Ντολμαδάκια αυγολέμονο με κιμά
Από τα πιό νόστιμα φαγητά, ειδικά το χειμώνα. Θα μπορούσα να το τρώω 2 και 3 φορές τη βδομάδα, αλλά είναι πολύ μπελαλίδικοι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εμείς στη Πόλη τους σερβίραμε και με γιαούρτι από πάνω.
Υλικά
-
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
-
1/2 κιλό κληματόφυλλα
-
1/2 φλιτζάνι ρύζι (κατά προτίμηση νυχάκι)
-
3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
-
2-3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
2 αυγά
-
2 λεμόνια
-
1 κουταλιά κορν φλάουρ
-
αλάτι, πιπέρι, ανάλογο νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε καλά τα κληματόφυλλα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει, προσέχοντας να μη διαλυθούν.
-
2
Τα βγάζουμε με μιά τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε μία πιατέλα.
-
3
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και τα ασπράδια των αυγών. Τα ζυμώνουμε καλά.
-
4
Παίρνοντας ένα ένα τα φύλλα, βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη (περίπου μία και κάτι κουταλιά του γλυκού).
-
5
Τυλίγουμε το φύλλο προσεκτικά, ώστε να κλειστεί η γέμιση μέσα και τοποθετούμε τους ντολμάδες σε φαρδιά κατσαρόλα.
-
6
Τους ρίχνουμε ζεστό νερό, ώστε να καλυφθούν, το λάδι και λίγο αλάτι ακόμη. Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο, σκεπάζουμε και την κατσαρόλα και τους αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου για 75-90 λεπτά.
-
7
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
-
8
Χτυπάμε τους κρόκους, προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και το κορν φλάουρ και, στη συνέχεια, το ζωμό από το φαγητό. Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τους ντολμάδες.
-
9
Ανακινούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, να δέσει η σάλτσα και σερβίρετε.
Σχόλια (6)