Πεντανόστιμο ζυμωτό ψωμί

Bαθμολογία: 5
       
 
1 ψήφοι
,

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο ζυμωτό ψωμάκι.Τη συνταγή την βρήκα από γνωστή εταιρία μύλων αλευριού.

Πεντανόστιμο ζυμωτό ψωμί

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι ζυμωτό (8 κούπες τσαγιού)
  • 15 γρ. νωπή μαγιά (ή 5 γρ. ξηρή)
  • 15 γρ. αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού)
  • 650 ml χλιαρό προς ζεστό νερό (3+1/4 κούπες του τσαγιού)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: 2-3 καρβελάκια
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 150' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 50' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε. 
Βήμα 2
2) Μετά από 10' ζύμωμα προσθέτουμε το αλάτι διαλυμένο σε λίγο νερό και συνεχίζουμε για άλλα 5' μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Βήμα 3
3) Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί αφού σκεπάσουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα για 40'.
Βήμα 4
4) Κατόπιν κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια επιθυμητού βάρους, πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού και τα τοποθετούμε σε ταψί ή σε μακρόστενες φόρμες κέικ τις οποίες έχουμε λαδώσει.
Βήμα 5
5) Χαράζουμε τα ζυμάρια και τα αφήνουμε να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος, σκεπασμένα με πανιά για 90'.  Ψήνουμε για 50' στους 200οC.  Αφού ψηθούν, ψεκάζουμε αμέσως με νερό για να αποκτήσουν τα ψωμιά ροδοκόκκινο γυαλιστερό χρώμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα καρβελάκια μας είναι έτοιμα όταν τα χτυπάτε στον πάτο του καρβελιού και ακούτε ένα "κούφιο" ήχο. Μπορείτε να τα βάλετε και σε μακρόστενες φόρμες κέικ. Μπορείτε να προσθέσετε σουσάμι ή μαυροσούσαμο αλείφοντας με λίγο νερό την επιφάνεια του ζυμαριού για να κολλήσει. Μπορείτε να επιταχύνετε τον χρόνο αναμονής βάζοντας στους 30οC τη λεκάνη με το ζυμάρι για να φουσκώσει. Οι χρόνοι είναι σχετικοί. Το σημαντικό είναι να διπλασιαστεί η ζύμη. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό. ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολυ κρύο αφού υπάρχει κίνδυνος η μαγιά να μην δράσει και το ψωμάκι να μην φουσκώσει. Καλή σας επιτυχία!!!!

Σχετικές συνταγές

Λευκό ψωμί Λευκό ψωμί
       
       
(39)
Ψωμί Ψωμί
       
       
(197)
Ψωμί ζυμωτό αφράτο Ψωμί ζυμωτό αφράτο
       
       
(1)
Ζυμωτό Ψωμί 2 Ζυμωτό Ψωμί 2
       
       
(9)
Ψωμί ζυμωτό με προζύμι Ψωμί ζυμωτό με προζύμι
       
       
(6)
Αφράτο ψωμί Αφράτο ψωμί
       
       
(27)
Σπιτικό ζυμωτό ψωμί Σπιτικό ζυμωτό ψωμί
       
       
(5)
Ζυμωτό ψωμί Ζυμωτό ψωμί
       
       
(56)

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από zara, 7-3-17  
    Γίνεται αφράτο η σφιχτό;Πόσα ψωμιά γίνονται (μετρίου μεγέθους) σαν τα έτοιμα.Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από iroz, 7-3-17  
    Καλημέρα zara!!! Σήμερα θα φτιάξω το ψωμάκι και θα βάλω και φωτογραφία. Το ψωμάκι βγαίνει συμπυκνωμένο. Δηλαδή, δεν είναι σαν τον αφρό που τρως από τους φούρνους που όμως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν διογκωτικα. Το ψωμάκι με το πάτημα του χεριού σου επανέρχεται στην θέση του. Δεν ξέρω αν σε βοήθησα για το αφράτο ή σφιχτό. Θα βάλω και φωτογραφία που θα είναι κομμένο για να καταλάβεις την υφή του. Εγώ μετά από αυτή τη συνταγή δεν ξανά αγόρασα ψωμί από φούρνο. Μου φαίνεται άνοστο!
    #
    Σχόλιο από iroz, 7-3-17  
    Για το πόσα ψωμάκια βγαίνουν... Εμένα με 1.5 κιλο αλεύρι μου βγαίνουν 3 καρβελακια παραπάνω από μισό κιλό το καθένα. Τα κάνω σε μακρόστενη φόρμα κέικ. Για το 1 κιλο υποθέτω ότι θα βγουν 2 καρβέλια. Οταν λες μετρίου μεγέθους εννοείς μισού κιλού;
    #
    Σχόλιο από zara, 8-3-17  
    Με μπέρδεψες σήμερα....εγώ έψαχνα να βρω τη συνταγή, χωρίς φωτογραφία και ήταν μπροστά μου και δεν την έβλεπα...Πάντως σ ευχαριστώ για την απάντηση. Δείχνει πολύ ωραίο.Νομίζω είναι όπως το φαντάστηκα!!!! Μέσα στην εβδομάδα, λέω να το κάνω και να σου πω τις εντυπώσεις μου.Εγώ χρόνια δεν αγοράζω ψωμί, αλλά δε σταματάω σε μία συνταγή, ψάχνομαι!!!!
    #
    Σχόλιο από iroz, 8-3-17  
    Zara επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, έκανα σήμερα ξανά το ψωμάκι και τράβηξα και φωτογραφία! Συγγνώμη για το μπέρδεμα! Περιμένω τις εντυπώσεις σου!
    #
    Σχόλιο από zara, 8-3-17  
    Εσύ πολύ καλά έκανες !!!!! Εγώ γέλασα με τον εαυτό μου !!! Θα το κάνω σίγουρα και θα σου πω, αν το πέτυχα και αν μ άρεσε.
    #
    Σχόλιο από zara, 14-3-17  
    Το υπέροχο ψωμάκι το έκανα εδώ και 5 μέρες, αλλά δεν μπήκα για να βαθμολογήσω. Εγώ τα έβαλα όλα μαζί τα υλικά και πρόσθεσα και λίγο κουρκουμά, ο οποίος δεν επηρεάζει τη γεύση, αλλά το χρώμα. Έγινε πάρα πολύ νόστιμο με ωραίο κίτρινο χρώμα!!! Το τεμάχισα και τόβαλα στον καταψύκτη. Κάθε μέρα βγάζω και τρώω....δε λέω όμως πόσο..χαχαχα!!! Σ ευχαριστώ για τη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από iroz, 14-3-17  
    Zara χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και σε ευχαριστώ για τα πιρουνακια!!!

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από zara, 7-3-17  
    Γίνεται αφράτο η σφιχτό;Πόσα ψωμιά γίνονται (μετρίου μεγέθους) σαν τα έτοιμα.Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από iroz, 7-3-17  
    Καλημέρα zara!!! Σήμερα θα φτιάξω το ψωμάκι και θα βάλω και φωτογραφία. Το ψωμάκι βγαίνει συμπυκνωμένο. Δηλαδή, δεν είναι σαν τον αφρό που τρως από τους φούρνους που όμως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν διογκωτικα. Το ψωμάκι με το πάτημα του χεριού σου επανέρχεται στην θέση του. Δεν ξέρω αν σε βοήθησα για το αφράτο ή σφιχτό. Θα βάλω και φωτογραφία που θα είναι κομμένο για να καταλάβεις την υφή του. Εγώ μετά από αυτή τη συνταγή δεν ξανά αγόρασα ψωμί από φούρνο. Μου φαίνεται άνοστο!
    #
    Σχόλιο από iroz, 7-3-17  
    Για το πόσα ψωμάκια βγαίνουν... Εμένα με 1.5 κιλο αλεύρι μου βγαίνουν 3 καρβελακια παραπάνω από μισό κιλό το καθένα. Τα κάνω σε μακρόστενη φόρμα κέικ. Για το 1 κιλο υποθέτω ότι θα βγουν 2 καρβέλια. Οταν λες μετρίου μεγέθους εννοείς μισού κιλού;
    #
    Σχόλιο από zara, 8-3-17  
    Με μπέρδεψες σήμερα....εγώ έψαχνα να βρω τη συνταγή, χωρίς φωτογραφία και ήταν μπροστά μου και δεν την έβλεπα...Πάντως σ ευχαριστώ για την απάντηση. Δείχνει πολύ ωραίο.Νομίζω είναι όπως το φαντάστηκα!!!! Μέσα στην εβδομάδα, λέω να το κάνω και να σου πω τις εντυπώσεις μου.Εγώ χρόνια δεν αγοράζω ψωμί, αλλά δε σταματάω σε μία συνταγή, ψάχνομαι!!!!
    #
    Σχόλιο από iroz, 8-3-17  
    Zara επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, έκανα σήμερα ξανά το ψωμάκι και τράβηξα και φωτογραφία! Συγγνώμη για το μπέρδεμα! Περιμένω τις εντυπώσεις σου!
    #
    Σχόλιο από zara, 8-3-17  
    Εσύ πολύ καλά έκανες !!!!! Εγώ γέλασα με τον εαυτό μου !!! Θα το κάνω σίγουρα και θα σου πω, αν το πέτυχα και αν μ άρεσε.
    #
    Σχόλιο από zara, 14-3-17  
    Το υπέροχο ψωμάκι το έκανα εδώ και 5 μέρες, αλλά δεν μπήκα για να βαθμολογήσω. Εγώ τα έβαλα όλα μαζί τα υλικά και πρόσθεσα και λίγο κουρκουμά, ο οποίος δεν επηρεάζει τη γεύση, αλλά το χρώμα. Έγινε πάρα πολύ νόστιμο με ωραίο κίτρινο χρώμα!!! Το τεμάχισα και τόβαλα στον καταψύκτη. Κάθε μέρα βγάζω και τρώω....δε λέω όμως πόσο..χαχαχα!!! Σ ευχαριστώ για τη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από iroz, 14-3-17  
    Zara χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και σε ευχαριστώ για τα πιρουνακια!!!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Τα μυστικά του αρτοπαρασκευαστή
    Ο αρτοπαρασκευαστής είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλεί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Πίτες-πίτσες!
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της Lenakistathakos66
    ΠΙΤΕΣ-ΖΥΜΕΣ-ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 269 αγαπημένων συνταγών, του/της marymyt