Νηστίσιμη μερέντα

Bαθμολογία: 4.6364
       
 
11 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ένα τέλειο υποκατάστατο της μερέντας, όταν νηστεύουμε ακόμα και το λάδι.
Νηστίσιμη μερέντα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ. φουντούκια
  • 1 πακέτο κακάο (125 γρ.)
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 70 γρ. κουβερτούρα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αλείμματα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Γρήγορο , Εύκολο
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 5' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 5' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Αλέθουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ όσο καλύτερα μπορούμε ή όσο θέλουμε.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτάκια ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας πιάσει στον πάτο και να μην δημιουργηθούν σβόλοι.
  3. Όταν βράσει και δέσει είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε βάζο.
  4. Αφήνουμε τη μερέντα να κρυώσει στο βάζο χωρίς να βάλουμε το καπάκι.
  5. Αφού κρυώσει, βιδώνουμε και φυλάμε εντός ή εκτός ψυγείου.
  6. Δεν παθαίνει τίποτα εκτός ψυγείου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν έχουμε thermomix, ξεκινάμε με τα φουντούκια και αφού τα κάνουμε πουρέ, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας μέσα στον κάδο και ρυθμίζουμε για 8 λεπτά στους 100 βαθμούς, ταχύτητα 4.

Σχετικές συνταγές

    24 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 22-3-12  
    Υπεροχη η μερεντα!!!! Εκανα μια και μιση δοση και προσθεσα 2κσ ζαχαρη γιατι την ηθελα λιγο πιο γλυκια και 2 βανιλιες γιατι μου αρεσει το αρωμα.Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από lianaki, 22-3-12  
    Σ' ευχαριστώ Σουλίτσα μου να' σαι καλά.
    Τα δικά μου παιδιά την "τσακίζουν", δεν προλαβαίνω να φτιάχνω...τουλάχιστον έχω ήσυχο το κεφάλι μου ότι τρώνε κάτι υγιεινό (ή τουλάχιστον πιο υγιεινό από τα τυποποιημένα) χωρίς συντηρητικά και (Ε)ψιλον...
    Μια νόστιμη και γεμάτη ασβέστιο ιδέα είναι, να βάλεις πάνω στο ψωμί μια κουταλίτσα μερέντα και μια κουταλίτσα ταχίνι.
    Δοκίμασέ το να δεις ωραίο που είναι.
    #
    Σχόλιο από mary_1, 27-3-12  
    εξαιρετική η μερέντα!! Ευχαριστούμε για την εύκολη και προπαντός νόστιμη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από lianaki, 31-3-12  
    Εγώ σ' ευχαριστώ mary_1, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
    #
    Σχόλιο από katerina78, 2-4-12  
    Πολύ καλή και εύκολη συνταγή ευχαριστώ πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από lianaki, 3-4-12  
    Να' σαι καλά Κατερίνα, σ' ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από evakimou, 9-4-12  
    Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πραγματα. Έχω έτοιμη πούδρα απο φουντούκια θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτή στη συνταγή αντί να αλέσω φουντούκια? Επίσης όταν λες ποτήρι εννοείς του νερού ή κλασσικά την κούπα? Πόση ποσότητα βγαίνει περίπου?
    #
    Σχόλιο από lianaki, 9-4-12  
    evakimou μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις την πούδρα φουντουκιών που έχεις.
    Το ποτήρι που μετράω εγώ, είναι του νερού και βάζει 270 γρ. νερό.
    Η ποσότητα που βγαίνει, μου γεμίζει 1 μεγάλο βάζο χωρητικότητας 680 γρ. περίπου.
    #
    Σχόλιο από evakimou, 9-4-12  
    οπότε αν τη κάνω με κούπα για να τη δοκιμάσω, να βάλω τα μισά υλικα?
    #
    Σχόλιο από lianaki, 10-4-12  
    Να σου πω, η δικιά μου η κούπα του καφέ βάζει λίγο περισσότερο απ' ότι βάζει το ποτήρι του νερού, ακόμα και το φλιτζάνι του τσαγιού βάζει λιιιγο λιγότερο.
    Τώρα τι να πω, μάλλον έχω μικρό νεροπότηρο.
    Αν έχεις ζυγαριά είναι το καλύτερο.
    Ζύγισε 135 γρ. περίπου νερό,185 γρ. ζάχαρη και από τα υπόλοιπα υλικά βάλε τη μισή ποσότητα απ' ότι γράφει.
    Δοκίμασέ την έτσι και πες μου.
    #
    Σχόλιο από roula1983, 8-5-12  
    Έχω μια ερωτησούλα..θα μπορούσα να αντικαταστήσω τη ζάχαρη με ζαχαρίνη ή φρουκτόζη;ή θα αλλοιώσει τη σύσταση της μερεντας και δε θα βγει καλή;
    #
    Σχόλιο από lianaki, 8-5-12  
    Δεν ξέρω, αλλά έχω κάποιους ενδοιασμούς.
    Επειδή τη βράζουμε για 5 λεπτάκια, δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξει στην υψηλή θερμοκρασία η ζαχαρίνη ή η φρουκτόζη.
    Συν του ότι η ζάχαρη το βοηθάει να δέσει και να πήξει.
    Και κάτι τελευταίο, η ζάχαρη λειτουργεί και σαν συντηρητικό.
    Πάντως Ρούλα, εάν το δοκιμάσεις τελικά με κάτι άλλο εκτός ζάχαρη, πες μας πως σου βγήκε να ξέρουμε κι εμείς.
    Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από roula1983, 9-5-12  
    Λες ε;Αν τη βάλω στο ψυγείο δε νομίζω να χαλάσει..Μάλλον θα φτιάξω τη μισή δόση για να δω πως θα βγει και θα σας πω σύντομα.
    #
    Σχόλιο από roula1983, 15-5-12  
    Την έφτιαξα τη μερεντούλα!Δε μπορώ να πω..νοστιμούλικη έγινε!Θα λεγα όμως ότι θυμίζει περισσότερο γλάσο σοκολάτας για κέικ παρά μερεντα...Παρόλα αυτά είναι νόστιμη!Την έφτιαξα με φρουκτόζη τελικά και δεν είχα κανένα πρόβλημα.Απλά ενώ κανονικά θα πρεπε να βάλω λιγότερη φρουκτόζη γιατί είναι πιο γλυκιά,μου φάνηκε πικρή και τελικά εβαλα όση λέει η συνταγή για τη ζάχαρη...
    #
    Σχόλιο από lianaki, 19-5-12  
    roula1983 χαίρομαι που σου άρεσε τελικά.
    Η αλήθεια είναι ότι μια φορά τη χρησιμοποίησα για να καλύψω ένα νηστίσιμο κέικ και έγινε απίθανο!!!
    Όπως και να τη σερβίρεις είναι νόστιμη, είτε πάνω σε ψωμί είτε σαν γλασο.
    #
    Σχόλιο από thetisd, 12-10-12  
    Τέλεια! Έψαχνα μια light εκδοχή της μερέντα άλλα να είναι και θρεπτική επίσης!!! Τη δεύτερη φορά που την έκανα έβαλα τριμμένο αμύγδαλο αντί για φουντούκι, καστανή και λιγότερη ζάχαρη και 2 σταγόνες μαστίχα μαζί με τη βανίλια. Υπέροχη! Θα τη δοκιμάσω και με καρυδόψιχα!!! Αποτελεί φυσικά μόνιμο gadget του ψυγείου!!! Ευχαριστώ πολύύύύύύύύύ!!!!
    #
    Σχόλιο από nopi thessaloniki, 8-4-13  
    πραγματικα υπεροχη μερεντα και πολθ ευκολη στην παρασκευη της!!
    #
    Σχόλιο από ekpatisserie, 11-4-13  
    Ευκολη και πιο ''υγειινή'' συνταγή, ωστόσο γευστικά κι εγώ θα την προτιμούσα για γλασσαρισμα κέικ αντί για άλλειμμα σε ψωμί. Η γεύση του φουντουκιού δεν αναδεικνύεται και γι΄αυτό δε μου θύμισε ιδιαίτερα μερέντα....
    #
    Σχόλιο από lianaki, 12-4-13  
    κορίτσια σας ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!
    ekpatisserie, έχεις δίκιο, δε θυμίζει την κλασική μερεντα, αλλά είναι μια "παρηγοριά" στην περίοδο της νηστείας, που στερούμαστε τόσα πολλά!
    Εγώ προσωπικά τη χρησιμοποιώ και για γλασσάρισμα σε κέικ και γίνονται απίθανα!!!
    Σημασία έχει να μας αρέσει, τώρα που θα τη χρησιμοποιησουμε, είναι ανάλογα τα κέφια και τις ορέξεις του καθενός :b
    #
    Σχόλιο από στελλακοστας, 25-6-13  
    Νοστιμότατη είναι εγώ την κάνω τακτικά
    και εξαφανιζεται στο πίτς φυτίλη
    και όχι μόνο τα παιδιά
    κι εγώ κάνω νυχτερινή έφοδο ψυγείου
    δεν χρειάζεται δεν την βάζω στο ψυγείο
    και δεν παθαίνει τίποτα
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    19 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 22-3-12  
    Υπεροχη η μερεντα!!!! Εκανα μια και μιση δοση και προσθεσα 2κσ ζαχαρη γιατι την ηθελα λιγο πιο γλυκια και 2 βανιλιες γιατι μου αρεσει το αρωμα.Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από lianaki, 22-3-12  
    Σ' ευχαριστώ Σουλίτσα μου να' σαι καλά.
    Τα δικά μου παιδιά την "τσακίζουν", δεν προλαβαίνω να φτιάχνω...τουλάχιστον έχω ήσυχο το κεφάλι μου ότι τρώνε κάτι υγιεινό (ή τουλάχιστον πιο υγιεινό από τα τυποποιημένα) χωρίς συντηρητικά και (Ε)ψιλον...
    Μια νόστιμη και γεμάτη ασβέστιο ιδέα είναι, να βάλεις πάνω στο ψωμί μια κουταλίτσα μερέντα και μια κουταλίτσα ταχίνι.
    Δοκίμασέ το να δεις ωραίο που είναι.
    #
    Σχόλιο από mary_1, 27-3-12  
    εξαιρετική η μερέντα!! Ευχαριστούμε για την εύκολη και προπαντός νόστιμη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από lianaki, 31-3-12  
    Εγώ σ' ευχαριστώ mary_1, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
    #
    Σχόλιο από katerina78, 2-4-12  
    Πολύ καλή και εύκολη συνταγή ευχαριστώ πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από lianaki, 3-4-12  
    Να' σαι καλά Κατερίνα, σ' ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από evakimou, 9-4-12  
    Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πραγματα. Έχω έτοιμη πούδρα απο φουντούκια θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτή στη συνταγή αντί να αλέσω φουντούκια? Επίσης όταν λες ποτήρι εννοείς του νερού ή κλασσικά την κούπα? Πόση ποσότητα βγαίνει περίπου?
    #
    Σχόλιο από evakimou, 9-4-12  
    οπότε αν τη κάνω με κούπα για να τη δοκιμάσω, να βάλω τα μισά υλικα?
    #
    Σχόλιο από roula1983, 8-5-12  
    Έχω μια ερωτησούλα..θα μπορούσα να αντικαταστήσω τη ζάχαρη με ζαχαρίνη ή φρουκτόζη;ή θα αλλοιώσει τη σύσταση της μερεντας και δε θα βγει καλή;
    #
    Σχόλιο από lianaki, 8-5-12  
    Δεν ξέρω, αλλά έχω κάποιους ενδοιασμούς.
    Επειδή τη βράζουμε για 5 λεπτάκια, δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξει στην υψηλή θερμοκρασία η ζαχαρίνη ή η φρουκτόζη.
    Συν του ότι η ζάχαρη το βοηθάει να δέσει και να πήξει.
    Και κάτι τελευταίο, η ζάχαρη λειτουργεί και σαν συντηρητικό.
    Πάντως Ρούλα, εάν το δοκιμάσεις τελικά με κάτι άλλο εκτός ζάχαρη, πες μας πως σου βγήκε να ξέρουμε κι εμείς.
    Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από roula1983, 9-5-12  
    Λες ε;Αν τη βάλω στο ψυγείο δε νομίζω να χαλάσει..Μάλλον θα φτιάξω τη μισή δόση για να δω πως θα βγει και θα σας πω σύντομα.
    #
    Σχόλιο από roula1983, 15-5-12  
    Την έφτιαξα τη μερεντούλα!Δε μπορώ να πω..νοστιμούλικη έγινε!Θα λεγα όμως ότι θυμίζει περισσότερο γλάσο σοκολάτας για κέικ παρά μερεντα...Παρόλα αυτά είναι νόστιμη!Την έφτιαξα με φρουκτόζη τελικά και δεν είχα κανένα πρόβλημα.Απλά ενώ κανονικά θα πρεπε να βάλω λιγότερη φρουκτόζη γιατί είναι πιο γλυκιά,μου φάνηκε πικρή και τελικά εβαλα όση λέει η συνταγή για τη ζάχαρη...
    #
    Σχόλιο από thetisd, 12-10-12  
    Τέλεια! Έψαχνα μια light εκδοχή της μερέντα άλλα να είναι και θρεπτική επίσης!!! Τη δεύτερη φορά που την έκανα έβαλα τριμμένο αμύγδαλο αντί για φουντούκι, καστανή και λιγότερη ζάχαρη και 2 σταγόνες μαστίχα μαζί με τη βανίλια. Υπέροχη! Θα τη δοκιμάσω και με καρυδόψιχα!!! Αποτελεί φυσικά μόνιμο gadget του ψυγείου!!! Ευχαριστώ πολύύύύύύύύύ!!!!
    #
    Σχόλιο από nopi thessaloniki, 8-4-13  
    πραγματικα υπεροχη μερεντα και πολθ ευκολη στην παρασκευη της!!
    #
    Σχόλιο από ekpatisserie, 11-4-13  
    Ευκολη και πιο ''υγειινή'' συνταγή, ωστόσο γευστικά κι εγώ θα την προτιμούσα για γλασσαρισμα κέικ αντί για άλλειμμα σε ψωμί. Η γεύση του φουντουκιού δεν αναδεικνύεται και γι΄αυτό δε μου θύμισε ιδιαίτερα μερέντα....
    #
    Σχόλιο από lianaki, 12-4-13  
    κορίτσια σας ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!
    ekpatisserie, έχεις δίκιο, δε θυμίζει την κλασική μερεντα, αλλά είναι μια "παρηγοριά" στην περίοδο της νηστείας, που στερούμαστε τόσα πολλά!
    Εγώ προσωπικά τη χρησιμοποιώ και για γλασσάρισμα σε κέικ και γίνονται απίθανα!!!
    Σημασία έχει να μας αρέσει, τώρα που θα τη χρησιμοποιησουμε, είναι ανάλογα τα κέφια και τις ορέξεις του καθενός :b
    #
    Σχόλιο από στελλακοστας, 25-6-13  
    Νοστιμότατη είναι εγώ την κάνω τακτικά
    και εξαφανιζεται στο πίτς φυτίλη
    και όχι μόνο τα παιδιά
    κι εγώ κάνω νυχτερινή έφοδο ψυγείου
    δεν χρειάζεται δεν την βάζω στο ψυγείο
    και δεν παθαίνει τίποτα
    #
    Σχόλιο από makis80, 7-8-14  
    Τέλεια!!!
    #
    Σχόλιο από georgiasar, 1-3-15  
    Ε μπράβο!!!!! Πολλά ευχαριστώ! Σπανίως εκτελώ συνταγές κατά γράμμα, αυτήν όμως την ακολούθησα διότι ξεκίνησα με δυσπιστία (τι θα βγει χωρίς λιπαρό στοιχείο, σκέφτηκα). ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ωραία, νόστιμη, γυαλιστερή όπως στην φωτό με το φουντουκάκι. Βγάζει τρία μέτρια βαζάκια!

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από lianaki, 9-4-12  
    evakimou μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις την πούδρα φουντουκιών που έχεις.
    Το ποτήρι που μετράω εγώ, είναι του νερού και βάζει 270 γρ. νερό.
    Η ποσότητα που βγαίνει, μου γεμίζει 1 μεγάλο βάζο χωρητικότητας 680 γρ. περίπου.
    #
    Σχόλιο από lianaki, 10-4-12  
    Να σου πω, η δικιά μου η κούπα του καφέ βάζει λίγο περισσότερο απ' ότι βάζει το ποτήρι του νερού, ακόμα και το φλιτζάνι του τσαγιού βάζει λιιιγο λιγότερο.
    Τώρα τι να πω, μάλλον έχω μικρό νεροπότηρο.
    Αν έχεις ζυγαριά είναι το καλύτερο.
    Ζύγισε 135 γρ. περίπου νερό,185 γρ. ζάχαρη και από τα υπόλοιπα υλικά βάλε τη μισή ποσότητα απ' ότι γράφει.
    Δοκίμασέ την έτσι και πες μου.
    #
    Σχόλιο από lianaki, 19-5-12  
    roula1983 χαίρομαι που σου άρεσε τελικά.
    Η αλήθεια είναι ότι μια φορά τη χρησιμοποίησα για να καλύψω ένα νηστίσιμο κέικ και έγινε απίθανο!!!
    Όπως και να τη σερβίρεις είναι νόστιμη, είτε πάνω σε ψωμί είτε σαν γλασο.
    #
    Σχόλιο από lianaki, 19-3-14  
    Δυστυχώς η φυτική κρέμα γάλακτος δεν είναι νηστισιμη. Έχει πρωτεΐνες γάλακτος, οπότε...μάλλον απορρίπτεται.
    Μπορούμε ισως να δοκιμάσουμε το γάλα σόγιας.
    Το να λιγοστεψουμε όμως το κακάο, λίγο με προβληματιζει.
    Θα κάνω κάποιες δοκιμές και αν είναι ωραίο το αποτέλεσμα θα σας πω.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Σούβλα - Γάστρα - Σχάρα, 19-3-14  
    Αν και πρόσθεσα 2 κ.γ. κορν φλαουρ και 2 κ.σ. λαδι να παρει γυαλαδα, το αποτέλεσμα δε μου αρεσε!Ίσως εαν προσθέσουμε φυτική κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής και μειώσουμε το κακαο τοαποτέλεσμα να ειναι καλυτερο!!!εχω δοκιμάσει στο Άγιο 'Ορος πριν χρόνια και ηταν φανταστική...!!!Μπραβο για την προσπάθεια!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Αφιέρωμα στη νηστεία
    Η νηστεία είναι θέμα κυρίως πνευματικό. Έλα όμω...
    Νερό στη σοκολάτα: τι κάνουμε;
    Το “σοκολατένιο ατύχημα” και η λύση του Σαν...
    Τα πάντα για την σοκολάτα
    Η σοκολάτα είναι σίγουρα από τους μεγαλύτερους ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    to be continued...
    Ένα βιβλίο 351 αγαπημένων συνταγών, του/της nouvia
    Σοκολάτα
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της Μουστρουφίτσα
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 85 αγαπημένων συνταγών, του/της kattia
    νηστησιμα
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της nineta 83
    $GLIKAAAAA
    Ένα βιβλίο 206 αγαπημένων συνταγών, του/της KOKETA