ggr
ggr @george
Athens

Νομίζω ότι ξέρω ήδη τι σας φέρνει στο μυαλό η συντομογραφία «BB», ή τουλάχιστον θέλω να το φαντάζομαι… Διαφορετικά, εάν μόνο στο δικό μου το μυαλό δημιουργήθηκε αυτός ο συνειρμός, φοβάμαι ότι ...γερνάω!!!Μα δεν μπορεί, όλο και κάποια/ος θα θυμάται εκείνο το “σύμβολο της επιθυμίας”, εκείνη την “αθώα αμαρτία”, τον “διάβολο που θα μπορούσε να σου ανοίξει την πόρτα του Παραδείσου”... Διότι και αυτός δημιούργημα του Θεού δεν ήταν ; Πως το λέει το ...αρχαίο ρητό ; “Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα”Ναι, μπράβο, την Brigitte Bardot μου έφεραν εκείνα τα αρχικά στο μυαλό, και το μυαλό άρχισε ευθύς να ...ταξειδεύει. Σε κάποια ζουμερή δημιουργία, επιθυμητή και ορέξιμη, γοητευτική και περιζήτητη, με γαλλικά υλικά ενδεχομένως...Εεεεεε, λοιπόν, τώρα που συνεννοηθήκαμε, θα σας το ανατρέψω. Διότι τα αρχικά, τελικά, σημαίνουν απλώς Béchamel και Broccoli). Απλά προτίμησα τους λατινικούς χαρακτήρες, θεωρώντας τους πιο “πιασάρικους” από το με δικούς μας «ΜπΜπ». Δεν συμφωνείτε ;Απογοητευθήκατε ; Μη βιάζεστε !!! Η συνταγή, αποτέλεσμα “βαθυστόχαστης” σκέψης για το πώς μπορούν να γίνουν ελκυστικά στα παιδιά τα ιδιαιτέρως χρήσιμα μπρόκολα, και των μαγειρικών ικανοτήτων και των ...αντοχών της γυναίκας μου εγώ προσωπικά δεν θα άντεχα να μείνω για πολύ ώρα μέσα σε μία κουζίνα όπου μαγειρεύεται μπρόκολο…) φτιάχνει ένα πιάτο πολύ νόστιμο, γρήγορο και υγιεινό.Άκου ... Brigitte Bardot !!! Μα τι φαντασία είναι αυτή βρε παιδιά... “ΒΒ”, Brigitte Bardot. Σαν να λέμε, και εκείνες οι άλλες, οι “Πέννες ΜΜ” σημαίνουν ...Marilyn Monroe... Χα, χα, πλάκα έχετε!!!Η συνταγή είναι αφιερωμένη σε εκείνα τα “παιδιά-λαγωνικά” που, επιστρέφοντας από το σχολείο και μόλις ανοίξουν τη πόρτα (τι λέω, από το ισόγειο ήδη, αν όχι και από την γωνία του δρόμου), βγάζουν ...ο υ ρ α ν ο μ ή κ ε ι ς κραυγές “Όοοοοοοχιιιιιιιιιιι μαμά, όχι, όχι πάλι μπρόκολο!!!”

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος μαγειρέματος (65-70 λεπτά) περιλαμβάνει τρία διαφορετικά υλικά (βράσιμο μπρόκολου, βράσιμο ζυμαρικών, ετοιμασία μπεσαμελ) που μπορούν να μαγειρεύονται ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σκεύη σε ισάριθμα μάτια της κουζίνας, μειώνοντας -τελικά- τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ στα 20 με 25. λεπτά.Οι κορφές από τα μπρόκολα δεν πρέπει να διαλύονται από το βράσιμο!! Αντίθετα, πρέπει να κρατάνε λίγο στο δόντι, σαν να είναι στον ατμό (που σε μεγάλο βαθμό, είναι!!!).Επίσης, η μπεσαμέλ πρέπει να είναι σχετικά ρευστή, σαν μία λίγο σφικτή κρέμα γάλακτος (μαγειρικής)Η γυναίκα του Καίσαρα (εν προκειμένω οι “πέννες ΒΒ”) δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια (εν προκειμένω “νόστιμες”) αλλά και να φαίνεται (εν προκειμένω, να “μυρίζουν νόστιμα”, και ...εξ αποστάσεως). Εάν θέλετε λοιπόν να μη μυρίζει καθόλου το σπίτι μπροκολίλα και λειτουργήσει αρνητικά με τα ...”λαγωνικά” σας, ρίξτε μέσα στο τηγάνι όπου μαγειρεύονται και μία πατάτα. Θα απορροφήσει μεγάλο μέρος από τη μυρωδιά και, αν την έχετε κόψει και σε μικρά κομματάκια για να προλάβει να μαγειρευθεί και η ίδια, μπορείτε και να την απολαύσετε εσείς όσο οι άλλοι θα …καταβροχθίζουν λαίμαργα το πιάτο με τα ζυμαρικά σας…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
4 άτομα
  1. 400 γρ μπρόκολο (βάρος μόνο από τις κορφές, αφού πρώτα αφαιρέσουμε κοτσάνι και φύλλα)
  2. παρθένο ελαιόλαδο,
  3. 1 σκελίδα σκόρδο
  4. αλάτι
  5. …για την Béchamel
  6. 20-25 γρ βούτυρο
  7. 1 κ.σ. αλεύρι πατάτας (αλλά και οποιοδήποτε άλλο αλεύρι)
  8. 250 ml γάλα
  9. 1 κ.σ. γεμάτη, τριμμένο τυρί parmigiano

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το μπρόκολο

  2. 2

    Χωρίζουμε τις κορφές του από τον κορμό (ο σωστός τρόπος είναι κόβοντας ένα-ένα τα μικρότερα κοτσανάκια που τις στηρίζουν και ΌΧΙ χωρίζοντάς τες, με το μαχαίρι να κατεβαίνει από το πράσινο μέρος προς τα κάτω)

  3. 3

    Βάζουμε τις κορφές του μπρόκολου σε αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με τη σκελίδα του σκόρδου και μισό ποτήρι νερό και τα μαγειρεύουμε σε μέτριας έντασης εστία, σκεπασμένα, για ένα εικοσάλεπτο. Το μόνο που πρέπει είναι να θυμόμαστε να τα γυρίζουμε λίγο από όλες τις πλευρές και να ελέγχουμε να μη στεγνώσουν, μείνουν ποτέ από νερό.

  4. 4

    Όση ώρα μαγειρεύεται το μπρόκολο, ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ μας. (και βάζουμε και μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να ζεσταίνεται, για να ρίξουμε στη συνέχεια τις πέννες). Τη διαδικασία της μπεσαμέλ την ξέρετε σίγουρα πολύ καλά, για την αρτιότητα της συνταγής όμως θα την συμπεριλάβω και εδώΣε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο.

  5. 5

    Προσθέτουμε τότε το αλεύρι, κοσκινισμένο παραδίπλα, και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας πολτός, στον οποίο,

  6. 6

    Πριν αρχίσει να “αρπάζει”, προσθέτουμε το γάλα και, γυρνώντας διαρκώς με ένα ξύλινο κουτάλι αφήνουμε τη μπεσαμέλ μας να σφίξει και να φθάσει στην επιθυμητή πυκνότητα.

  7. 7

    Σβήνουμε τότε το μάτι, αποσύρουμε τη κατσαρόλα και προσθέτουμε την κουταλιά του parmigiano αλλά και λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδου. Βλέπετε ; αυτή η μπεσαμέλ ΔΕΝ ΕΧΕΙ καθόλου αυγά...

  8. 8

    Επιστρέφουμε στα μπρόκολά μας, που θα πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμα. Τα αλατίζουμε ανάλογα με τα γούστα μας και προσθέτουμε στο τηγάνι (που εξακολουθεί να είναι πάνω σε μέτρια εστία) δυό κουταλιές καλό ελαιόλαδο. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα (είπαμε, 20 με 25 λεπτά).

  9. 9

    Ρίχνουμε τις πέννες στο νερό της κατσαρόλας που θα έχει αρχίσει να βράζει έντονα και τις σουρώνουμε “al dente”, κρατώντας (πάντα) λίγο από το νερό του βρασμού σε ένα κύπελλο.

  10. 10

    Ενώνουμε τις στραγγισμένες πέννες με τα μπρόκολα, στο τηγάνι τους,

  11. 11

    Χύνουμε από πάνω τους τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά για να περιλούσει και καλύψει καλά όλα τα υλικά.

  12. 12

    Σερβίρουμε όσο το φαγητό είναι ακόμη πολύ ζεστό.