panagiota017
panagiota017 @cook_8475665
,ΕΛΛΑΔΑ

Με πολλή χαρά γράφω αυτή τη συνταγή σήμερα, καθώς είναι παραδοσιακή του τόπου μου που βρίσκεται κοντά στο Μεσολόγγι. Στα μέρη μου οι πίτες ψήνονται στα κάρβουνα και από τις δύο πλευρές (τις γυρίζουμε στην πλαστήρα), πράγμα δύσκολο για όσους το κάνουν πρώτη φορά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η κολοκυθόπιτα αυτή είναι ευρέως γνωστή στα μέρη μας, την έφτιαχναν όλες οι γιαγιάδες και τώρα οι νεότεροι. Τον τρόπο ανοίγματος του φύλλου μου τον έδειξε η γιαγιά μου η οποία δε ζει πλέον και δεν περιγράφεται με λόγια.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

57 Minutes
  1. Για τα φύλλα (2 κάτω, 2 επάνω)
  2. 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. λίγο αλάτι
  4. νερό όσο πάρει
  5. Για τη γέμιση
  6. 1 μεγάλη κολοκύθα (ξύσμα)
  7. 0.5 κιλό τυρί φέτα θρυμματισμένο
  8. 4 αυγά χτυπημένα
  9. 1 ποτήρι γάλα φρέσκο ή εβαπορέ
  10. λίγο λάδι
  11. αλάτι
  12. λίγο αλεύρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξύνουμε την κολοκύθα με ένα μεγάλο κουτάλι και στύβουμε καλά το ξύσμα.

  2. 2

    Κατόπιν ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και το αφήνουμε.

  3. 3

    Ανάβουμε το φούρνο της κουζίνας στους 250 πάνω κάτω.

  4. 4

    Ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και σιγά σιγά ανακατεύουμε με το χέρι, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη αν χρειαστεί.

  5. 5

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, παίρνουμε το λεπτό πλάστη και ανοίγουμε 2 φύλλα (με τη βοήθεια αλευριού) τα οποία απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί (της πίτσας) με λίγο λάδι ανάμεσά τους.

  6. 6

    Προσθέτουμε τη γέμιση και από πάνω τα άλλα δύο φύλλα.

  7. 7

    Ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.

  8. 8

    Ψήνουμε πρώτα στην κάτω αντίσταση για 40 λεπτά και μετά στις πάνω κάτω για άλλα 30-40 ανάλογα το φούρνο.

  9. 9

    Όταν τη βγάλουμε τη σκεπάζουμε με ένα νωπό πανί για να μαλακώσει το φύλλο.

Αντιδράσεις

Σχόλια

newcook
newcook @newcook
Καλησπέρα! Έκανα την συνταγή σήμερα..Έξω από το Μεσολλογι η καταγωγή μου και οι μικρές μου λατρεύουμε τις πίτες. Η μακαρονοπιτα και η κολοκυθόπιτα οι αγαπημένες τους. Σήμερα έκανα την πίτα και είχα μια μικρή κολοκύθα 1.5 κιλό. Βγηκε περισσότερο σαν τυρόπιτα με κολοκύθι...όταν λέμε μεγάλη κολοκύθα τί βάρος εννουμε συνήθως; Θυμάμαι την γιαγιά μου να ξύνει κάτι τέρατα. Επίσης για να τις ξύσεις χρησιμοποιείς το κουτάλι της σούπας ή έχεις κάποιο εργαλείο; Εγώ χρησιμοποίησα κουτάλι της σούπας όπως το έκανε η γιαγιά και μετά πήρα και αυτό που βάζουμε παγωτό. Όπως και να έχει ήταν κουραστικό, φαντάζομαι με την μεγάλη κολοκύθα τί γίνεται...

Από

panagiota017
panagiota017 @cook_8475665
στις
,ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερες συνταγές του συγγραφέα