Ο αρακάς στα καλύτερά του! Με μανιτάρια & μπέικον

Μαγειρεύτηκε 5 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Αυτό είναι ένα φαγητό μούρλια. Πιστέψτε με, έχει όλη τη νοστιμιά και τη διατροφική αξία ενός φαγητού με αρακά αλλά …αρακάς δεν είναι!!! Δεν μπορείς να τον πεις αρακά, έτσι “ενισχυμένος” όπως είναι με τα σοταρισμένα μανιτάρια και τα αρώματα από τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και το σκορδάκι.Εάν βάλετε και τις χοντροκομμένες φέτες του μπέϊκον, ε, τότε αλλάζουν τα πάντα! Έχετε ένα πιάτο με υπέροχα χυλωμένη αρωματική σαλτσούλα (χάρη στο λίγο αλευράκι που περιέχει), που η νοστιμιά του θα κάνει όλους στο τραπέζι, μικρούς και μεγάλους, να ζητούν να τους συμπληρώσετε ακόμη λίγο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν πρέπει να βρούμε και να αναφέρουμε ένα “μυστικό”, αυτό θα μπορούσε να είναι να κόψετε τα μανιτάρια σε μέτριες φέτες. Όχι πολύ λεπτές, δεν πρέπει να χαθούν με το σωτάρισμα και κατόπιν με το μαγείρεμα. Εάν έχουν ένα αρχικό πάχος γύρω στο 1/2 εκατοστό, με το μαγείρεμα θα μαλακώσουν, θα ρουφήξουν υγρά και αρώματα και η γεύση τους θα είναι σαν να τρώτε κρέας. Γι’ αυτό και η μεγάλη τους ποσότητα στη συνταγή!Εάν δεν βάλετε μπέϊκον στο φαγητό και αντικαταστήσετε το φρέσκο βούτυρο με επιπλέον ελαιόλαδο, θα έχετε ένα νηστίσιμο πιάτο που θα “σας κάνει παρέα” αρκετές φορές μέσα στις ημέρες της νηστείας που ακολουθούν. Και, ξέρετε; Περισσότερο θα “του λείψει” το άρωμα του βούτυρου στο φαγητό και λιγότερο η γεύση του μπέϊκον.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

43 Minutes
6 με 8 άτομα
  1. 1 κιλό αρακάς κατεψυγμένος
  2. 6 κ.σ. καλό παρθένο ελαιόλαδο
  3. 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  4. 1 μεγάλο κρεμμύδι
  5. 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  6. 10-12 μεγάλες φέτες μπέϊκον
  7. 500 γρ μανιτάρια (μία επιλογή από λευκά, πορτομπέλο, αν θέλετε και πλευρώτους)
  8. 150 ml κρασί (προαιρετικό, αλλά δίνει άρωμα στο φαγητό)
  9. 1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα, ίσως και λίγη παραπάνω
  10. 1 κ.σ. γεμάτη μαγιονέζα, ίσως και λίγη παραπάνω και εδώ
  11. 2 κ.σ. κοφτές αλεύρι
  12. 600 ml ζωμό λαχανικών
  13. αλάτι
  14. πιπέρι
  15. 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κάποια στιγμή θα χρειασθούμε ζωμό στο φαγητό. Θα σας πρότεινα να μην καταφύγετε στις εύκολες λύσεις, να φτιάξετε έναν «επί τόπου», είναι τόσο εύκολο πράγμα. Δύο τρία λαχανικά και λίγο βράσιμο. Εάν, βέβαια, έχετε σπιτικούς κύβους τα πράγματα παραμένουν από την «καλή» πλευρά και εδώ, αυτήν της υγιεινής προσέγγισης. Θα προσέξετε όμως το αλάτι αργότερα, έτσι;

  2. 2

    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μας.

  3. 3

    Κόβουμε τις φέτες του μπέικον στη μέση, κατά την έννοια του μήκους τους. Κατόπιν, κάθε μισό το κόβουμε στα τέσσερα.

  4. 4

    Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές (αλλά ΟΧΙ πολύ, περίπου στα 4-5 χιλιοστά) φέτες.

  5. 5

    Ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα (ή ένα πολύ ευρύχωρο τηγάνι εάν έχετε), να κάψουν

  6. 6

    Και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Τα φέρνουμε 2-3 βόλτες και το αφήνουμε, σε σχετικά δυνατή φωτιά (στο 7-7,5 σε κλίμακα που πάει έως το 9), να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Περίπου 4 λεπτά. Ανακατεύουμε πότε- πότε, για να μην αρπάξει και καεί, ούτε να πάρει χρώμα..

  7. 7

    Προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια. Τι κι αν είναι πολλά, πολύ γρήγορα θα “καθήσουν”, ο όγκος τους θα μειωθεί σημαντικά, στο 1/3 του αρχικού. Θα μειωθεί και η ποσότητα του λίπους (λάδι και βούτυρο). Μην ανησυχείτε, με την προσθήκη των κομματιών του μπέικον θα βγάλουν το δικό τους λίπος και θα αυξηθεί και πάλι.

  8. 8

    Κανονίζουμε στο αλάτι και το πιπέρι. Πάνε και τα δύο τους πολύ με τα μανιτάρια! Το αλάτι, απλά, δεν πάει και πολύ με την υγεία...

  9. 9

    Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, να μαλακώσουν τα μανιτάρια (5-6 λεπτά) και προσθέτουμε τα κομμάτια του μπέικον. Το φέρνουμε και αυτό μερικές βόλτες, άλλο ένα 5λεπτο, να μαλακώσει και να βγάλει το λίπος του, που θα αρωματίσει όλο το φαγητό

  10. 10

    Προσθέτουμε και τον αρακά. Ένα κιλό αρακάς δεν είναι και μικρή ποσότητα, γι’ αυτό και σας προτείνω να μαγειρέψετε το φαγητό σε κατσαρόλα, για ευκολία. Εάν όμως, είπαμε, έχετε ένα πολύ ευρύχωρο τηγάνι, δουλέψτε με αυτό.

  11. 11

    Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, να τσιγαρισθεί στο λίπος του φαγητού και να πάρει από το άρωμα του βούτυρου αλλά και του μπέϊκον. Σε αυτό το σημείο θα προσθέσουμε και το λευκό κρασί (εφ’ όσον το αποφασίσουμε) και θα αφήσουμε να εξατμισθεί το αλκοολούχο μέρος του και να μείνουν μόνον τα αρώματά του.

  12. 12

    Προσθέτουμε το ζωμό, τον οποίο το έχουμε κρατήσει καυτό παραδίπλα μας. Εάν τον έχετε φτιάξει εκείνη την ώρα, θα τον προσθέσετε σουρώνοντάς τον.

  13. 13

    Προσθέτουμε μία γεμάτη κουταλιά μουστάρδας, ίσως και λίγο πραπάνω, εάν σας αρέσει η παρουσία της σε φαγητά. Εάν έχετε κάποια πικάντικη χρησιμοποιήστε, είναι από τα υλικά που δίνουν ξεχωριστή γεύση στο φαγητό. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί στο ζωμό.

  14. 14

    Προσθέτουμε και μία γεμάτη κουταλιά μαγιονέζα. Και εδώ ίσως θέλετε λίγο πραπάνω. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αυτή στο ζωμό.

  15. 15

    Ήρθε η ώρα για λίγο αλεύρι. Δυό κοφτές κουταλιές θα χυλώσουν τα υγρά στην κατσαρόλα και θα φτιάξουν μία υπέροχη σαλτσούλα με το ζωμό, το βούτυρο με το λάδι, το λιωμένο λίπος του μπέικον και τη μαγιονέχα με τη μουστάρδα. Προσπαθήστε να φαντασθείτε γεύση!!!

  16. 16

    Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι χωρίς να δημιουργηθούν σβώλοι

  17. 17

    Και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για ένα 15-20 λεπτά (στην πραγματικότητα, μέχρι να αισθανθείτε τον αρακά έτοιμο, αλλά να “κρατάει” λίγο, να μην είναι λιώμα)

  18. 18

    Στο τέλος το φαγητό στην κατσαρόλα θα μείνει με ένα χυλωμένο υγρό (που θα είναι το...διαφόρων προελεύσεων λαδάκι του).

  19. 19

    Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε σε πιάτα, φροντίζοντας να ισομοιράσουμε σε όλα τα μανιτάρια και το μπέϊκον.

  20. 20

    Και μόνο να το βλέπεις το πιάτο με τη χυλωμένη σαλτσούλα του, είναι σκέτη απόλαυση!

Αντιδράσεις

Cooksnaps (5)

Σχόλια (3)

tetei
tetei @cook_8507675
Μπαινω στο σαιτ για ιδεα για φαι... βλεπω κατι Τελειο με υλικα που Εχω.. το φτιαχνω. ειναι σουπερ... κοιταω και, ω! τι εκπληξη.... "ανεβηκε απο ggr"... ε, αλιμονο... εστιατοριο ποτε ανοιγεις, ειπαμε;;;;

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens