κύρια φωτογραφία συνταγής Πεντανόστιμο ψωμί (με ένα κρυμμένο καλά μυστικό)
Ελληνίκη
Ελληνίκη @paraskevipas
Ελλάδα

Κατά καιρούς, έφτιαχνα στο σπίτι μου ψωμί αλλά μόλις πήγαινα να το κόψω... μια καταστροφή! Το μισό ψωμί γίνονταν ψίχουλα. Μια μέρα λοιπόν, ήθελα να κάνω ένα ψωμί όχι απλά διπλοζυμωτό αλλά τριπλοζυμωτό! Τελικά μου βγήκε τετραπλοζυμωτό, για καλή μου τύχη! Στον τρόπο της εκτέλεσης, θα δείτε γιατί είναι ένα μυστικό που πουθενά δεν το λένε! Ίσως όμως μερικές να το γνωρίζατε... Βγαίνει σαν ψωμί φούρνου και ακόμη καλύτερο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Έχω πολλά μυστικά να σας γράψω.1ον Πρέπει να γνωρίζουμε πως το κάθε φακελάκι μαγιά ξερή είναι για μισό κιλό αλεύρι. Το κάθε φακελάκι αντιστοιχεί σε 30 γρ. νωπή μαγιά. Δεν το συνιστώ όμως, γιατί εύκολα ξινίζει, και κατά συνέπεια να ξινίσει εύκολα και το ψωμάκι μας.2ον Αυτή η ζύμη είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ! Εγώ στο τελευταίο ζύμωμα πριν το βάλω να φουσκώσει και μετά παράλληλα να ψηθεί βάζω και ελάχιστο γλυκάνισο, όχι κοπανισμένο, και λίγη ρίγανη γιατί θα πικραίνει την γεύση.3ον μέσα μπορούμε να βάλουμε και ελιές μαζί με ρίγανη. Το έκανα την προηγούμενη εβδομάδα σε δύο φρατζολάκια και έγινε... τέλειοοο! Φαγώθηκαν σε μια ώρα και τα δύο φρατζολάκια. Ό,τι και να βάλετε μέσα, θα γίνει τέλειοοοοο!!! Καλή επιτυχία!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
  1. 1 κιλό αλεύρι της αρεσκείας σας
  2. 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  3. αλάτι
  4. χλιαρό νερό όσο πάρει
  5. ελάχιστο λαδάκι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μια λεκάνη βάζουμε όλο το αλεύρι, αφήνοντας στο πακέτο λίγο ώστε αν μας κολλάει στα χέρια να ρίξουμε απ' αυτό που έχουμε αφήσει.

  2. 2

    Ρίχνουμε και τα δύο φακελάκια μαγιά και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας ώστε να πάει παντού.

  3. 3

    Τώρα, ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό μαζί με το ελάχιστο λάδι και ζυμώνουμε όσο πιο καλά μπορούμε, με αποτέλεσμα να είναι μία ζύμη που να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει κα - θό - λου στα χέρια μας. Αυτό το ρυθμίζουμε με το αλεύρι και το νερό.

  4. 4

    Όταν γίνει μια ενιαία και ομοιόμορφη ζύμη χωρίς να κολλάει και να είναι μαλακή, το τυλίγουμε σε μια πετσέτα και αφού έχουμε ήδη ανοίξει τον φούρνο μας να ζεσταθεί, το βάζουμε σε ένα ταψάκι τυλιγμένο ΌΧΙ σφικτά στους 50 βαθμούς.

  5. 5

    Όταν έχει πάρει τον διπλάσιο με τριπλάσιο όγκο, το βγάζουμε και το ξανά ζυμώνουμε. Είδαμε πως, στο πρώτο ζύμωμα ΔΕΝ βάλαμε καθόλου αλάτι. Αν κολλάει ελάχιστα, προσθέτουμε πολύ λίγο αλεύρι, ανάλογα πόσο κολλάει.

  6. 6

    Απλώνουμε την ζύμη όσο μπορούμε για να ρίξουμε το αλάτι. Κατά μήκος ρίχνουμε την ποσότητα αλατιού, και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά, όσο χρόνο κι αν πάρει.

  7. 7

    Αν κάποιος θέλει να το κάνει τριπλοζυμωτό, είναι ακόμη καλύτερο και έχει τον χρόνο και την διάθεση, θα το ζυμώσει για άλλη μια φορά ΧΩΡΙΣ όμως το αλάτι!

  8. 8

    Στο ταψάκι μας βάζουμε λάδι λίγο για να μην κολλήσει το ψωμάκι μας, τοποθετούμε σε αυτό το ψωμί μας και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να πάρει τον διπλάσιο με τριπλάσιο όγκο.

  9. 9

    Τότε χαράσσουμε το ψωμί μας με ένα μαχαίρι 3 φορές πλαγίως κατά μήκος, όπως αυτό στους φούρνους, εγώ τις χαρακιές αυτές τις κάνω λίγο πιο βαθιές, και έτσι το ανεβάζω στους 180 βαθμούς για μισή ώρα με 35 λεπτά.

  10. 10

    Στα πρώτα 10 λεπτά, βρέχω το ψωμί από πάνω ώστε να μην κάνει χοντρή κόρα. Αν κάποιος θέλει χοντρή κόρα δεν το κάνει.

  11. 11

    Αφού περάσουν τα 35 λεπτά, κοιτάζουμε τρυπώντας με ένα μαχαίρι το εσωτερικό του ψωμιού και αν βγει καθαρό σημαίνει πως είναι έτοιμο.

  12. 12

    Αν είναι έτοιμο εσωτερικά, τότε για το πολύ 10 λεπτά βάζουμε τον φούρνο στον αέρα ώστε να ξεροψηθεί. Έτοιμο!

Αντιδράσεις

Σχόλια (9)

Christos Zeleskopoulos
Christos Zeleskopoulos @cook_23823975
με όσους και αν έχω συζητήσει στο θέμα αναλογία μαγιά/αλεύρι... όλοι συμφωνούμε ότι ένα φακελάκι ξερή = 25-30γρ νωπή. οι δε μισοί λένε 25-30γρ νωπή στο κιλό ή ένα φακελάκι. όσο και αν το έψαξα άκρη δεν έβγαλα, οπότε εσύ στο κιλό βάζεις 2 φακελάκια ή 60γρ νωπή..σωστά? υποτίθεται ότι όταν βάζουμε περισσότερη μαγιά το ψωμί μετά τρίβετε!!!

Από

Ελληνίκη
Ελληνίκη @paraskevipas
στις
Ελλάδα
Μπορεί να 'μαι μικρή, αλλά η δημιουργικότητά μου δεν έχει όρια! Η ανταλλαγή ιδεών και συνταγών από πολλές μαγείρισσες, παλιές και καινούριες, μας κάνει να πηγαίνουμε μακριά, πέρα από τις συνηθισμένες γεύσεις. Το μόνο που χρειάζεται για να φτιάξεις ένα φαγητό ή ένα γλυκό είναι τα εξής συστατικάΛίγο όρεξη, λίγο μεράκι, λίγα υλικά και πολύ πολύ αγάπη. Και με αυτό χορταίνουν όλοι! Ελπίζω όποια συνταγή κι αν ανεβάσω, να σας φανεί χρήσιμη και πολύ γευστική!
Δες περισσότερα