λεπτά και θέλει προσοχή) ή και για φοκάτσε, όταν έχουμε τα κέφια μας ή επίσημο τραπέζι.Επίσης μπορείτε να προσθέσετε όταν κάνει μπιπ μπιπ ο αρτοποιητής σουσάμι (μπόλικο) και το ανακατεύει μέσα, δημιουργόντας μια πολύ καλή πηγή ω3 λιπαρών και βιταμινών.Για έξτρα πολυτέλεια όταν βγάλετε το ψωμάκι απο τον φούρνο αλείψτε με λίγο νερό την κόρα ή και με βούτυρο (ψωμί με χοληστερίνη, γιαμ γιαμ).Για φοκάτσε, απλώνετε την ζύμη στο ταψί και πασπαλίζετε απο πάνω ένα σκληρό τυρί ( πχ κεφαλογραβιέρα αμφιλοχίας) ή επίσης το ρίχνετε να ανακατευτεί στη ζύμη.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
1 κιλό ψωμάκι
  1. 300 ml. νεράκι
  2. 2-4 (κατά βούληση) κουταλιές λαδάκι ελίας
  3. 2 κουταλιές αλάτι, καλύτερα χοντρό
  4. 150 γρ. σιμιγδάλι (και το χοντρό και το ψιλό κάνει, κατα βούληση)
  5. 400 + γρ. αλεύρι σκληρό, κίτρινο
  6. 2 κουταλιές ζάχαρη λευκή
  7. 1 φακελλάκι μαγιά ξερή

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ρίξτε με την σειρά που αναγράφονται τα υλικά στον αρτοποιητή. Πριν ρίξετε ζάχαρη και μαγιά στρώνετε το αλευράκι να μη φαίνεται στην επιφάνεια καθόλου νερό.

  2. 2

    Ρυθμίζετε τον αρτοποιητή στο Γαλλικού τύπου ψωμί.

  3. 3

    Κατα την πρώτη ανάδευση κοιτάτε η ζύμη να είναι ενιαία, δηλαδή να μην αφήνει στον πάτο λάσπη και να μη κολλάει στα τοιχώματα. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε με το μάτι λίγο αλεύρι, ίσα να μη κολάει η ζύμη (η οποία αν την πιάσετε είναι πολυ αφράτη και λίγο κολώδης).

  4. 4

    Αφου τελειώσει το ψήσιμο την αφήνετε στο αρτοποιητή μέσα τουλάχιστον για 1 ώρα. Αφου αφαιρέσετε το ψωμί απο τον αρτοποιητή, βάζετε σε προθεσμασμένο φούρνο στους 220ο C για 5-6 λεπτά, για να κάνει ακόμα καλύτερη κόρα. Καλή επιτυχία.

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

Η_μαμά_της_Ζέφυς
Η_μαμά_της_Ζέφυς @cook_8468834
ΣΟΣ\nτο αλατάκι είναι μικρές κουταλιές, γλυκού, ενώ η ζάχαρη είναι μεγάλες κουταλιές σούπας!!!

Από

Η_μαμά_της_Ζέφυς
στις