Πεντανόστιμη βασιλόπιτα Σμύρνης
Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη βασιλόπιτα περίπου σαν αφράτο κέικ, αλλά θυμίζει και λίγο τσουρέκι λόγω της μαστίχας. Από τότε που την πρωτοδοκιμάσαμε πριν από μερικά χρόνια, δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω άλλη συνταγή!
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν δεν έχετε γουδί, μπορείτε να βάλετε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη (2-3 και.σ.) σε ένα multi και αλέθεται μια χαρά! Τη συνταγή την είχα βρει σε ένα site πριν από κάποια χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιό ήταν.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν.
-
2
Προσθέτετε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
-
3
Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
-
4
Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
-
5
Ρίχνετε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
-
6
Ρίχνετε το μείγμα σ' ένα βουτυρωμένο ταψί και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό.
-
7
Προαιρετικά, κάνετε στην επιφάνεια διάφορα σχέδια μ' ένα πιρούνι (πριν το ψήσιμο) και αλείφετε την πίτα με αυγό, ενώ τη στολίζετε με τα γαρύφαλλα και την αμυγδαλόψιχα. Διαφορετικά, την κοσκινίζετε με άχνη, περιχύνετε με γλάσο σοκολάτας/λευκό ή χρησιμοποιείτε ζαχαρόπαστα ως διακόσμηση.
Σχόλια