Παιδικά Whoopie pies: “Ο Mickey και η παρέα του”

ggr
ggr @george
Athens

Πριν από καιρό είχα δει, εδώ μέσα, μία συνταγή της Phoebe για Whoopie Pies που μου τράβηξε την προσοχή. Πολύ πρόσφατα αναρτήθηκε άλλη μία, από την ritahlias αυτή τη φορά, για whoopies . Έτσι και έγινε η πρώτη επαφή μου με αυτά τα αφράτα σοκολατένια γλυκάκια με το άρωμα βανίλιας, που θυμίζουν κεκάκια στη γεύση και... hamburger στην εμφάνιση.Πρόσφατα είδα και μία συνταγή σε ένα ξένο site στο internet που προσέθετε και μία χαρούμενη νότα στο γλυκό, “μεταμφιέζοντάς” τα σε ένα αγαπημένο ζευγάρι των παιδιών (Mickey και Minnie) και κάνοντάς τα ακόμη πιο επιθυμητά από τους μικρούς και αγαπημένους μας φίλους (όχι ότι χρειαζόταν και ιδιαίτερη προσπάθεια για αυτό) αλλά και μία ωραία και εύκολη λύση για το γλυκό του παιδικού αποκριάτικου πάρτυ.Ανοίξτε το link και ακούστε το “Makin’ Whoopee”  από τον Franc Sinatra, φτιάχνοντάς τα –γιατί όχι– μαζί με τα παιδιά σας. Εάν, πάλι, “τα παιδιά... έχουν βγει”, προτιμήστε αυτή την εκτέλεση, με την Ruby Valentine, είναι πολύ πιο κοντά στο χαρούμενο κλίμα του καρναβαλιού

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Στη συνταγή της, η Phoebe προτείνει αυτή η “εναλλάξ” προσθήκη στερεών και ρευστών υλικών στο μπολ με το βούτυρο να γίνει σε τρεις δόσεις, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά. Δεν ξέρω εάν έχει πράγματι σημασία, εμείς “δυστυχώς” (;;;) έπρεπε να την κάνουμε σιγά-σιγά και λίγο-λίγο αυτή τη προσθήκη και έτσι δεν μπορώ να έχω άποψη. Ή, καλύτερα, με τις (πολύ) περισσότερες προσθήκες, το μείγμα βγήκε πολύ-πολύ αφράτο και λείο. Οπότε, ..... είμαστε εντάξει.[2] Εάν χρησιμοποιήσετε χωνί ζαχαροπλαστικής, μη κάνετε το λάθος που έκανα εγώ και άφησα επάνω το εξάρτημα που κάνει σχέδια. Θέλουμε η ποσότητα να βγεί όσο πιο ομαλή γίνεται, για ομοιόμορφο σφαιρικό σχήμα στα whoopies αλλά και για να διευκολυνθούμε στη διακόσμηση (ζωγραφική) τους αργότερα.[3] Με λίγη προσοχή θα μπορέσετε να χωρέσετε –το πολύ– τέσσερις (4) σειρές των τριών (3) σε ένα φυσιολογικό ταψί κουζίνας (έχουν διαστάσεις περίπου 32 x 40 εκατ..) Αυτό σημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, θα χρειασθείτε δύο φουρνίσματα, ένα με δύο ταψιά μέσα και ένα με ένα (γιατί για τα 15 γεμιστά whoopee, θα χρειασθούμε 30 μονά μπισκότα).[4] Ενδεχομένως, γεμιστά να γίνονται πιο ενδιαφέροντα με την γέμιση της Phoebe. Δοκιμάστε τα κι’ έτσι.Για γενιές ολόκληρες (στην αμερικάνικη ιστορία ΔΕΝ μπορεί κανείς εύκολα να αναφερθεί σε αιώνες, το περιορίζουμε λοιπόν σε “πολλές γενιές”) οι παραθεριστές στο Μέϊν (Maine) αλλά και οι επισκέπτες της Πενσυλβάνια (Pennsylvania) βρισκόντουσαν μπροστά σε κάτι ασπρόμαυρα, πολύ απλά, γλυκάκια, που όμως τους άρεσαν ιδιαίτερα σαν γεύση. Τα whoopie pies.Άρεσαν μάλιστα τόσο πολύ που σύντομα ξέσπασε “ιερός πόλεμος” ανάμεσα σε Maine και Pennsylvania αναφορικά με τις ρίζες του γλυκού. Το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας του Maine αναζωπύρωσε τα πάθη στις αρχές της περσινής χρονιάς, όταν θέλησε με νόμο να ονομάσει τα whoopie pies σαν το επίσημο κέρασμα (official treat) της Πολιτείας του Maine. Μη μου πει κανείς ότι“ λάθος μας τα λες, είναι οι blueberry pies” (φτιαγμένες μάλιστα με ντόπια φρουτάκια, με blueberries του Maine)... Αυτά είναι το επίσημο γλυκό (official dessert), ενώ τα whoopie pies ανακηρύχτηκαν το επίσημο κέρασμα (official treat).”Ανοησίες”, ήταν η απάντηση από την Pennsylvania, της οποίας οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα στρογγυλά βουναλάκια από κέικ προέρχονται από τις κουζίνες των οικογενειών των Amish (Οι Amish ήσαν γερμανικής και ολλανδικής καταγωγής οπαδοί αίρεσης, των Μεννονιτών, μιάς επιμέρους ομάδας των Αναβαπτιστών, που έφθασαν και κατοίκησαν στην Πενσυλβάνια, γενιές και γενιές πίσω στον χρόνο).Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που ισχυρίζονται πως οι ρίζες του των whoopie pies είναι πολύ πιο παλιές, ότι προϋπήρχαν σαν γλυκό στην Γερμανία και έφθασαν στον Νέο Κόσμο με τους Γερμανούς αποίκους, παραμένοντας σχετικά άγνωστα για πολλά χρόνια ακριβώς επειδή ήταν μέρος της διατροφής “κλειστών” θρησκευτικών ομάδων, όπως οι Αναβαπτιστές.Εκτός από αυτούς τους δύο “διεκδικητές” της πατρότητας της συνταγής και ανεξάρτητα από το ποιά από τις δύο θέσεις είναι και η σωστή, τα γλυκάκια έγιναν γνωστά σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής και από εκεί πέρασαν στον υπόλοιπο κόσμο.Πρόκειται όμως πράγματι για μία “pie”, για μία “πίτα”; Μάλλον δεν έχει καμία σχέση, με την ιδέα τουλάχιστον που έχουμε εμείς της γηραιάς ηπείρου για τις πίτες. Κάποιοι τα χαρακτηρίζουν σαν “μπισκότα” (cookies), αλλά ούτε και αυτός ο όρος φαίνεται να ταιριάζει και πολύ. Έτσι αφράτα που είναι, μάλλον σε κεκάκια φέρνουν, σύμφωνα πάντα με τη δική μας άποψη για τα γλυκά. Ή, όπως διάβασα κάπου, μοιάζουν με “σάντουιτς με την μορφή κέικ” ή ακόμη καλύτερα με “κέικς με τη μορφή σάντουιτς”.Εγώ πάλι, προτιμώ μία άλλη περιγραφή τους, λιγότερο προσδιοριστική αλλά σαφώς πιο εύηχη“Αγνή, βρώσιμη, νοσταλγία”. Ναι, ναι, σαφώς το προτιμώ!!! Μία περιγραφή που φέρνει στο μυαλό μου την εικόνα του αγρότη που μετά από μία κουραστική ημέρα ανοίγει το δισάκι του και ανακαλύπτει μέσα την γλυκιά απόλαυση που έχει φροντίσει να του βάλει η γυναίκα του και να αναφωνεί “Whoopie!!!” στη θέα του μικρού, αφράτου, γλυκού.Υπάρχει και η εκδοχή, αυτή η κραυγή ικανοποίησης και επιδοκιμασίας να βγαίνει από το στόμα ενός ανθρακωρύχου, στα ανθρακωρυχεία του Maine και της Pennsylvania. Και ίσως από εκεί να προέρχεται και η ονομασία “Gob” με την οποία είναι επίσης γνωστό το γλυκό. Με τον όρο αυτό (“gob piles”) ονομάζονταν οι στοίβες των απορριμμάτων του κάρβουνου στα ανθρακωρυχεία.Παραδοσιακά, τα whoopie pies παρασκευάζονταν με φυτικά λίπη και όχι με βούτυρο, που έχει επικρατήσει σήμερα. Επίσης, τα παραδοσιακά whoopie pies είναι με σοκολάτα, σοκολατένια (εξωτερικά, η γέμιση είναι πάντα λευκή). Με την μανία όμως που έχουν οι μάγειροι και οι ζαχαροπλάστες όλου του κόσμου να πειραματίζονται με νέα υλικά, σήμερα μπορεί κανείς να βρεί whoopie pies και από... κολοκύθα!!! Περί ορέξεως...Στην εκτέλεση της βασικής συνταγής (πριν την διακόσμηση) φρόντισα να προσαρμόσω όσο μπορούσα τις ποσότητες σε εκείνες της συνταγής της Phoebe, αντικαθιστώντας τον στιγμιαίο καφέ με περισσότερο γάλα (και λίγο γιαούρτι) και αποφεύγοντας την γλυκόζη στη γέμιση (είπαμε, παιδική συνταγή είναι... ) ΠηγέςThe New York TimesWhoopie! Cookie, Pie, ή Cake, έφθασε η ώρα του Τα whoopie pies υποδαυλίζουν διατροφικό καυγά ανάμεσα σε Pennsylvania και MaineAmish Whoopie pies di Topolino e Minni  Whoopie Pie - History of Whoopie PiesWhoopie pie

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 Minutes
15-16 γλυκάκια whoopie pies
  1. υλικά για τη ζύμη
  2. 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. 80 γρ κακάο σε σκόνη
  4. 1 κ.γ. baking powder
  5. 1 κ.γ. σόδα
  6. ελάχιστο αλάτι (περίπου 1/4 κ.γ.)
  7. 120 γρ βούτυρο
  8. 150 γρ ζάχαρη
  9. 1 μεγάλο αυγό
  10. 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 κυλιδράκια βανίλιας σε σκόνη)
  11. 250 ml γάλα
  12. 30 γρ μέλι
  13. για τη γέμιση
  14. και για τη διακόσμηση
  15. χρώματα ζαχαροπλαστικής, κόκκινο και κίτρινο
  16. 1 ασπράδι αυγού

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για τα πρόσωπαΚτυπούμε με το σύρμα το βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με τη ζάχαρη, έως ότου πάρουμε μία λεία κρέμα.

  2. 2

    Προσθέτουμε. κτυπώντας διαρκώς, και το αυγό (έχουμε φροντίσει να το βγάλουμε από ώρα από το ψυγείο),

  3. 3

    Και στη συνέχεια και το μέλι και το κουταλάκι το εκχύλισμα βανίλιας (εάν δεν έχετε εκχύλισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια σε σκόνη, εγώ τέτοια έβαλα), φροντίζοντας να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

  4. 4

    Δίπλα, σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο (πικρό), τα ανακατεύουμε μαζί και με το κουταλάκι το baking powder, το κουταλάκι τη σόδα και μία πρέζα αλατάκι.

  5. 5

    Ακόμα πιο δίπλα, αναμειγνύουμε σε ένα μπολ 30 γρ γιαούρτι με 220 ml γάλα.

  6. 6

    Δουλεύοντας πάντα με το σύρμα, προσθέτουμε εναλλάξ (λίγο από το κάθε ένα κάθε φορά) το μείγμα των στερεών υλικών (αλεύρι-κακάο) και το μείγμα των υγρών υλικών (γάλα-γιαούρτι), στο πρώτο μπολ (με το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό και το μέλι) (δείτε “Μυστικά” [1].

  7. 7

    Συνεχίζουμε το δούλεμα με το σύρμα, έως ότου πάρουμε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα. Ίσως θα πρέπει να σκεφθείτε να κάνετε τη δουλειά εξ’ αρχής με ηλεκτρικό σύρμα ή ακόμη καλύτερα με mixer. Ή να εμπλέξετε τα..... “στιβαρά χέρια” της οικογένειάς σας. Όποια κι αν είναι αυτά.....

  8. 8

    Έτοιμο το μείγμα ; Ήρθε η “ώρα της επιβράβευσης”. Αυτή τη σκηνή την θυμάμαι από παιδί. Μόνο που τότε..... ήμουν εγώ απέναντι στον φακό !!! “Ίνα ευ σοι γένοιτο και ίνα μακροχρόνιος γένει επί της γής”.....

  9. 9

    Και τώρα το...δημιουργικό μέρος της συνταγής. Η ώρα της δημιουργίας των μπισκότων-καρτούν. Ας την παρακολουθήσουμε πιο λεπτομερώς

  10. 10

    Σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου στρώνουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε κυκλικού σχήματος στοίβες από το μείγμα μας (αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε με ένα απλό κουτάλι, φροντίζοντας να έχουν οι κουταλιές που θα ακουμπάτε κατά το δυνατόν κυκλικό σχήμα αλλά μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και το εξάρτημα για το σερβίρισμα του παγωτού, ή και ένα χωνί ζαχαροπλαστικής. Και τα δύο αυτά δίνουν πιο εύκολα το κυκλικό σχήμα που θέλουμε (δείτε “Μυστικά” [2]). Κάθε κύκλος που φτιάχνουμε θα έχει διάμετρο γύρω στα 4 εκατοστά και θα απέχει αρκετά (περί τα 6 εκατοστά) από τους γύρω του. (δείτε “Μυστικά” [3]).

  11. 11

    Αυτά τα κυκλάκια, λοιπόν, θα είναι τα πρόσωπα του Mickey και της Minnie. Τώρα πρέπει να φτιάξουμε και τα “περίφημα” αυτάκια τους. Πάνω λοιπόν από κάθε σοκολατένια στοίβα, και σε απόσταση λιγότερο από 1 εκατ. από αυτήν, φτιάχνουμε δύο μικρότερες, διαμέτρου 1,5 εκ. που θα απέχουν μεταξύ τους 2 εκατ. Έτοιμα και τα αυτάκια.

  12. 12

    Βάζουμε τα ταψιά (από δύο) σε προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα και στους 180°C και ψήνουμε για 10 λεπτά.

  13. 13

    Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τους...Μίκιδες (my daughter’s word, not mine.....) να κρυώσουν. Η κάθε ομάδα των τριών κύκλων (δύο μικρών και ενός μεγάλου) θα έχει φουσκώσει, θα έχει απλωθεί, και το “πρόσωπο” θα έχει συναντήσει και θα έχει κολλήσει με τα “αυτάκια”.

  14. 14

    Για τη γέμισηΧτυπούμε την κρέμα γάλακτος να δέσει σε σαντιγί.

  15. 15

    Βάζουμε μία κουταλιά στο κέντρο των μισών από τα ψημένα προσωπάκια (στην κάτω, την επίπεδη πλευρά, εκείνη που ακουμπούσε στη λαδόκολλα)

  16. 16

    Και σκεπάζουμε με τα άλλα μισά, ασκώντας μία πολύ ελαφριά πίεση που θα απλώσει λίγο την κρέμα γάλακτος σε όλη την επιφάνεια και θα μας δώσει νοστιμότατα γλυκά σοκολατένια σάντουιτς, με λευκή αφράτη γέμιση.

  17. 17

    Για τη ζωγραφικήΕάν θέλουμε να κάνουμε πιο..... εμφανίσιμα και λιγουρευτά τα μπισκότα μας, μπορούμε να τα ζωγραφίσουμε. Κτυπούμε σε σφικτή μαρέγκα το ασπράδι, προσθέτοντας την άχνη ζάχαρη.

  18. 18

    Χωρίζουμε το μείγμα σε τρία μικρά μπολάκια, από τα οποία στο ένα θα παραμείνει λευκό, στο δεύτερο θα το βάψουμε κόκκινο

  19. 19

    Και στο τρίτο θα το βάψουμε κίτρινο, με τη βοήθεια βαφών ζαχαροπλαστικής.

  20. 20

    Με τη βοήθεια μικρών πινέλων ζωγραφίζουμε τα έτοιμα πια Whoopies μας.

  21. 21

    Με την κόκκινη κρέμα ζωγραφίζουμε το παντελονάκι των Mickey, φτιάχνοντάς του και κουμπάκια κίτρινου χρώματος.

  22. 22

    Επίσης με την κόκκινη, φτιάχνουμε και το περίφημο πια φιογκάκι της Minnie, στο οποίο θα προσθέσουμε λευκά πουά.

  23. 23

    Ζωγραφίζουμε τα μισά μόνο από τα μπισκοτάκια, τα υπόλοιπα είναι αυτά πάνω στα οποία απλώνουμε την γέμιση και θα είναι από την κάτω πλευρά (Όσο για την “καλλιτεχνική αρτιότητα”, με περιμένετε και πολλά από κάποιον που ζωγραφίζει τα ιστιοπλοϊκά στη προβλήτα σαν....απλωμένη μπουγάδα πάνω από τη σκάφη.

  24. 24

    Τα γλυκάκια, σκέτα είναι ένα εξαιρετικό snack για μικρούς και μεγάλους. Με την προσθήκη της γέμισης εξακολουθούν να είναι το ίδιο ωραία για τους μεγάλους, αρχίζουν όμως να γίνονται “too much” για ένα μικρό παιδί. Τέλος, θεωρώ ότι η “καλλιτεχνική πινελιά” είναι πολύ χαριτωμένη για ένα παιδικό πάρτυ, αφαιρεί όμως από το γευστικό αποτέλεσμα (ίσως να φταίει και η άγνοιά μου στον χειρισμό πινέλου και χρωμάτων, που οδήγησε –όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες- σε πολύ ογκώδεις, χοντροκομμένες, προσθήκες χρωματισμένης μαρέγκας). Εαν θέλετε να δείτε ένα πραγματικά ωραίο οπτικό αποτέλεσμα, μπείτε εδώ και απολαύστε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens