Ντολμαδάκια αυγολέμονο με κιμά

Bαθμολογία: 5
       
 
6 ψήφοι
,

Περιγραφή

Από τα πιό νόστιμα φαγητά, ειδικά το χειμώνα. Θα μπορούσα να το τρώω 2 και 3 φορές τη βδομάδα, αλλά είναι πολύ μπελαλίδικοι.

Ντολμαδάκια αυγολέμονο με κιμά
photo: Ginger

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • ½ κιλό κληματόφυλλα
  • ½ φλιτζάνι ρύζι (κατά προτίμηση νυχάκι)
  • 3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2-3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • 1 κουταλιά κορν φλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι, ανάλογο νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Περιέχει: Ρύζι , Αβγά
Σερβίρει: 6 άτομα
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(4 ψήφοι)
Προετοιμασία: 95' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 77' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά τα κληματόφυλλα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει, προσέχοντας να μη διαλυθούν.
  2. Τα βγάζουμε με μιά τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε μία πιατέλα.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και τα ασπράδια των αυγών. Τα ζυμώνουμε καλά.
  4. Παίρνοντας ένα ένα τα φύλλα, βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη (περίπου μία και κάτι κουταλιά του γλυκού).
  5. Τυλίγουμε το φύλλο προσεκτικά, ώστε να κλειστεί η γέμιση μέσα και τοποθετούμε τους ντολμάδες σε φαρδιά κατσαρόλα.
  6. Τους ρίχνουμε ζεστό νερό, ώστε να καλυφθούν, το λάδι και λίγο αλάτι ακόμη. Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο, σκεπάζουμε και την κατσαρόλα και τους αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου για 75-90 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  8. Χτυπάμε τους κρόκους, προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και το κορν φλάουρ και, στη συνέχεια, το ζωμό από το φαγητό. Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τους ντολμάδες.
  9. Ανακινούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, να δέσει η σάλτσα και σερβίρετε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εμείς στη Πόλη τους σερβίραμε και με γιαούρτι από πάνω.

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από marielena72, 30-8-12  
    kalispera sas.tha ithela na rwthsw,ta aspradia giati xreiazontai mesa ston kima?
    #
    Σχόλιο από Ginger, 29-11-13  
    Πολύ νόστιμα! Ξέχασα να βάλω το κορν φλάουρ, αλλά έγινε μια χαρά κι έτσι το φαγητό.
    #
    Σχόλιο από glukoulitsa, 2-3-14  
    synhthos trwgete anoiksh pros kalokairi auto to faghto..logw twn freskwn fyllwn..n apofeugete ta vaza einai anosta k traxia...na mazeyete apo to kalokairi fyla k na ta vazetai mesa se mpoukalia plastika tou nerou osa xwrane..kleiste apala k tha exete freskotata fyla olo ton xrono egyhmena...
    #
    Σχόλιο από thomaei, 10-9-14  
    #
    Σχόλιο από stelia, 12-2-15  
    Ωραιότατο φαγητό!!!!! Να πω ότι δεν έβαλα καθόλου αυγά και στη γέμιση του κιμά έτριψα μια ντομάτα!!! Σ΄ευχαριστούμε!!!!!
    #
    Σχόλιο από κωσγρα, 19-7-15  
    που βρισκετε το βιβλιο των συνταγων?
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 19-7-15  
    Δείτε εδώ http://www.sintagespareas.gr/help/34-sintages/145-favourites
    #
    Σχόλιο από stellina paros, 10-3-17  
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 21-4-17  

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ginger, 29-11-13  
    Πολύ νόστιμα! Ξέχασα να βάλω το κορν φλάουρ, αλλά έγινε μια χαρά κι έτσι το φαγητό.
    #
    Σχόλιο από glukoulitsa, 2-3-14  
    synhthos trwgete anoiksh pros kalokairi auto to faghto..logw twn freskwn fyllwn..n apofeugete ta vaza einai anosta k traxia...na mazeyete apo to kalokairi fyla k na ta vazetai mesa se mpoukalia plastika tou nerou osa xwrane..kleiste apala k tha exete freskotata fyla olo ton xrono egyhmena...
    #
    Σχόλιο από thomaei, 10-9-14  
    #
    Σχόλιο από stelia, 12-2-15  
    Ωραιότατο φαγητό!!!!! Να πω ότι δεν έβαλα καθόλου αυγά και στη γέμιση του κιμά έτριψα μια ντομάτα!!! Σ΄ευχαριστούμε!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 19-7-15  
    Δείτε εδώ http://www.sintagespareas.gr/help/34-sintages/145-favourites
    #
    Σχόλιο από stellina paros, 10-3-17  
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 21-4-17  

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από marielena72, 30-8-12  
    kalispera sas.tha ithela na rwthsw,ta aspradia giati xreiazontai mesa ston kima?
    #
    Σχόλιο από κωσγρα, 19-7-15  
    που βρισκετε το βιβλιο των συνταγων?

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές που...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...

    Σχετικές οδηγίες

    Πώς τυλίγουμε ντολμαδάκια
    Προστέθηκε από Phoebe
    5
           
           
    (1)
    Λαχανοντολμάς γιγάντιος
    Προστέθηκε από evdoba
    4.92
           
           
    (25)
    Χωρίζω αβγά
    Προστέθηκε από Sitronella
    4.8
           
           
    (10)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΚΡΕΑΤΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 119 αγαπημένων συνταγών, του/της AMI
    ΚΙΜΑΔΕΣ
    Ένα βιβλίο 124 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της smoketses
    κυριοσ πιατο
    Ένα βιβλίο 56 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Παραδοσιακα με λαχανικα &οσπρια
    Ένα βιβλίο 43 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ