Παραδοσιακή γερμανική μηλόπιτα
Αυτή η μηλόπιτα είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον κόπο να την φτιάξει κανείς. Είναι καταπληκτική.
Λίγα μυστικά ακόμα
Την συνταγή αυτή την βρήκα στο βιβλίο συνταγών της ηλεκτρικής κουζίνας μου, εδώ και 20 χρόνια. Είναι εξαιρετική συνταγή.
Υλικά
-
Ζύμη
-
250 γρ. αλεύρι
-
100 γρ. ζάχαρη
-
125 γρ. βούτηρο ή μαργαρίνη
-
1 αβγό
-
λίγο αλάτι
-
Επίστρωση
-
250 γρ. γιαούρτι σακκούλας
-
100 γρ. ζάχαρη
-
τριμμένη φλούδα μισού λεμονιού
-
4 ασπράδια αβγού
-
250 ml ανθόγαλα (κρέμα γάλακτος)
-
1 κιλό μήλα
-
1 κουτάλι σούπας τριμμένο παξιμάδι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη ανοίγοντας μια λακκουβίτσα.
-
2
Ρίχνουμε την ζάχαρη.
-
3
Ρίχνουμε το κρύο βούτηρο σε κομματάκια.
-
4
Ρίχνουμε το αβγό.
-
5
Ρίχνουμε το αλάτι.
-
6
Σκεπάζουμε με το αλεύρι και ζυμώνουμε γρήγορα να γίνει μια μαλακή ζύμη.
-
7
Αν είναι πολύ μαλακή, αφήστε την λίγο να κρυώσει.
-
8
Απλώστε τα 2/3 της ζύμης σε ένα ταψί Νο 22 περίπου, το οποίο δεν το αλείφουμε.
-
9
Το υπόλοιπο της ζύμης βάλτε το γύρω-γύρω σαν στεφάνι στο άκρο του ταψιού, περίπου 3 εκ. ύψος.
-
10
Τρυπήστε την ζύμη με ένα πηρούνι πολλές φορές.
-
11
Πασπαλίστε πάνω το τριμμένο παξιμάδι.
-
12
Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε μικρές, λεπτές φέτες και απλώστε τα στην επιφάνεια της ζύμης.
-
13
Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
-
14
Χτυπήστε το ανθόγαλα σε σαντιγύ.
-
15
Ανακατέψτε και χτυπήστε το γιαούρτι με την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού.
-
16
Τέλος, ανακατέψτε στο γιαούρτι, την μαρέγκα και την σαντιγύ.
-
17
Απλώστε το μείγμα επάνω στα μήλα και φουρνίστε το.
-
18
Την ψήνουμε σε θερμοκρασία 160 - 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο για τουλάχιστον 1 με 1,5 ώρα.
-
19
Καλό είναι να αφήσετε την μηλόπιτα μετά το ψήσιμο σε κλειστό φούρνο για μισή ώρα.
Σχόλια (3)