Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα Λεσινίου
Με πολλή χαρά γράφω αυτή τη συνταγή σήμερα, καθώς είναι παραδοσιακή του τόπου μου που βρίσκεται κοντά στο Μεσολόγγι. Στα μέρη μου οι πίτες ψήνονται στα κάρβουνα και από τις δύο πλευρές (τις γυρίζουμε στην πλαστήρα), πράγμα δύσκολο για όσους το κάνουν πρώτη φορά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η κολοκυθόπιτα αυτή είναι ευρέως γνωστή στα μέρη μας, την έφτιαχναν όλες οι γιαγιάδες και τώρα οι νεότεροι. Τον τρόπο ανοίγματος του φύλλου μου τον έδειξε η γιαγιά μου η οποία δε ζει πλέον και δεν περιγράφεται με λόγια.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ξύνουμε την κολοκύθα με ένα μεγάλο κουτάλι και στύβουμε καλά το ξύσμα.
-
2
Κατόπιν ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και το αφήνουμε.
-
3
Ανάβουμε το φούρνο της κουζίνας στους 250 πάνω κάτω.
-
4
Ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και σιγά σιγά ανακατεύουμε με το χέρι, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη αν χρειαστεί.
-
5
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, παίρνουμε το λεπτό πλάστη και ανοίγουμε 2 φύλλα (με τη βοήθεια αλευριού) τα οποία απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί (της πίτσας) με λίγο λάδι ανάμεσά τους.
-
6
Προσθέτουμε τη γέμιση και από πάνω τα άλλα δύο φύλλα.
-
7
Ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
-
8
Ψήνουμε πρώτα στην κάτω αντίσταση για 40 λεπτά και μετά στις πάνω κάτω για άλλα 30-40 ανάλογα το φούρνο.
-
9
Όταν τη βγάλουμε τη σκεπάζουμε με ένα νωπό πανί για να μαλακώσει το φύλλο.
Σχόλια