ggr
ggr @george
Athens

Άλλη μία εύκολη και οικονομική συνταγή, και ταυτόχρονα γευστική και διαφορετική. Αν δεν το είχαν ήδη καπαρώσει οι ΑΕΚτζήδες, θα την έλεγα original, αλλά τέτοιες εποχές δεν είναι να τα βάζεις με οπαδούς. Οποιασδήποτε ομάδας. Δεδηλωμένος οπαδός ο ίδιος του μπρόκολου (αρκεί να το τρώει ..... άλλος και κατά προτίμηση η κόρη μου), έψαχνα μία συνταγή που να συνδυάζει το εξαιρετικής διατροφικής αξίας αυτό χορταρικό, με τα εξαιρετικής ..... αποδοχής από τους μικρούς φίλους ζυμαρικά. Νομίζω ότι την πέτυχα. Οι γκρατιναρισμένες πένες με μπρόκολο συνδυάζουν υγεία (ευχαριστούμε μπρόκολο), νοστιμιά (χρωστάμε χάρη στις αντσούγιες, τη σταφίδα και το κουκουνάρι, που παίρνουν άρωμα από ένα τρίμα καυτερής πιπερίτσας και σκόρδου) και αποδοχή (ποιο παιδάκι λέει όχι στις πένες που περιέχει, και μάλιστα με λιωμένα τυριά μέσα). Η προσθήκη στο μαγείρεμα σκόνης κρόκου (σαφράν) χαρίζει στο πιάτο το χαρακτηριστικό χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του σπάνιου αυτού αρωματικού, προσδίδοντάς του άλλο ένα χαρακτηριστικό, πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις τραπεζώματος, την εμφάνιση. Αν και εκείνο που θα κλέψει τον θαυμασμό των καλεσμένων σας θα είναι η ασυνήθιστη και ευχάριστα τραγανή γεύση του.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν θέλετε, αντί του μπρόκολου, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και το ..... απεχθές κουνουπίδι. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, εκεί αναγκάσθηκα να ξεπέσω, ακριβώς επειδή ..... βρέθηκα στην ανάγκη του (ελλείψει μπρόκολου). Λοιπόν, δεν περίμενα ποτέ ότι θα ξεστόμιζα αυτές τις κουβέντες, αλλά ..... έτρωγα και έγλυφα τα δάκτυλά μου.       

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
6 άτομα
  1. φιλετάκια από 6 αντσούγιες
  2. 1 σκελίδα σκόρδο
  3. 2 φρέσκιες καυτερές πιπερίτσες (θα έκανε και τρίμμα αποξηραμένης (μπούκοβο). Εάν προορίζεται για παιδικό στομαχάκι, μειώστε την στη 1, αλλά μη την αφαιρέσετε εντελώς)
  4. 30 γρ. ξανθές σταφίδες
  5. 700 γρ μπρόκολο (μαζί με το κοτσάνι και τα φύλλα, υπολογίστε το στο 1.100)
  6. 5 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  7. 350 γρ. μικρές πένες (αλλά και κοφτό μακαρονάκι όπως και οποιοσδήποτε άλλος τύπος κοντόσχημου ζυμαρικού)
  8. 2 φακελάκια σκόνης κρόκου (σαφράν)
  9. τριμμένη φρυγανιά, όση απαιτηθεί (υπολογίστε 3-4 κουταλιές)
  10. 50 γρ. τριμμένο τυρί parmigiano (κάνει και οποιοδήποτε πικάντικο κίτρινο τυρί που να λιώνει)
  11. 100 γρ. τυρί μετσοβόνε (ή άλλο καπνιστό τυρί)
  12. αλάτι, σύμφωνα με τα γούστα
  13. για την επιφάνεια του ταψιού, πριν μπει στον φούρνο, 2 κ.σ. από το τριμμένο τυρί και λίγο βούτυρο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν και να μαλακώσουν.

  2. 2

    Καθαρίζουμε το μπρόκολο και το κόβουμε σε μικρές κορφές. Το εσωτερικό από το κοτσάνι ΔΕΝ το πετάμε, το καθαρίζουμε και αυτό από την εξωτερική ξυλώδη επιφάνεια και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κάνουμε το ίδιο και με τα μεγαλύτερα από τα κοτσανάκια που καταλήγουν στις κορφές.

  3. 3

    Βάζουμε 5 κουταλιές καλό ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι, και τσιγαρίζουμε, σε δυνατή φωτιά, την φρέσκια καυτερή πιπερίτσα (κομμένη σε κομμάτια και καθαρισμένη από τους σπόρους της), τα φιλέτα της αντσούγιας, και αυτά κομμένα σε κομματάκια, και την σκελίδα του σκόρδου, όχι κομμένη αλλά τσακισμένη, για να αποδώσει καλύτερα τα αρώματά της.

  4. 4

    Όταν τα κομμάτια της αντσούγιας αρχίσουν να λιώνουν, τους προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες.

  5. 5

    Τα γυρίζουμε με ξύλινο κουτάλι για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μπρόκολο.

  6. 6

    Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά να πάρει γεύση και άρωμα το μπρόκολο και διορθώνουμε στο αλάτι.

  7. 7

    Προσθέτουμε τόσο νερό που να σκεπάσει το μπρόκολο στο τηγάνι.

  8. 8

    Σκεπάζουμε με το καπάκι του και αφήνουμε το μπρόκολο να μαγειρευθεί για 10 περίπου λεπτά και να το νοιώσουμε τρυφερό. Συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά, με ξεσκέπαστο το τηγάνι, έως ότου να εξατμισθεί εντελώς το νερό που είχαμε προσθέσει.

  9. 9

    Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα τυριά και τις πένες μας. Σε μία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, όπου έχουμε προσθέσει δύο φακελάκια κρόκου (θα δώσει στην pasta μας ένα ωραίο κίτρινο χρώμα και πολύ-πολύ άρωμα και γεύση), βράζουμε τις πένες (ή όποιο άλλο κοντό ζυμαρικό έχουμε διαλέξει)

  10. 10

    Βγάζουμε τις πένες μας al dente και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το μπρόκολο. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. (Εάν δεν είναι αρκετά μεγάλο το τηγάνι, δουλεύουμε ανάποδα και ρίχνουμε το μπρόκολο με τα αρωματικά στην κατσαρόλα με τις πένες).

  11. 11

    Τους προσθέτουμε τα τυριά (το, κομμένο σε μικρά-μικρά κομματάκια, καπνιστό τυρί και το τριμμένο parmigiano), συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.

  12. 12

    Μεταφέρουμε ο περιεχόμενο του τηγανιού (ή της κατσαρόλας) σε ένα σκεύος για τον φούρνο, πασπαλίζοντας με ακόμη 2 κουταλιές parmigiano την επιφάνειά του.

  13. 13

    Της ρίχνουμε από πάνω μία στρώση τριμμένης φρυγανιάς,

  14. 14

    Και λίγα κομματάκια βούτυρο.

  15. 15

    Τοποθετούμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, και ψήνουμε στη λειτουργία γκριλ για 10 λεπτά, για να πάρουν οι γκρατιναρισμένες πένες ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

sunnefaki
sunnefaki @cook_8471711
Θα το δοκιμάσω σίγουρα όταν βγουν τα πρώτα μπρόκολα και κουνουπίδια και θα επανέλθω με πιρουνάκια!!(Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι ο συνδυασμός σταφίδας και μπρόκολου με ξενίζει λιγάκι..)

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens