κύρια φωτογραφία συνταγής Πικάντικα κεράσια με mousse κανέλλας

Πικάντικα κεράσια με mousse κανέλλας

9 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

”Και οι Θεοί τρελάθηκαν”. Ο πατέρας της νονάς της κόρης μου μας έφερε από τα μέρη του, από την Αριδαία Πέλλας, δύο τελάρα ξέχειλα από κεράσια. Κάτι κεράσια (μεγάλα) σαν τα (μικρούτσικα) βερύκοκα που κάνει ο κήπος μου. Και μαύρα. Και ολόγερα. Και σαρκώδη Και ... και ... και ... Που να σας τα λέωΈφτιαξα το “βύσσινο ή κεράσι γλυκό” της Fran και πολύ το ευχαριστήθηκα. Ήταν, όμως, μία γνωστή γεύση. Και εγώ θέλω να δοκιμάζω διαρκώς διαφορετικές. Ξεφύλλισα στα γρήγορα το internet (για μεγαλύτερη ταχύτητα σάλιωνα πότε-πότε και τα δάκτυλά μου (α π ε ί ρ ο υ _ κ ά λ λ ο υ ς συνήθεια μερικών όταν φυλλομετρούν στα γρήγορα ένα περιοδικό) και ανακάλυψα ..... ωωωω !!!!! τι ανακάλυψα .....Μια συνταγή με κεράσια που παίρνουν άρωμα και γεύση (τι γεύση, δυναμίτης που σκάει μέσα στο στόμα γίνονται) με την προσθήκη μπαχαρικών, και έτσι απρόσμενα πικάντικα, περικυκλώνουν μία mousse με άρωμα κανέλλας. Η αλήθεια είναι ότι υπερέβαλα λίγο στην αρχή. Δεν ξέρω τι έκαναν οι Θεοί, οι δικές μου “Θεές”, όμως, τρελάθηκαν στ’ αλήθεια !!!Να ‘σαι καλά κύριε Νίκο !!!

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Για να ξεφορμαρισθεί εύκολα η mousse, βάζουμε τις φόρμες για λίγο σε ένα σκεύος που να τις χωράει και στο οποίο να υπάρχει ζεστό νερό (να καλύπτει σχεδόν όλο το ύψος τους). Στη συνέχεια περνάμε με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω τα τοιχώματά τους. Θα ξεκολλήσουν πολύ εύκολα.[2] Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό με ρίζες τα τροπικά δάση της Ινδίας και της Σρι Λάνκα, όπου φυτρώνει μόνο του. Από εκεί έως ότου φθάσει στα ράφια των σουπερμάρκετ μετατρέπεται σε ένα από τα ακριβότερα αρωματικά, το τρίτο κατά σειρά, μετά το σαφράν (τον κρόκο, δηλαδή) και την βανίλια. Προχθές στο σουπερμάρκετ βρήκα μία συσκευασία μόνο αλεσμένου κάρδαμου. Το κοίταξα και ..... το έβαλα στα πόδια. Πρώτον, γιατί ήταν πολύ. 50 γραμμάρια, όταν θα χρειαζόμουν μόλις ... μισό, είναι άσκοπη σπατάλη, ιδιαίτερα όταν το υπόλοιπο δεν διατηρείται επί μακρόν. Δεύτερον, επειδή αυτή η σπατάλη θα ήταν αβάστακτα ακριβή. 12,5 € το βαζάκι, δηλαδή 250 € το κιλό. Υπερβολή .....)Έτσι λοιπόν. Το βρίσκει κανείς στο εμπόριο, όπως είπαμε, αλεσμένο σε σκόνη, αλλά και αποφλοιωμένο, σε σπόρους, όπως και στα ανεπεξέργαστα κελύφη (κάψουλες), μέσα στα οποία υπάρχουν οι σπόροι του φυτού. Είναι προτιμότερο να το αγοράζει κανείς σε αυτό το φυσικό προστατευτικό τους, τις κάψουλες αυτές (περιέχουν αρκετούς σπόρους η κάθε μία) και να χρησιμοποιεί τους σπόρους αλέθοντάς τους τη στιγμή που τους χρειάζεται, γιατί αυτοί οι τελευταίοι τόσο ολόκληροι όσο και αλεσμένοι σε σκόνη, χάνουν πολύ γρήγορα το άρωμά τους. Για τον λόγο αυτό και πρέπει να φυλάσσονται σε δοχεία με ερμητικό κλείσιμο και σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από υγρασία.Το άρωμα του κάρδαμου και αρκετά δυνατό είναι και πικάντικο. Θυμίζει ξύσμα λεμονιού ή και ευκάλυπτο… Η χρήση του στην κουζίνα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις αραβικές χώρες, όπου το χρησιμοποιούν για να προσθέσουν μια γλυκιά και έντονη γεύση σε διάφορα πιάτα, αλλά και να ετοιμάσουν το (ή μήπως “την” ? ) "q a h w a”, τον διάσημο αραβικό καφέ. Έναν καφέ που πολύ συχνά γίνεται με περισσότερο κάρδαμο μέσα στο μείγμα (στην Ανατολική Σαουδική Αραβία φθάνει μέχρι και 90% !!!) και λιγότερο καφέ. Οι Άραβες πιστεύουν ότι αυτό το καρύκευμα βοηθάει στην “αναζωογόνηση του αίματος” (σας θυμίζει τίποτα το “πολύ καρδάμωσε ετούτος” ή τα άλλα συναφή που λέμε και εμείς ? ) , γι’ αυτό και ενθαρρύνουν ακόμη και τα παιδιά να το πίνουν.[3] Εγώ αυτήν την πρώτη φορά, και ελλείψει marsala, χρησιμοποίησα λ ι κ έ ρ _ β ύ σ σ ι ν ο, που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο σπίτι. Για άλλη μία φορά με έβγαλε ασπροπρόσωπο.[4] Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την γεύση των παρασκευασμάτων αλμυρών, γλυκών, ποτών) στα οποία προστίθεται. Στη γεύση μοιάζει πολύ (αλλά είναι πιο πιπεράτος) με τον απλό γλυκάνισο, του οποίου αποτελεί ένα πολύ καλό υποκατάστατο, δεδομένου ότι είναι και οικονομικότερος.Και μόνο το σχήμα του (πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο άρωμά του), είναι ιδανικό για την διακόσμηση πιάτων και γλυκών, ιδιαίτερα σε εορταστικά γεύματα.Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε λικέρ αλλά και στη μαγειρική σε πιάτα με κρέας. Ιδιαίτερα χρησιμοποιείται στην κινέζικη κουζίνα αφού από εκεί είναι και η καταγωγή του, όπως και στην ινδική αλλά και την ινδονησιακή. Κάποτε τον έπιναν σε ρόφημα για να αντιμετωπίσουν τους ρευματισμούς, ή μασούσαν σπόρους του, μετά το φαγητό, για να βοηθήσουν την πέψη.Μπορείτε να σερβίρετε στους καλεσμένους σας μια κούπα αχνιστό τσάι, προσθέτοντας μερικά «αστεράκια». Θα ευχαριστήσουν τόσο το μάτι όσο και τη γεύση τους. Θέλετε γιορτινή διάθεση στο καθημερινό τραπέζι σας ? Προσθέστε ένα-δυο «αστεράκια» στα ποτήρια του κρασιού, για άρωμα. Τα Χριστούγεννα θυμηθείτε να βάλετε στην παραδοσιακή πιατέλα με τα ρόδια και «αστεράκια» γλυκάνισου. Θα γίνει το τέλειο διακοσμητικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Αντιστρέφοντας την γνωστή αρχαία ρήση, ισχύει και στη περίπτωσή του το “Ουδέν καλό αμιγές κακού”. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα αιθέρια έλαια που ερεθίζουν την μήτρα και ένα από αυτά είναι η ανηθόλη που περιέχει ο αστεροειδής γλυκάνισος. Βέβαια, για τον ίδιο λόγο, πρέπει να προσέχουν πολύ στη χρήση και του μάραθου και του βασιλικού, αλλά και του δυόσμου, το δενδρολίβανου, του τριαντάφυλλου, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 άτομα
  1. Για τα κεράσια
  2. 200 γρ κεράσια
  3. 40 γρ ζάχαρη
  4. 1 καρφάκι γαρύφαλλο
  5. 1 στέκα κανέλλας
  6. 2 κομμάτια αστεροειδούς γλυκάνισου (προαιρετικά, για λόγους διακόσμησης)
  7. 2 κάψουλες κάρδαμο (δείτε “Μυστικά” [2] )
  8. 3 κ.σ. γλυκό κρασί marsala (δείτε “Μυστικά” [3] )
  9. Για την mousse
  10. 2 κρόκοι αυγού
  11. 80 γρ ζάχαρη
  12. 100 ml γάλα
  13. 1 φύλλο ζελατίνη
  14. 1/4 κ.σ. σκόνη κανέλλας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για την m o u s s eΖεσταίνουμε το γάλα.

  2. 2

    Μουλιάζουμε το φύλλο της ζελατίνας σε κρύο νερό, για 10 λεπτά.

  3. 3

    Κτυπούμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν γάλα και αυγά.

  4. 4

    Σουρώνουμε το γάλα και το ανεβάζουμε στο μάτι, σε χαμηλή φωτιά, να πήξει η κρέμα, χωρίς όμως να φθάσει να αρχίσει να βράζει, δεν πρέπει να κοχλάσει. Θα πάρει κανένα 10λεπτο, περίπου.

  5. 5

    Όταν θα φθάσει να επικαλύπτει την επιφάνεια ενός κουταλιού που θα βυθίσετε μέσα του και να παραμένει πάνω του, να μη κυλάει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη, που τώρα πια θα έχει μαλακώσει, στραγγίζοντάς την πιέζοντας με το χέρι.

  6. 6

    Προσθέτουμε και την κανέλλα Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας συχνά για να μη κάνει κρούστα (για 5 με 10 λεπτά, εξαρτάται και από την εξωτερική θερμοκρασία).

  7. 7

    Σουρώνουμε και πάλι να κατακρατηθούν τυχόν ίχνη κρούστας της κρέμας. (Εάν ανακατεύουμε συχνά και απαλά (χωρίς να ξύνουμε τον πάτο) δεν υπάρχει θέμα).

  8. 8

    Όταν πια έχει κρυώσει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, καλά κτυπημένη σε σαντιγί.

  9. 9

    Αδειάζουμε την κρέμα σε δύο φόρμες, και τις τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξουν (τουλάχιστον μισή μέρα ή όλο το βράδυ).

  10. 10

    Για τα κ ε ρ ά σ ι αΤα ξεκουκουτσιάζουμε με το γνωστό εργαλείο (τι ανακάλυψη !!! Το είχατε επιχειρήσει ποτέ με παραμάνα ?)

  11. 11

    Τα ρίχνουμε σε τηγάνι με ψηλά τοιχώματα και τα μαγειρεύουμε με τη ζάχαρη, τα καρυκεύματα και το γλυκό κρασί. Με ξύλινο κουτάλι και πολύ αργές και προσεκτικές κινήσεις, ανακατεύουμε κάθε τόσο τα κεράσια για να μην “αρπάξουν” μόνο από τη μία πλευρά και κολλήσουν.

  12. 12

    Μετά από περίπου 8-10 λεπτά αφαιρούμε, με τρυπητή κουτάλα και προσεκτικά για να μη τα λιώσουμε, τα κεράσια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για να δέσουν λίγο το υγρά (για 2-3 λεπτά).

  13. 13

    Αφαιρούμε (με μία τσιμπίδα ; με ένα πιρούνι ; κάπως, τα καρυκεύματα) και χύνουμε το γλυκό πάνω από τα κεράσια. Αφήνουμε να κρυώσουν, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για 30 λεπτά περίπου.

  14. 14

    Ξεφορμάρουμε την mousse (δείτε “Μυστικά” [1]) και την σερβίρουμε συνοδευμένη από τα κεράσια. Μία ωραία πρόταση για διακόσμηση είναι ένα κομμάτι (φρούτο, στην πραγματικότητα) αστεροειδής γλυκάνισο  στην κορυφή κάθε γλυκού (δείτε “Μυστικά” [4]).

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens