Ντοματάκια σε κρούστα σφολιάτας. Délicieux!

ggr
ggr @george
Athens

Ορεκτικό finger food απλό, γρήγορο και νόστιμο. Και μπορεί οι γιορτές να πέρασαν, ευκαιρίες όμως για τέτοιες “νοστιμιές” θα υπάρξουν και άλλες.Θα τα ευχαριστηθείτε σε μικρές μπουκιές που συνδυάζουν από τη μια την μεσογειακή νοστιμιά της ντομάτας, με μόνο καρύκευμα λίγο αλάτι και πιπέρι και ενισχυμένη τη γεύση της από το ψήσιμο στο φούρνο και από την άλλη την εύθρυπτη χρυσαφί σφολιάτα, τη νοστιμισμένη με τη σειρά της από τα υγρά της ψητής ντοματούλα!!!Τις θέλετε για ορεκτικό; Για μπουφέ; Για εισαγωγικό πιάτο; Έτσι, για να ανοίγετε κάθε τόσο το ψυγείο και να παίρνετε μία “για τη λιγούρα”; Για ό,τι και να τις προορίζετε, οι ντοματούλες αυτές είναι νοστιμότατες και η επιτυχία σας εξασφαλισμένη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Με ένα φύλλο σφολιάτας θα μπορέσουμε να καλύψουμε από 20 με 25, ίσως και 30 ντοματάκια. Εξαρτάται από το μέγεθός τους αλλά και από το πλάτος των λωρίδων σφολιάτας που έχουμε κόψει.Και μια και αναφερόμαστε στις λωρίδες, σφολιάτα είναι, πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να κόβουμε λωρίδες του ενός μόλις εκατοστού και να τις φαρδαίνουμε, περνώντας από πάνω με τον πλάστη. Μην το κάνετε όμως! Θα γίνει πολύ λεπτή και με το ψήσιμο κυριολεκτικά “καταρρέει”, δεν μένει κολλημένη στη θέση της σε όλο το ύψος γύρω από τη ντομάτα. Αφήστε την να έχει το πάχος που έχει στη συσκευασία της και φροντίστε να στερεώνεται καλά πάνω στην ντομάτα.Επίσης, θα μπορούσαμε να σκεφθούμε να κόψουμε την κάθε λωρίδα στη μέση (για εξοικονόμηση ποσότητας, να κάνουμε διπλάσιο αριθμό ντοματιών). Μην το κάνετε ούτε αυτό! Θα χρησιμοποιήσουμε μία ολόκληρη λωρίδα σε κάθε ντοματάκι, ακόμη και αν εύκολα τυλίγεται το κάθε τους και με μισή λωρίδα σε μήκος. Και εδώ ο λόγος είναι ο ίδιος, για να στερεωθεί καλά πάνω στα ντοματάκια και να μη “καταρρεύσει” στο ψήσιμο.Εάν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε τη μισή ποσότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ανοίξουμε τη διπλωμένη ζύμη σφολιάτας πάνω στον πάγκο μας, θα την κόψουμε στη μέση κατά την έννοια του μήκους της, θα ξαναδιπλώσουμε τη μισή και θα την ξαναβάλουμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση. Τόσο απλά, ήθελα όμως να σας το πω για να μην ανησυχείτε τι γίνεται εάν θέλετε λίγα μόνο ντοματάκια, να τα ψήσετε μαζί με κάτι άλλο στο φούρνο, έτσι, “για τη λιγούρα”. Γιατί σαν μεζές, έτσι με τη γεύση της ψητής ντομάτας, “φυλακισμένης” μέσα στο σφολιατένιο καλαθάκι της, τη νοστιμιά των κόκκων του αλατιού και το άρωμα της ρίγανης, είναι υ-πέ-ρο-χος.Μπορείτε να ακολουθήσετε και άλλη μία μέθοδο “περιτυλίγματος” (μάλιστα ετούτη εδώ είναι που πρότεινε η συνταγή, εμένα απλά μου φάνηκε λιγότερο …“καλαίσθητη”, αν και μετά το ψήσιμο το αποτέλεσμα δεν έχει διαφορά. Περιτυλίγουμε κάθε ντοματάκι ΠΡΩΤΑ με τη λωρίδα της σφολιάτας, την στερεώνουμε στην άκρη (πάντα με λίγο νερό) και ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ καλύπτουμε το κενό στην κάτω πλευρά της, με ένα μικρό κομμάτι ζύμης. Και πάλι έχουμε φτιάξει κάτι σαν καλαθάκι, ίσως λίγο πιο γρήγορα (κάτι δευτερόλεπτα!) αυτή τη φορά, μόνο που το κομματάκι μου φαινόταν σαν …“τσόντα”. Κουραφέξαλα, το ίδιο πράγμα είναι.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

15 Minutes
20-30 ντοματάκια σε σφολιάτα
  1. 20-30 ντοματάκια mini (φέρνουν συχνά τα Lidl, αλλά θα βρείτε και αλλού)
  2. αλάτι
  3. καλό παρθένο ελαιόλαδο
  4. ρίγανη
  5. 1 συσκευασία φύλλου σφολιάτας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανοίγουμε τη διπλωμένη ζύμη της σφολιάτας πάνω στον πάγκο μας και κόβουμε λεπτές λωρίδες, φάρδους 2 εκατοστών.

  2. 2

    Πλένουμε καλά τα ντοματάκια, χωρίς να αφαιρέσουμε τα φυλλαράκια τους (θα τα χρειασθούμε για την εμφάνισή τους στο τέλος).

  3. 3

    Τα αφήνουμε να στραγγίσουν και τα στεγνώνουμε εντελώς ταμπονάροντάς τα με καθαρή πετσέτα.

  4. 4

    Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι σφολιάτας και καλύπτουμε το κάτω μέρος της ντομάτας, φροντίζοντας να την κλείνει μέσα του ελαφρά, σαν να την “χουφτώνει”. Από μόνο του δεν μπορεί να στηριχθεί, να μείνει σταθερό σε εκείνη τη θέση,

  5. 5

    Αυτό θα γίνει περιτυλίγοντας το ντοματάκι με μία από τις λωρίδες σφολιάτας που έχουμε κόψει, φροντίζοντας να καλύψει λίγο και το μικρό κομματάκι στο κάτω μέρος, ενσωματώνοντάς το σε κάτι τώρα πια που μοιάζει με καλαθάκι.

  6. 6

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΔΕΝ θα ανοίξουμε καθόλου τις λωρίδες σφολιάτας με τον πλάστη, θα αφήσουμε τη σφολιάτα στο πάχος που έχει στη συσκευασία της. Επίσης, ΔΕΝ τις κόβουμε στη μέση, θα χρησιμοποιήσουμε μία ολόκληρη λωρίδα σε κάθε ντοματάκι. Δείτε στα “Μυστικά” για ποιόν λόγο.

  7. 7

    Στερεώνουμε την ελεύθερη άκρη της λωρίδας, αλείφοντάς την με λίγο νερό.

  8. 8

    Κάθε ένα ντοματάκι λοιπόν που τυλίγουμε έτσι με τη σφολιάτα, το τοποθετούμε σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου που έχουμε καλύψει προηγούμενα με λαδόκολλα.

  9. 9

    Περιχύνουμε τα τυλιγμένα ντοματάκια με λίγο (αλλά λίγο, να μην κολυμπήσουν…) καλό ελαιόλαδο, που να πέφτει σε λεπτή ροή, σαν κλωστή

  10. 10

    Και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι και φρέσκια ρίγανη. Εδώ το αλατάκι είναι εκείνο που θα δώσει “χαρακτήρα” στις ντοματούλες, διαλέξτε να βάλετε κάποιο ημίχοντρο, που να το νοιώθεις στο δόντι.

  11. 11

    Με το φύλλο σφολιάτας του Lidl (γύρω στα 40 εκατοστά μήκος) και κάνοντας το λάθος να κόψω τις λωρίδες στα δύο, έφτιαξα 23 “καλαθάκια”. Όσα και τα ντοματίνια που είχα. Περίσσεψε λοιπόν και λίγη κομμένη σφολιάτα. Εάν και εσάς σας περισσέψει καμιά λωρίδα μπορείτε να φτιάξετε και κανένα υποτυπώδες λουκανικοπιτάκι ή κάτι άλλο σχετικό και να το ψήσετε μαζί με τα ντοματίνια.

  12. 12

    Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά (εάν είναι ήδη θερμός) ή λίγο περισσότερο (εγώ τα άφησα ένα 20λεπτο, αλλά μάλλον το παράκανα ελαφρώς), εάν δεν τον προθερμάνουμε προηγουμένως. Τα ντοματάκια στο τέλος θα πρέπει να φαίνονται ψημένα, ελαφρά μαλακωμένα και ζαρωμένα αλλά όχι και να έχουν κάτσει, να έχουν αφυδατωθεί εντελώς και βουλιάξει μέσα στη σφολιάτα.

  13. 13

    Η σφολιάτα μέσα σε αυτόν το χρόνο θα έχει προλάβει να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Έτοιμα! Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε και το αποτέλεσμα των δύο λαθών που έκαναΤης όχι καλής στερέωσης της σφολιάτας πάνω στα ντοματίνια αλλά και του ότι έβαλα περισσότερο λάδι από ότι έπρεπε. Σε λεπτή ροή, αλλά περισσότερο. Αυτά τα δύο (ίσως και σε συνδυασμό με την ποιότητα της σφολιάτας, αλλά αυτό δεν το ξέρω) είχαν σαν αποτέλεσμα να αυτή να “καταρρεύσει”, να μη μείνει στερεωμένη πάνω στις ντομάτες.

  14. 14

    Εάν τα αποφύγετε αυτά τα λάθη, το αποτέλεσμα θα είναι σαν τις φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε εδώ, όπου και είδα τη συνταγή.

  15. 15

    Σε κάθε περίπτωση όμως, η γεύση τους ήταν ε-ξαι-ρε-τι-κή!

  16. 16

    Να σας παρουσιάσω τους “πρωταγωνιστές”ντοματίνια “baby”, και φύλλο σφολιάτας, και τα δύο από τα Lidl.

  17. 17

    Τα σερβίρουμε ζεστά ή και χλιαρά. Όχι όμως κρύα. Θα σας εκπλήξουν ευχάριστα με τις δύο διαφορετικές υφές που περικλείει η κάθε μπουκίτσα!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

tetei
tetei @cook_8507675
η ομορφια της απλοτητας... βαλτε και ροκφορ... εγγυηση

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens