Πιάτο του Αγ. Πατρικίου
Για όσους θέλουν να γιορτάσουν την Ημέρα του Αγ. Πατρικίου, μια εύκολη παραδοσιακή ιρλανδέζικη συνταγήΒραστό αρνάκι με πατάτες, μπέικον και λαχανικά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η κατσαρόλα δουλεύει εξίσου καλά. Σε μάτι 9 σταθμών, αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση στο 9 για περίπου 10 λεπτά (προσοχή μη κολλήσει) και χαμηλώνουμε στο 2. Εννοείται πως αν δεν έχετε χρόνο ή προσαρμόσετε τα υλικά για λιγότερα άτομα, ειδικά το κρέας, μπορείτε να το μαγειρέψετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά (για παράδειγμα σε μάτι 9 σταθμών στο 4) για 3-4 ώρες. Λιγότερο δε το συνιστώ.Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε πέρα απο αλάτι και δεντρολίβανο στο 'μασάζ' του αρνιού.Το κριθάρι δεν πρέπει να είναι πάνω από 85 γρ. Αυτό διότι είναι βαρύ και δύσκολο για το στομάχι.Συνοδεύεται με McFarland ή Guiness ή ακόμα καλύτερα οποιαδήποτε porter αν βέβαια καταφέρετε να βρείτε.Στα μαγειρευτά μου αρέσει πάντοτε να τσιγαρίζω αστραπιαίως τα διάφορα ξερά χορταρικά/μπαχάρια μαζί με το κρέας.
Υλικά
-
ηλιέλαιο/ελαιόλαδο κατά βούληση
-
200 γρ μπέικον κατά προτίμηση εν μπλοκ, κομμένο σε κομμάτια περίπου 2 ίντσες/4 εκατοστα σε πλάτος
-
900 γρ λαιμός αρνίσιος κατά προτίμηση το άκρο του λαιμού, κομμένος σε χοντρά κομμάτια περίπου 4 ίντσες/7 εκ. πλάτος ή και ακόμα χοντρύτερα
-
2/3 κ.σ. θυμάρι ξηρό
-
3 κρεμμύδια ξερά μεσαίου μεγέθους
-
5 καρότα κομμένα ροδέλες 1.5 ίντσα/3 εκ.
-
700 ml ζωμός αρνίσιος (δύσκολο; Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε ζωμό λαχανικών
-
3 φύλλα δάφνης
-
1 πράσο μεγάλου μεγέθους, κομμένο σε ροδέλες περίπου 1.5 ίντσα/3 εκ. και πλυμένο
-
10-15 γρ βούτυρο κατά προτίμηση αλατισμένο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χρησιμοποιείτε slow cooker ειδάλλως μεγάλη κατσαρόλα.
-
2
Το κρέας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πριν αρχίσουμε οτιδήποτε το αλατίζουμε (δε βάζουμε πιπέρι ακόμα) και πιέζουμε με τα δάχτυλα το αλάτι καλά να αποροφηθεί, σα να κάνουμε 'μασάζ'.
-
3
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
-
4
Προσθέτουμε το μπέικον (χωρίς λάδι) και περιμένουμε ώσπου γίνει τραγανιστό.
-
5
Βάζουμε το τηγανισμένο μπέικον στο slow cooker.
-
6
Στο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι ώσπου να κάψει.
-
7
Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια.
-
8
Μόλις μαλακώσουν και πάρουν χρώμα τα προσθέτουμε στο slow cooker.
-
9
Κρατάμε το λάδι στο τηγάνι και θωρακίζουμε το αρνί απ' όλες τις μεριές.
-
10
Προσθέτουμε το αρνί στο slow cooker κι έπειτατις πατάτες, τα καρότα, το θυμάρι, τη δάφνη, το ζωμό.
-
11
Αφήνουμε το slow cooker να δουλέψει για 7 ώρες.
-
12
Προσθέτουμε πράσο και κριθάρι.
-
13
Αφήνουμε το slow cooker να δουλέψει για 1 ώρα επιπλέον.
-
14
Προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, ανακατεύουμε και σερβίρουμε κατευθείαν. Καλή επιτυχία!
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (2)