Φωτογραφία της συνταγής Πικάντικα κολοκυθάκια σε αρωματισμένο ξύδι

Πικάντικα κολοκυθάκια σε αρωματισμένο ξύδι

ggr
ggr @george
Athens

Είναι ένα πιάτο δροσερό, χορταστικό και πολύ - πολύ αρωματισμένο. Μία από τις άπειρες χρήσεις που μπορούμε να κάνουμε με αρωματισμένο, σπιτικό, ξύδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν, αντί να τα ψήσουμε, τηγανίσουμε τα κολοκυθάκια μας, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιο γευστικό αλλά και πιο βαρύ και με περισσότερες θερμίδες, συνάμα. Σε αυτή τη περίπτωση, πριν τα βάλουμε στο δοχείο όπου θα μαριναριστούν, πρέπει να τα αφήσουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να αποβάλουν καλά το λάδι του τηγανίσματος. Ο τρόπος αυτός μαγειρέματος, το ψήσιμο ή τηγάνισμα αρχικά και το μαρινάρισμα με αρωματισμένο ξύδι (και κάποτε και με κρασί) στη συνέχεια και για αρκετές ώρες, έχει τη δική του ονομασία. Θα το βρείτε σαν “soused” στα αγγλικά ή “in carpione” στα ιταλικά, και εάν θέλετε να μεταφράσετε αυτούς τους όρους στα ελληνικά, πείτε το απλά“μεθυσμένα”. Εκτός από κολοκυθάκια (αλλά και μελιτζάνες ή/και πιπεριές), μπορούμε να κάνουμε και  Ψάρια μαριναρισμένα σε αρωματισμένο ξύδι (συνήθως μικρού μεγέθους, για να μη χρειάζονται καθάρισμα, αλλά ταιριάζει θαυμάσια και με πιο μεγάλα, π.χ. φιλετάκια γλώσσας ή μπαρμπουνιού). Φαγωμένα την επόμενη ημέρα, είναι ένας πολύ καλός μεζές για ούζο. Χρησιμοποιείται (σπανιότερα) για να “μεθύσουμε” και κυνήγι.

Διόρθωση συνταγής
Δες στατιστικά
Μοιράσου

Υλικά

20 Minutes
6 άτομα
  1. 1 κιλό κολοκυθάκια
  2. 3 κρεμμύδια
  3. 1 πόδι σέλερυ (προτιμήστε το από την εναλλακτική του 1/3 ματσάκι σέλινο)
  4. 2 καυτερές πιπεριές κέρατο
  5. 5-6 φυλλαράκια φασκόμηλου
  6. παρθένο ελαιόλαδο
  7. 1 ποτήρι αρωματισμένο ξύδι
  8. 0.5 ποτήρι λευκό κρασί

Οδηγίες μαγειρέματος

20 Minutes
  1. 1

    Πλένουμε καλά και κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια μας.

  2. 2

    Τα κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες κατά τη μεγάλη διάστασή τους

  3. 3

    Λαδώνουμε πολύ ελαφρά ένα βαρύ τηγάνι και μέσα σε αυτό και σε δυνατή φωτιά ψήνουμε τα κολοκυθάκια μας. Εξίσου καλή εναλλακτικά λύση είναι η σχάρα, αλλά θα σας τα στεγνώσει πολύ. Καλή επιλογή, εάν δεν βαριέστε το καθάρισμα στη συνέχεια, είναι και απευθείας πάνω στο μάτι της κουζίνας (σε παλιού τύπου, προς θεού όχι σε κεραμικό) ή το αντίστοιχο από φουρνάκι.

  4. 4

    Τα ψημένα κολοκυθάκια μας τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο (ένα χαμηλό και πλατύ τάπερ, που να κλείνει καλά και να χωράει στο ψυγείο μας, όπου θα μπει στη συνέχεια).

  5. 5

    Πλένουμε τις καυτερές πιπεριές, τις κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια τους. Στη συνέχεια, κόβουμε αυτές τις λωρίδες σε κυβάκια και τα απλώνουμε πάνω από τα ψητά κολοκυθάκια μας. Η όλη επιχείρηση γίνεται με… αντιπυρηνικές στολές (ελαστικά γάντια) προς αποφυγήν ατυχήματος (από τα αιθέρια έλαια που καίνε σαν διάολος. Μη ξεχνάτε ότι το… κέρατό του ψιλοκόψατε μόλις).

  6. 6

    Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το σέλινο και τα περνάμε από ένα ευρύχωρο τηγάνι με λίγο λάδι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν λίγο.

  7. 7

    Προσθέτουμε τα φυλλαράκια του φασκόμηλου και μετά από 1 λεπτό, μισό ποτήρι νερό, ένα ποτήρι ξύδι και μισό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.

  8. 8

    Αλατίζουμε και αφήνουμε τα αρωματικά μας να βράσουν για λίγα λεπτά και να αποβάλουν ένα μέρος από τα υγρά τους.

  9. 9

    Τα χύνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια μας και στη συνέχεια τοποθετούμε το δοχείο, κλειστό, στο ψυγείο μας, όπου θα παραμείνουν για τουλάχιστον 24 ώρες (ακόμη καλύτερα εάν μπορούμε να τα αφήσουμε και δυό ολόκληρες ημέρες).

Αντιδράσεις

Διόρθωση συνταγής
Δες στατιστικά
Μοιράσου

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

ggr
ggr @george
Βλέπω κάποιες συνταγές με τηγανιτά κολοκυθάκια και έπεσα πάνω σε ετούτη εδώ.
ΠΩΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ;;;
Αξίζει να τη δοκιμάσετε και να μου πείτε εντυπώσεις...

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens

Παρόμοιες συνταγές

Νέες συνταγές