ggr
ggr @george
Athens

Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Ταϊλάνδης (από τα κορυφαία στο σχετικό κατάλογο με τα νοστιμότερα πιάτα στον κόσμο), με γεύση προσαρμοσμένη στις “δυτικές” συνήθειες, πολύ εύκολο, απίστευτα δρήγορο, που θα ικανοποιήσει όποιον το τολμήσει…

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα ξερά noodles τα μαλακώνουμε μουλιάζοντάς σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό (με σβηστό το μάτι) και τα αφήνουμε έως ότου μαλακώσουν (ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία για τους χρόνους). Στη συνέχεια τα περνούμε γρήγορα μέσα από κρύο νερό και τα αφήνουμε στη άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.Ένα άλλο πολύ αγαπητό πιάτο (παραλλαγή αυτού) είναι με κομματάκια ψαχνά κοτόπουλου στη θέση των γαρίδων. Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι το σπορέλαιο εδώ το ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια ή σε λεπτές λωρίδες και το τηγανίζουμε, πάντα ανακατεύοντας διαρκώς, έως ότου ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές του. Τότε χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και, προσθέτοντας τα υπόλοιπα.Οι χρόνοι είναι πράγματι αυτοί που αναφέρονται και είναι πολύ σύντομοι. Τα πιάτα είναι έτοιμα, σερβιρισμένα, σε λιγότερο από 5 λεπτά.Στο site μπορείτε να βρείτε και μία πιο αναλυτική αναφορά στη κουζίνα της Ταιλάνδης αλλά και της εμπειρίας μου στην εκδήλωση της Ταϊλανδέζικης Πρεσβείας στο εστιατόριο Royal Thai (απ' όπου και οι φωτογραφίες). Και, που ξέρετε; να μοιρασθείτε και εσείς κάποιους από τους λόγους που την έχουν κάνει τόσο πολύ δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 Minutes
  1. 1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  2. 1/4 του φλυτζανιού τόφου (τυρί σόγιας), κομμένο σε μικρά κυβάκια (του ενός εκατοστού)
  3. 250 γρ noodles ρυζιού (ελλείψη φρέσκων, ξερά, μουλιασμένα σε νερό και στραγγισμένα)
  4. 180 γρ γαρίδες, φρέσκιες, καθαρισμένες από κεφάλι, εντεράκι, ουρά)
  5. 1-2 κ.σ. σάλτσα ψαριού (fish sauce)
  6. 1-2 κ.σ. σάλτσα στρειδιών (oyster sauce)
  7. 1-2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (soya sauce)
  8. 1-2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας (ελλείψη αυτής, καφετιά ζάχαρη)
  9. 1-2 κ.σ. απόσταγμα tamarind (ελλείψη αυτού, λευκό ξύδι)
  10. 2 κ.σ. φυστίκια ανάλατα, άψητα και ψιλοκομμέναi
  11. 1 κ.γ. αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα, θρυμματισμένη (ελλείψη του περίφημου chili Ταιλάνδης, μπούκοβο)
  12. 1-2 κ.σ. αποξηραμένες μικρές γαριδούλες
  13. 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  14. 1 κ.σ. φρέσκες καυτερές πιπεριές, σε κομμάτια
  15. 1 φλυτζάνι φύτρες φασολιού
  16. 2 φέτες από φρέσκο λάιμ (lime) για τη διακόσμηση

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά, να βρίσκονται δίπλα μας και να μη τα αναζητούμε τελευταία στιγμή. Για καλύτερο αποτέλεσμα, το πιάτο αυτό θα πρέπει να γίνει σε γουόκ (wok). Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και ένα απλό αντικολλητικό τηγάνι που σας βρίσκεται στο σπίτι.

  2. 2

    Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο στο γουόκ, πάνω από μέτρια φωτιά, έως ότου αρχίσει να καπνίζει.

  3. 3

    Προσθέτουμε το κομμένο σε κυβάκια τυρί σόγιας (τόφου) και το νοστιμίζουμε με το ψιλοκομμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε γρήγορα για λίγα λεπτά, χωρίς όμως να το αφήσουμε να ροδίσουν.

  4. 4

    Προσθέτουμε τις γαρίδες, συνεχίζοντας να τα ανακατεύουμε όλα γρήγορα. Οι γαρίδες μαγειρεύονται πολύ γρήγορα, οπότε θέλει προσοχή να μη παρατηγανισθούν. Προσθέτουμε και τις αποξηραμένες γαριδούλες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τα βήματα 3 και 4 κρατούν με το ζόρι ένα (1) λεπτό, ίσα να προσθέτουμε τα υλικά και να τα αναμειγνύουμε κάθε φόρα καλά.

  5. 5

    Μόλις πάρουν ένα ελαφρώς λευκό χρώμα, προσθέτουμε τα noodles. Εάν δεν έχετε (που δεν θα έχετε...) πρόσβαση σε φρέσκα noodles, χρησιμοποιήστε, κάλλιστα, συσκευασμένα ξηρά, που θα τα μουλιάσετε προηγουμένως μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια θα τα στραγγίσετε και στεγνώσετε. Χρησιμοποιήστε όμως ταϊλανδέζα noodles, θα δεσμεύσουν καλύτερα τη σάλτσα σας και θα νοστιμίσουν το φαγητό. Ανακατεύουμε πολύ καλά (εάν χρειασθεί, προσθέτουμε και λίγο νερό (2 με 3 κουταλιές) για να μαλακώσουν καλύτερα τα noodles).

  6. 6

    Ενώ συνεχίζουμε πάντα να ανακατεύουμε, προσθέτουμε τις διάφορες σάλτσες (ψαριού, σόγιας και στρειδιών), τη ζάχαρη καρύδας (ή την καφετιά), μία-δύο φρέσκες καυτερές πιπερίτσες κομμένες σε κομμάτια (1 κουταλιά ή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας), και το απόσταγμα ταμαρίντ (tamarind). Το ταμαρίντ είναι αυτό που δίνει την ξινόγλυκη γεύση, είναι αλήθεια ότι μπορείτε στη θέση του να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι, νομίζω όμως ότι δεν θα πετύχετε την χαρακτηριστική για ταϊλανδέζικο πιάτο γεύση και για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι από τα “must” υλικά. Όπως και οι υπόλοιπες σάλτσες του, άλλωστε.

  7. 7

    Το γευστικό ζουμάκι που θα βγάλουν οι γαρίδες, μαζί με τα υγρά από τις σάλτσες, είναι αρκετά για να μαλακώσουν και να βράσουν τα noodles, τα οποία όμως θα παραμείνουν “al dente”, θα κρατάνε στο στόμα (εάν χρειασθεί, προσθέτουμε και λίγο νερό (2 με 3 κουταλιές) για να μαλακώσουν καλύτερα τα noodles). Μέχρις εδώ (βήματα 5 και 6), ο χρόνος μαγειρέματος των noodles είναι κάτι λιγότερο από 1,5 λεπτό !!! Και όμως, είναι αρκετός.

  8. 8

    Στο τέλος προσθέτουμε τις φύτρες σόγιας, το κομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι καθώς και ένα κουταλάκι θρυμματισμένη καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά). Καλό ανακάτεμα, να πάρουν γεύση και τα χορταρικά μας από τη σάλτσα (άλλο ένα (1) λεπτό).

  9. 9

    Προσθέτουμε και το αυγό, ανακατεύουμε για μισό λεπτό, προσθέτοντας και τα ψιλοκομμένα φυστίκια και συνεχίζοντας να ανακατεύουμε καλά.

  10. 10

    Αποσύρουμε το γουόκ από τη φωτιά. Συνολικός χρόνος μαγειρέματος των noodles περίπου τρία (3) λεπτά συνολικά, της όλης δε συνταγής, με το ζόρι τέσσερα (4).

  11. 11

    Μοιράζουμε το φαγητό σε δύο πιάτα και σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (3)

greektravelcaterpillar
greektravelcaterpillar @cook_8497393
Από την συνταγή και μόνο 5 πιρουνάρες! Ειναί αυθεντικό Pad Thai... Όπως μου την δίδαξε η ταυλανδέζα συγκάτοικος!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens