Ο μουσακάς του Άκη, αλλά όχι ακριβώς..

Μαγειρεύτηκε 6 φορές
bluechip
bluechip @cook_8460242
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ,ΕΛΛΑΔΑ

Εύκολος μουσακάς, που παρουσίασε ο Ακης Πετρετζίκης στην εκπομπή του "Κάν'το όπως ο Ακης" με αρκετές παραλλαγές. Χρησιμοποιούμε 3 σκεύη μόνο (ταψί, βαθύ τηγάνι για τον κιμά και κατσαρολάκι για τη μπεσαμέλ).Τα υλικά είναι για τετράγωνο 25άρι ταψάκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η πρωτότυπη συνταγή του Ακη Πετρετζίκη συμπεριλαμβάνει υλικά, που εγώ δεν χρησιμοποίησα (όπως π.χ. αυγά στη μπεσαμέλ). Για να δείτε όλη τη συνταγή, αν δεν σας αρέσει η δική μου πιο απλή παραλλαγή, δείτε εδώ. Ευχαριστούμε την Vinny για τις φωτογραφίες βήμα βήμα. 

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

85 Minutes
4-5 άτομα
  1. 3 μέτριες πατάτες
  2. 2 μελιτζάνες φλάσκες στενόμακρες
  3. 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  4. 2 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια (δεν υπήρχαν στη συνταγή του Ακη)
  5. 0.5 ποτηράκι κρασί (λευκό ή κόκκινο κατ΄επιλογήν)
  6. 1 μικρή συσκευασία πελτές τομάτας διαλυμμένος σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό
  7. 1 πρέζα ζάχαρη
  8. αλάτι-πιπέρι
  9. λίγη τριμμένη κανέλλα
  10. λίγο μπαχάρι
  11. ελαιόλαδο
  12. 1 χούφτα τριμμένο τυρί
  13. Για τη μπεσαμέλ
  14. 100 γρ. βούτυρο (χρησιμοποίησα Flora Soft)
  15. 100 γρ. αλεύρι
  16. 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  17. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  18. 100 γρ. τριμμένο τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή ο,τι προτιμάτε)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες λεπτές,τις βάζουμε στο ταψάκι με λίγο λάδι,αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20΄(προθερμασμένος ο φούρνος).

  2. 2

    Στη συνέχεια κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες και τις βάζουμε πάνω απ΄ τις πατάτες στο ταψί,ραντίζοντας με λάδι και ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε για άλλα 20΄. Σ΄αυτό το σημείο ο Ακης πρόσθεσε κολοκύθια σε φέτες και τα έψησε άλλα 20΄.Εγώ αφαίρεσα αυτό το υλικό και έψησα τις μελιτζάνες για 30΄.

  3. 3

    Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά. Τον τσιγαρίζουμε σε καυτό τηγάνι με λίγο λάδι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα καρότα σε κυβάκια, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον διαλυμμένο σε νερό πελτέ τομάτας. Χαμηλώνουμε αρκετά τη θερμοκρασία, βάζουμε αλάτι, πιπέρι,λίγη ζάχαρη, λίγη κανέλλα και λίγο μπαχάρι (οι ποσότητες των μπαχαρικών ανάλογα με τα γούστα σας,νομίζω ότι 1/2 κ.γ. είναι ο,τι πρέπει). Αφήνουμε τη σάλτσα κιμά να βράσει για περίπου 30΄(όσο να ψηθούν οι μελιτζάνες στον φούρνο).

  4. 4

    Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.Λυώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην "αρπάξει" και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το γάλα τμηματικά (σε 5 δόσεις).Βάζουμε αλάτι-πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με σύρμα συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Μόλις πήξει αρκετά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και την αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας. Το 1/3 της μπεσαμέλ το προσθέτουμε στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε (σ΄ αυτό το σημείο, πρόσθεσα στον κιμά λίγο ακόμα τριμμένο τυρί!). Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο, προσθέτουμε τη σάλτσα κιμά πάνω από τις μελιτζάνες, από επάνω χύνουμε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά και φουρνίζουμε για άλλα 30΄. Αφήνουμε τον μουσακά να κρυώσει λίγο πριν τον κόψουμε για να βγαίνουν όμορφα τα κομμάτια,χωρίς να διαλύονται.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (6)

Σχόλια (5)

FILIPPIA
FILIPPIA @cook_8461486
Η αλήθεια είναι πως έκανα το μουσακά έτσι όπως τον κάνω συνήθως αλλά επειδή από το παστίτσιο του Ακή και μετά ανακατεύω μέρος της μπεσαμελ με τον κιμά, όπως κάνει και στον μουσακά, τελικά θεώρησα ότι η συνταγή σου είναι η πιο σωστή για το σχόλιο μου. Στην ουσία τα λαχανικά τα τηγάνισα, τον κιμά τον έκανα όπως αναφέρει αλλά με φρέσκια ντομάτα και κέτσαπ, προσθέσα μπόλικη παρμεζάνα με 2 αυγά χτυπημένα πάνω από τα λαχανικά στο ταψί, τη μπεσαμέλ στο thermomix, τον κιμά με την μισή μπεσαμελ ανακατεμένο και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ με μπολικο τυράκι από πάνω και ψέκασα με λίγο νερό

Από

bluechip
bluechip @cook_8460242
στις
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ,ΕΛΛΑΔΑ