
Πικάντικα κολοκυθάκια σε αρωματισμένο ξύδι

Είναι ένα πιάτο δροσερό, χορταστικό και πολύ - πολύ αρωματισμένο. Μία από τις άπειρες χρήσεις που μπορούμε να κάνουμε με αρωματισμένο, σπιτικό, ξύδι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εάν, αντί να τα ψήσουμε, τηγανίσουμε τα κολοκυθάκια μας, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιο γευστικό αλλά και πιο βαρύ και με περισσότερες θερμίδες, συνάμα. Σε αυτή τη περίπτωση, πριν τα βάλουμε στο δοχείο όπου θα μαριναριστούν, πρέπει να τα αφήσουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να αποβάλουν καλά το λάδι του τηγανίσματος. Ο τρόπος αυτός μαγειρέματος, το ψήσιμο ή τηγάνισμα αρχικά και το μαρινάρισμα με αρωματισμένο ξύδι (και κάποτε και με κρασί) στη συνέχεια και για αρκετές ώρες, έχει τη δική του ονομασία. Θα το βρείτε σαν “soused” στα αγγλικά ή “in carpione” στα ιταλικά, και εάν θέλετε να μεταφράσετε αυτούς τους όρους στα ελληνικά, πείτε το απλά“μεθυσμένα”. Εκτός από κολοκυθάκια (αλλά και μελιτζάνες ή/και πιπεριές), μπορούμε να κάνουμε και Ψάρια μαριναρισμένα σε αρωματισμένο ξύδι (συνήθως μικρού μεγέθους, για να μη χρειάζονται καθάρισμα, αλλά ταιριάζει θαυμάσια και με πιο μεγάλα, π.χ. φιλετάκια γλώσσας ή μπαρμπουνιού). Φαγωμένα την επόμενη ημέρα, είναι ένας πολύ καλός μεζές για ούζο. Χρησιμοποιείται (σπανιότερα) για να “μεθύσουμε” και κυνήγι.
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε καλά και κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια μας.
-
2
Τα κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες κατά τη μεγάλη διάστασή τους
-
3
Λαδώνουμε πολύ ελαφρά ένα βαρύ τηγάνι και μέσα σε αυτό και σε δυνατή φωτιά ψήνουμε τα κολοκυθάκια μας. Εξίσου καλή εναλλακτικά λύση είναι η σχάρα, αλλά θα σας τα στεγνώσει πολύ. Καλή επιλογή, εάν δεν βαριέστε το καθάρισμα στη συνέχεια, είναι και απευθείας πάνω στο μάτι της κουζίνας (σε παλιού τύπου, προς θεού όχι σε κεραμικό) ή το αντίστοιχο από φουρνάκι.
-
4
Τα ψημένα κολοκυθάκια μας τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο (ένα χαμηλό και πλατύ τάπερ, που να κλείνει καλά και να χωράει στο ψυγείο μας, όπου θα μπει στη συνέχεια).
-
5
Πλένουμε τις καυτερές πιπεριές, τις κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια τους. Στη συνέχεια, κόβουμε αυτές τις λωρίδες σε κυβάκια και τα απλώνουμε πάνω από τα ψητά κολοκυθάκια μας. Η όλη επιχείρηση γίνεται με… αντιπυρηνικές στολές (ελαστικά γάντια) προς αποφυγήν ατυχήματος (από τα αιθέρια έλαια που καίνε σαν διάολος. Μη ξεχνάτε ότι το… κέρατό του ψιλοκόψατε μόλις).
-
6
Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το σέλινο και τα περνάμε από ένα ευρύχωρο τηγάνι με λίγο λάδι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν λίγο.
-
7
Προσθέτουμε τα φυλλαράκια του φασκόμηλου και μετά από 1 λεπτό, μισό ποτήρι νερό, ένα ποτήρι ξύδι και μισό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.
-
8
Αλατίζουμε και αφήνουμε τα αρωματικά μας να βράσουν για λίγα λεπτά και να αποβάλουν ένα μέρος από τα υγρά τους.
-
9
Τα χύνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια μας και στη συνέχεια τοποθετούμε το δοχείο, κλειστό, στο ψυγείο μας, όπου θα παραμείνουν για τουλάχιστον 24 ώρες (ακόμη καλύτερα εάν μπορούμε να τα αφήσουμε και δυό ολόκληρες ημέρες).
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Από
Παρόμοιες συνταγές

Κολοκυθάκια πικάντικα


Ρεβύθια πικάντικα στη γάστρα


Σάλτσα καυτερής πιπεριάς


Πικάντικη μαρμελάδα με κόκκινες πιπεριές


Καυτερές πιπεριές τουρσί C&G


Πικάντικη ή πολίτικη σαλάτα


Τουρσί πιπεράκια πικάντικα


Καυτερές πιπεριές όλο τον χρόνο 🌶️


Πικάντικα μάτια στο ριζότο γάμπαρης


Πικάντικα χριστουγεννιάτικα μπισκότα


Γαύρος Μαρινάτος, Αρωματικός ή Πικάντικος


Κρύο κοτόπουλο σε πικάντικη σάλτσα (κινέζικη συνταγή)


Πικάντικα παξιμαδάκια


Πικάντικη μαρμελάδα λεμόνι και pepperoncino


Πικάντικη σαλάτα κουνουπίδι, παντζάρι, πιπερίτσα


Μαρμελάδα από καυτερές πιπερίτσες


Πάστα καυτερής πιπεριάς


Καυτερή σάλτσα-άλειμμα για μαρινάδες και φαγητό


Sriracha. Η πικάντικη (δεν φαντάζεστε πόσο!) σάλτσα


Μαυρομάτικα τσίφτικα και κοκκινιστά, σε καυτερή σάλτσα λαχανικών


Τορτελίνια φούρνου πικάντικα


Τσάι με καυτερές πιπεριές - αφέψημα


Καυτερές μικρές πιπεριές τουρσί


Πλιγουροσαλάτα πικάντικη


Καυτερές πιπεριές αποξηραμένες στο βάζο 🌶️


Γιουβέτσι λαχανικών πικάντικο


Μπιφτέκια ελαφρώς πικάντικα και ζουμερά


Μαρμελάδα ντομάτας πικάντικη


Μανιτάρια πικάντικα 🍄


Μπούκοβο καυτερό

Σχόλια
ΠΩΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ;;;
Αξίζει να τη δοκιμάσετε και να μου πείτε εντυπώσεις...