Παγωτό Αλάσκα
Διάβασα στα "Γλυκά μυστικά" αυτό το γλυκό της Μυρσίνης Λαμπράκη και αποφάσισα να το κάνω, κατ αρχήν γιατί με εντυπωσίασε η εμφάνισή του! Έχει μέσα κέικ, δύο γεύσεις παγωτού και απέξω μαρέγκα που την καίμε με φλόγιστρο!
Λίγα μυστικά ακόμα
Από τα Γλυκά μυστικα.
Υλικά
-
Για τη γέμιση
-
150 γρ. παγωτό φιστίκι
-
180 γρ. παγωτό σοκολάτα
-
20 ml σιρόπι σοκολάτας
-
30 γρ. φιστίκι Αιγίνης, καβουρντισμένο
-
Για το παντεσπάνι
-
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
75 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
-
160 γρ. ζάχαρη άχνη
-
3 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (90 γρ.)
-
90 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
-
70 γρ. φιστίκι Αιγίνης, καβουρντισμένο και τριμμένο
-
Για τη μαρέγκα
-
3 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (90 γρ.)
-
200 γρ. ζάχαρη
-
5 γρ. βανίλια σε σκόνη
-
50 ml νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Φτιάξτε το παντεσπάνι. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και την αμυγδαλόσκονη. Ανακατέψτε καλά με έναν αυγοδάρτη. Έπειτα ρίξτε και τα ασπράδια και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Αδειάστε το μείγμα σε μια επιφάνεια που έχετε καλύψει με λαδόκολλα και απλώστε με μια σπάτουλα ώστε το πάχος του να είναι 5-8 χιλιοστά. Σκεπάστε με μια ακόμη λαδόκολλα πιέζοντάς τη να κολλήσει στο μείγμα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160ο C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Μεταφέρετε το παντεσπάνι στο φούρνο και ψήστε για 15’ στην προτελευταία σχάρα. Βγάλτε το από τον φούρνο όταν είναι έτοιμο και αφήστε να κρυώσει.
-
2
Φτιάξτε τη μαρέγκα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράστε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Όταν το σιρόπι αρχίζει να βράζει χτυπήστε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και την βανίλια σε σκόνη με το σύρμα (εξάρτημα του μίξερ) σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Δυναμώστε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέστε το σιρόπι με αργή ροή στα ασπράδια. Συνεχίστε το χτύπημα να γίνει μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα. Μεταφέρετε τη μαρέγκα σε μια σακούλα κορνέ με φαρδύ στόμιο και δοντάκια.
-
3
Μοντάρετε το γλυκό. Πάρτε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ διαμέτρου 20 εκ. Στρώστε στο μπολ σας μια διάφανη μεμβράνη. Ρίξτε μέσα το παγωτό σοκολάτα και απλώστε το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Έπειτα πασπαλίστε με το καβουρντισμένο φιστίκι και προσθέστε αμέσως μετά το παγωτό φιστίκι. Τελειώστε τοποθετώντας το παντεσπάνι, το οποίο έχετε κόψει σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου ίδια με το μπολ σας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο το μπολ σαν οδηγό για να το κόψετε). Καλύψτε πολύ καλά με μεμβράνη το μπολ. Βάλτε στην κατάψυξη το μπολ για 3 ώρες.
-
4
Αφού περάσουν οι 3 ώρες, βγάλτε το μπολ από την κατάψυξη και αφαιρέστε τη μεμβράνη. Βυθίστε το για 1-2΄ σε μπολ με ζεστό νερό. Αναποδογυρίστε σε μια πιατέλα.
-
5
Γεμίστε το κορνέ σας με την μαρέγκα και καλύψτε την επιφάνεια του παγωτού γύρω γύρω δημιουργώντας βουναλάκια. Κάψτε την επιφάνεια της μαρέγκας με ένα φλόγιστρο μαγειρικό. Σερβίρετε κόβοντας σε τρίγωνα κομμάτια και προαιρετικά περιχύστε από πάνω με σιρόπι σοκολάτας, καραμέλας ή σάλτσα κάποιου φρούτου
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (2)