Ογκρατέν με τυριά και μανιτάρια
Για τους λάτρεις των ζυμαρικών!
Υλικά
-
500 γραμμάρια πένες ή μακαρόνια για πατσίτσιο No 2
-
300 γραμμάρια μανιτάρια champignon κομμένα σε ροδέλες
-
250 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένο
-
250 γραμμάρια τυρί ημίσκληρο τριμμένο
-
200 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένο
-
25 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
-
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-
Για πασπάλισμα
-
Για την μπεσαμέλ - mornay sauce
-
50 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
-
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 λίτρο γάλα χλιαρό
-
1 κρόκος αυγού
-
Αλάτι
-
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό (1 λίτρο για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών), αλατίζουμε και ρίχνουμε τα ζυμαρικά, για να βράσουν, τόσο όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Αφού γίνουν, τα σουρώνουμε.
-
2
Στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα τυριά και τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
-
3
Τα ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα της μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και φρυγανιά.
-
4
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45'-60' στους 200ο C.
-
5
Για την μπεσαμέλ - mornay sauce Σε άλλη κατσαρόλα αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε (διαδικασία της μπεσαμέλ).
-
6
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε (διαδικασία της mornay sauce).
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια