Ο τέλειος μπακλαβάς
Λίγα μυστικά ακόμα
Κρατάμε λίγο απ το σιρόπι στην άκρη. Το σιρόπι αυτό το βράζουμε ξανά για να μελώσει. Όταν κρυώσει ρίχνουμε και αυτό στο γλυκό.
Υλικά
-
500 γραμ. φύλλο μπακλαβά
-
250 γραμ. καρυδόψιχα
-
250 γραμ αμυγδαλοψιχα (την οποία έχουμε καβουρντισει)
-
4 κουταλιές σουπας ζάχαρη
-
ξύσμα λεμονιού
-
Σιρόπι
-
2 και 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
-
2 φλυτζάνια νερό
-
1 κουταλιά σούπας μέλι
-
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα πρώτα υλικά.
-
2
Βουτυρωνουμε ταψί ορθογώνιο με διαστάσεις 30 χ 20.
-
3
Απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα βουτυρώνοντας τα.
-
4
Μοιράζουμε σταδιακά τη γέμιση ανάμεσα τους.
-
5
Όταν καλύψουμε με το τελευταίο φύλλο από πάνω ρίχνουμε μερικές σταγόνες νερό.
-
6
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά.
-
7
Στο μεταξύ βράζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
-
8
Διαδικασία για σιρόπισε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το λεμόνι και τ΄ αφήνουμε να βράσουν (ή να "κοχλάσουν") για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τα λίγο στην αρχή. Ο χρόνος βρασίματος στο σιρόπι δε ξεκινάει από την αρχή, αλλά από την ώρα που θα δούμε "φουσκάλες" να δημιουργούνται στην επιφάνεια του.
-
9
Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο ρίχνουμε κρύο σιρόπι στο καυτό γλυκό.
Σχόλια