Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας με κρέμα χαλβά

Bαθμολογία: 4.75
       
 
4 ψήφοι
,

Περιγραφή

Η τούρτα είναι με κρέμα που γίνεται από χαλβά του μπακάλη σε συνδυασμό με μιά κρέμα από κορν-φλάουρ. Είναι πολύ νόστιμη και δεν έχει καμιά διαφορά από τις αρτήσιμες.

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας με κρέμα χαλβά

Τι χρειαζόμαστε:

Για το παντεσπάνι

  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 6 κουταλιές κακάο
  • 1 ½ κούπες ζάχαρη
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας (ή 2 αμπούλες)
  • 10 κουταλιές ηλιέλαιο
  • 2 κουταλιές μηλόξιδο
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κούπα νερό

 

Για την κρέμα:

  • 1 κούπα νερό
  • 3 κουταλιές κορν - φλάουρ
  • 5 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας ή δύο αμπούλες
  • 250 γρ. μακεδονικό Χαλβά με αμύγδαλα
  • 3 κουταλιές σκόνη κακάο
  • 4-5 κουταλιές μπράντι
  • 2 κουταλιές αμυγδαλόψιχα

 

Για το γλάσο:

  • 1 σοκολάτα κουβερτούρα (125 γρ.)
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη
  • 2 κουταλιές μέλι

 

Για τη διακόσμηση

  • ½ σοκολάτα κουβερτούρα (60 γρ.) για τα ξύσματα
  • 1 παστέλι αμυγδάλου
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορες τούρτες
Διατροφή: Χορτοφαγική
Σερβίρει: 12 κομμάτια
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 60' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Εκτέλεση για το κέικ:
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  3. Βάζουμε όλα τα υγρά (λάδι, ξύδι, χυμό πορτοκαλιού, νερό και βανίλια) σε ένα μπωλ και τα ανακατεύουμε.
  4. Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  5. Ρίχνετε τα υγρά στο αλεύρι και ανακατεύετε με το κτυπητήρι.
  6. Δεν χρειάζεται το μίξερ.
  7. Σε ένα ταψί με τσέρκι 26 εκ. στρώνετε λαδόκολλα και τη βουρτσίζεται με λίγο λάδι και ρίχνετε το μείγμα του κέικ.
  8. Ψήνετε μέχρι να δοκιμάσετε με οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή (περίπου στα 45 λεπτά).
  9. Εκτέλεση για την κρέμα:
  10. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το κόρν - φλάουαρ, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  11. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά.
  12. Βάλτε τον χαλβά στο μπλέντερ του μίξερ και χτυπήστε, μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
  13. Ρίξτε στην κρέμα του χαλβά το μπράντι,τη σκόνη κακάο και την βανίλια και ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.
  14. Ρίχνουμε μέσα στην κρύα κρέμα το μείγμα του λιωμένου χαλβά και τα ανακατεύουμε με το μίξερ να αφρατέψει η κρέμα.
  15. Χωρίζουμε το παντεσπάνι σε τρεις δίσκους στρώνοντας ενδιάμεσα την κρέμα μας.
  16. Εκτέλεση για το γλάσο:
  17. Σε μπαιν - μαρί βάζουμε τη σοκολάτα μέχρι να λιώσει.
  18. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη ανακατεύουμε και μετά το μέλι.
  19. Το ρίχνουμε στο κέικ, ενώ το γλάσο είναι ζεστό.
  20. Με μαχαίρι αλείβουμε και τα πλαϊνά.
  21. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στολίζουμε τα πλαϊνά και λίγο από πάνω με τα ξύσματα της σοκολάτας και το υπόλοιπο το στολίζουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στην τούρτα της φωτογραφίας έβαλα και κομμάτια από λωρίδες γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι και ένα σύκο. Την έκανα για τα γενέθλια της πεθεράς μου και ήθελα να έχει λίγο περισσότερο χρώμα.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Μία συνταγή με αρκετές θερμίδες που προέρχονται κυρίως από την κουβερτούρα και το χαλβά (που υπάρχουν σε μαγαλύτερη ποσότητα και είναι πιο θερμιδογόνα), αλλά λόγω της έλλειψης ζωικού λίπους θα λέγαμε πως μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με χοληστερίνη.

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από Λουίζα Μαριαλένα, 10-4-13  
    Εγινε τελεια, ενθουσιαστηκαν όλοι, απλά εβρεξα το παντεσπάνι με μια πορτοκαλάδα.
    #
    Σχόλιο από doratela, 10-4-13  
    Χαίρομαι που σας άρεσε, ευχαριστώ για τα πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από marialand, 15-4-14  
    H TOYRTA EGINE FANTASTIKH ,PENTANOSTIMH, AFRATH ...GIA OSKAR
    !!!OLOI EGLYFAN TA PIATA TOYS!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 25-4-16  
    Απίστευτη νοστιμιά αυτή η νηστίσιμη τούρτα, κανείς δεν το πίστευε ότι είναι νηστίσιμη!
    Από δω και πέρα, αυτή την τούρτα θέλουν να τους φτιάχνω κι ας είναι νηστίσιμη. ;)
    Η κρέμα της είναι τόσο νόστιμη, δένει τέλεια με το παντεσπάνι και ο χαλβάς μέσα, ούτε που φαίνεται. Φυσικά κράτησα (όπως πάντα), λίγη απ'τη ζάχαρη, το αποτέλεσμα ήταν τόσο νόστιμο, έκατσε τέλεια μετά απ'το νηστίσιμο τραπέζι μας!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από tahitian, 20-3-17  
    Η τουρτιτσα ειναι τελεια!Το παντεσπανι κοπηκε επαγγελματικα,το σιροπιασα και εγινε εξτρα ζουμερο,η κρεμα πεντανοστιμη.Το πιρουνακι που αφαιρεσα ειναι γιατι το γλασο σκληρυνε αμεσως και ηταν δυσκολο να το στρωσω και να κανω τη διακοσμηση.Επισης για να το κοψω επρεπε να ζεσταινω το μαχαιρι,ωστε να λιωνει το γλασο.
    #
    Σχόλιο από Cleopatra, 21-3-17  
    Την υπέροχη αυτή τούρτα την ζήλεψα αλλά δεν πρόλαβα ακόμα να την φτιάξω. Πάντως, το γλάσο στρώνει πολύ ωραία αν - την ώρα που το απλώνεις πάνω στην τούρτα - ρίχνεις ζεστό αέρα με το πιστολάκι για τα μαλλιά. (Δοκίμασα κάποτε αυτό το κόλπο και με ganache που δεν μου έστρωνε και έκτοτε μου έχει λύσει τα χέρια!!!)
    #
    Σχόλιο από cookie20jd, 21-3-17  
    Φαίνεται εξαιρετική η τούρτα!! Απλά, ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει κάποιος τρόπος να αντικαταστήσω την πορτοκαλάδα στο παντεσπάνι?
    #
    Σχόλιο από tahitian, 21-3-17  
    Εγω εβαλα κλασικο σιροπι ζαχαρης που μου ειχε περισσεψει.Και σιροπι σοκολατας θα μπορουσε να το κανει εξτρα σοκολατενιο.Cleopatra αυτο με το πιστολακι.... γραφω και γελαω.Αλλά μου φαινεται αυτο θα κανω την επομενη φορα ή θα το αραιωσω λιγο.
    #
    Σχόλιο από doratela, 22-3-17  
    Ευχαριστώ για την βαθμολογία και για τα σχόλια.
    Με το γλάσο δεν είχα πρόβλημα, μήπως άφησες παραπάνω στην φωτιά την σοκολάτα και σου έσφηξε περισσότερο tahitian. Όσο για την πορτοκαλάδα θα μπορούσες νομίζω να βάλεις μια κούπα νερό χλιαρό cookie20jd.

    6 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Λουίζα Μαριαλένα, 10-4-13  
    Εγινε τελεια, ενθουσιαστηκαν όλοι, απλά εβρεξα το παντεσπάνι με μια πορτοκαλάδα.
    #
    Σχόλιο από doratela, 10-4-13  
    Χαίρομαι που σας άρεσε, ευχαριστώ για τα πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από marialand, 15-4-14  
    H TOYRTA EGINE FANTASTIKH ,PENTANOSTIMH, AFRATH ...GIA OSKAR
    !!!OLOI EGLYFAN TA PIATA TOYS!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 25-4-16  
    Απίστευτη νοστιμιά αυτή η νηστίσιμη τούρτα, κανείς δεν το πίστευε ότι είναι νηστίσιμη!
    Από δω και πέρα, αυτή την τούρτα θέλουν να τους φτιάχνω κι ας είναι νηστίσιμη. ;)
    Η κρέμα της είναι τόσο νόστιμη, δένει τέλεια με το παντεσπάνι και ο χαλβάς μέσα, ούτε που φαίνεται. Φυσικά κράτησα (όπως πάντα), λίγη απ'τη ζάχαρη, το αποτέλεσμα ήταν τόσο νόστιμο, έκατσε τέλεια μετά απ'το νηστίσιμο τραπέζι μας!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από tahitian, 20-3-17  
    Η τουρτιτσα ειναι τελεια!Το παντεσπανι κοπηκε επαγγελματικα,το σιροπιασα και εγινε εξτρα ζουμερο,η κρεμα πεντανοστιμη.Το πιρουνακι που αφαιρεσα ειναι γιατι το γλασο σκληρυνε αμεσως και ηταν δυσκολο να το στρωσω και να κανω τη διακοσμηση.Επισης για να το κοψω επρεπε να ζεσταινω το μαχαιρι,ωστε να λιωνει το γλασο.
    #
    Σχόλιο από Cleopatra, 21-3-17  
    Την υπέροχη αυτή τούρτα την ζήλεψα αλλά δεν πρόλαβα ακόμα να την φτιάξω. Πάντως, το γλάσο στρώνει πολύ ωραία αν - την ώρα που το απλώνεις πάνω στην τούρτα - ρίχνεις ζεστό αέρα με το πιστολάκι για τα μαλλιά. (Δοκίμασα κάποτε αυτό το κόλπο και με ganache που δεν μου έστρωνε και έκτοτε μου έχει λύσει τα χέρια!!!)

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από cookie20jd, 21-3-17  
    Φαίνεται εξαιρετική η τούρτα!! Απλά, ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει κάποιος τρόπος να αντικαταστήσω την πορτοκαλάδα στο παντεσπάνι?
    #
    Σχόλιο από tahitian, 21-3-17  
    Εγω εβαλα κλασικο σιροπι ζαχαρης που μου ειχε περισσεψει.Και σιροπι σοκολατας θα μπορουσε να το κανει εξτρα σοκολατενιο.Cleopatra αυτο με το πιστολακι.... γραφω και γελαω.Αλλά μου φαινεται αυτο θα κανω την επομενη φορα ή θα το αραιωσω λιγο.
    #
    Σχόλιο από doratela, 22-3-17  
    Ευχαριστώ για την βαθμολογία και για τα σχόλια.
    Με το γλάσο δεν είχα πρόβλημα, μήπως άφησες παραπάνω στην φωτιά την σοκολάτα και σου έσφηξε περισσότερο tahitian. Όσο για την πορτοκαλάδα θα μπορούσες νομίζω να βάλεις μια κούπα νερό χλιαρό cookie20jd.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Κι αλλού να υπάρχουν πορτοκαλιές εμείς τρώμε πορτοκάλια..
    Στην ερώτηση «ποιο φρούτο είναι πλούσιο σε βιτα...
    Ξηροί καρποί... μια σημαντική θρεπτική τροφή
    Τους χρησιμοποιούμε σε φαγητά, γλυκά και σε αρτ...
    Νερό στη σοκολάτα: τι κάνουμε;
    Το “σοκολατένιο ατύχημα” και η λύση του Σαν...
    Αφιέρωμα στη νηστεία
    Η νηστεία είναι θέμα κυρίως πνευματικό. Έλα όμω...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 143 αγαπημένων συνταγών, του/της arminakos
    νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 336 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    τουρτες
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της ankost
    νηστεια
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της κουρκουμπινι
    νηστισιμα
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της milko