Πέννες με κρέμα mascarpone

12 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Συνταγή από τις πολύ εύκολες. Γρήγορη και νόστιμη. Και εξόχως... θρεπτική. Είναι από τα πιάτα που –όσο και να μας κυριεύει η λιγούρα– δεν πρέπει να φάμε και δεύτερο. Για να σας δω, όμως.....

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Εάν μπορέσετε να συντονισθείτε, φροντίστε ώστε οι πέννες και η κρέμα του mascarpone να είναι έτοιμα την ίδια ώρα. Έτσι δεν θα χρειασθεί καν να σουρώσετε αυτές τις πρώτες αλλά μπορείτε να τις βγάλετε με τρυπητή κουτάλα από το νερό τους και να τις ρίξετε, έτσι με την υγρασία τους, μέσα στο τηγάνι με τη κρέμα του mascarpone. Όταν σουρώνουμε σε τρυπητό ένα ζυμαρικό (ισχύει για όλους τους τύπους), εάν δεν τις ρίξουμε κατευθείαν στη σάλτσα τους, και λίγο να ξεχασθούμε, και για δύο λεπτά, έχουν στραγγίσει από το νερό του βρασμού, έχουν στεγνώσει και έχουν κολλήσει (δυστυχώς). Και, βέβαια, ΔΕΝ ΞΕΠΛΕΝΟΥΜΕ ποτέ με νερό!!! Το άμυλο που περιέχει το νερό όπου έχουν βράσει είναι πολύ-πολύ χρήσιμο.Μία –νόστιμη και αυτή– παραλλαγή, ιδιαίτερα για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυγό (παρ’ ότι είναι απόλυτα ασφαλές, αφού το μαγείρεμα σε μπεν μαρί για όση ώρα ετοιμάζεται η κρέμα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο σαλμονέλας)Μπορείτε να τα αφαιρέσετε από τη συνταγή και να φτιάξετε μία κρέμα με το mascarpone και 100 γρ τόνο, από κονσέρβα. Πολτοποιούμε τα δύο υλικά μαζί και παίρνουμε μία εξαιρετική, λεπτή στην υφή της και νοστιμότατη κρέμα που, αραιώνοντάς την και αυτή με λίγο από το νερό του βρασμού μπορούμε να την ανακατέψουμε με τις πέννες. Δείτε «Πέννες με απαλή κρέμα τόνου-mascarpone».

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

15 Minutes
4 άτομα
  1. 400 γρ πέννες (ή και κάποιο άλλο ζυμαρικό αυτού του τύπου)
  2. 150 γρ mascarpone
  3. 3 κρόκοι αυγού
  4. αλάτι
  5. πιπέρι
  6. 1 τσιμπιά τριμμένο μοσχοκάρυδο
  7. 100 γρ τριμμένο τυρί parmigiano

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε τις πέννες να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε “al dente” και, όπως πάντα, κρατούμε από το νερό του βρασμού, για τη σάλτσα μας.

  2. 2

    Κτυπούμε τους κρόκους του αυγού, στην αρχή μόνους τους και στη συνέχεια αφού προσθέσουμε λίγο λίγο το τριμμένο parmigiano, κτυπώντας ταυτόχρονα να ανακατεύεται καλά η κάθε ποσότητα που προσθέτουμε. Κανονίζουμε στο αλάτι και το πιπέρι.

  3. 3

    Βάζουμε το μείγμα μας να ζεσταθεί σε μπεν μαρί. Επειδή η ποσότητα θα είναι τελικά μεγάλη, δεν χρησιμοποιούμε το “παραδοσιακό” τρόπο, με ένα μικρό κατσαρολάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο, αλλά σε ευρύχωρο τηγάνι, το οποίο με τη σειρά του θα μπει σε ένα ακόμη μεγαλύτερο, μέσα στο οποίο θα υπάρχει νερό.

  4. 4

    Το βάζουμε στο μάτι, σε πολύ χαμηλή φωτιά (αλλιώς κινδυνεύετε να σφίξουν τα αυγά, να ψηθούν και να φάτε... ομελέτα εκείνη την ημέρα), προσθέτουμε το mascarpone και, μόλις ζεσταθεί το νερό, κτυπούμε καλά με ένα πιρούνι ή με τον αυγοδάρτη, ώστε να πάρουμε μία πηκτή κρέμα.

  5. 5

    Αραιώνουμε αυτή τη κρέμα με λίγο από το νερό του βρασμού και της προσθέτουμε και λίγο ξυσμένο μοσχοκάρυδο (εάν δεν σας αρέσει το άρωμά του μπορείτε και να το αποφύγετε).

  6. 6

    Ρίχνουμε τις πέννες στο τηγάνι με τη κρέμα (δείτε “Μυστικά” [1]) και, με κινήσεις του τηγανιού σαν να σοτάρουμε, κάνουμε τη κρέμα του mascarpone να ανακατωθεί καλά με τις πέννες, να τις καλύψει εντελώς και να τις νοστιμίσει.

  7. 7

    Σερβίρουμε τις “penne al mascarpone” μας ζεστές-ζεστές, πασπαλισμένες με λίγη καπνιστή πάπρικα (μου αρέσει πολύ και βρίσκω να πηγαίνει σχεδόν με τα πάντα) και με καλές δόσεις τριμμένου parmigiano.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens