Πηλιορίτικος Μπακλαβάς

,

Περιγραφή

Παραδοσιακός και υπέροχος.

Πηλιορίτικος Μπακλαβάς

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό φύλλο για μπακλαβά

 

Για το άλειμμα του φύλλου

  • 1 κούπα λιωμένο βούτυρο μπερδεμένο με
  • 1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο

 

Γέμιση

  • 1 κιλό καρύδια
  • 10 κ,σ. παξιμάδι τριμμένο
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 μύτη από μαχαίρι κανέλλα
  • 1 μύτη από μαχαίρι γαρύφαλλο αλεσμένο
  • 5 κ,σ. ζάχαρη

 

Σιρόπι

  • 8 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 6 ποτήρια νερού, νερό
  • 3 βανίλιες
  • 5 γαρύφαλλα
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • φλούδα λεμονιού
  • φλούδα πορτοκαλιού
  • χυμό λεμονιού
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μπακλαβάς
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε με 2 ποτήρια νερό, 5 γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλλα την φλούδα λεμονιού και την φλούδα πορτοκαλιού, καλά κάπου μισή ώρα να βγάλουν όλα τα αρώματά τους.
  2. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε τα καρύδια σε ένα ταψί. Τα βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν λίγο προσέχοντας να μην μας καούν και μετά τα τρίβουμε με τα χέρια να βγει όση φλούδα περισσότερη γίνεται.
  3. Μετά τα χοντροκόβουμε, προσθέτουμε και όλα τα άλλα υλικά της γέμισης.
  4. Με το λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο, αλείφουμε ένα ταψί στους 35-40 πόντους
  5. Από το φύλλο μπακλαβά κρατάμε 5 φύλλα, τα βάζουμε στην άκρη και τα σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα (αυτά τα χρειαζόμαστε για το τέλος).
  6. Τώρα βάζουμε 1 φύλλο μπακλαβά και το λαδοβουτυρώνουμε, βάζουμε το δεύτερο και πάλι λαδοβουτυρώνουμε (αυτό το κάνουμε με 5 φύλλα μπακλαβά)
  7. Μετά αρχίζουμε και πασπαλίζουμε από την γέμιση και προσέχουμε να πάει παντού.
  8. Βάζουμε ένα φύλλο και λαδοβουτυρώνουμε, πάλι γέμιση και πάλι το φύλλο, έως να μας τελειώσουν τα φύλλα.
  9. Τώρα βάζουμε ένα φύλλο από αυτά που έχουμε βάλει στην άκρη και λαδοβουτυρώνουμε, μετά πάλι ένα φύλλο και πάλι λαδοβουτυρώνουμε έως να τα βάλουμε όλα. Λαδοβουτυρώνουμε και την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου.
  10. Κόβουμε τον μπακλαβά μας σε ίδια κομμάτια και μετά σε μπακλαβαδωτά. Σε κάθε κομματάκι βάζουμε και ένα γαρύφαλλο για να το κρατά σταθερό, το ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου.
  11. Τον κουνάμε για να ακούσουμε τον πάτο του να μας μιλάει (κάνει χρατζ-χρατζ). Τότε είναι ψημένος και ο πάτος του.
  12. Τώρα στραγγίζουμε τα μυρωδικά που βράσαμε και συμπληρώνουμε το νερό με την αναλογία που χρειαζόμαστε για το σιρόπι. Ρίχνουμε το μέλι και την ζάχαρη μέσα και βράζουμε 10 λεπτά να γίνει ένα σιρόπι καλό. Ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού τόσο που να μας αρέσει, να μην είναι όμως πολύ ξινό.
  13. Το παίρνουμε από την φωτιά ρίχνουμε και τις βανίλιες και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν
  14. Όταν βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο το σιροπιάζουμε αμέσως με όλο το σιρόπι με μια κουτάλα της σούπας
  15. Δεν τον σκεπάζουμε για να μείνει ωραίος και τραγανός.

Σχετικές συνταγές

    0 Όλα

    0 Σχόλια

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Μια Ελλάδα νοστιμιές!
    Στην Ευρώπη σας πήγα, στον κόσμο σας ταξίδεψα, ώρα...
    Ξηροί καρποί... μια σημαντική θρεπτική τροφή
    Τους χρησιμοποιούμε σε φαγητά, γλυκά και σε αρτ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκά
    Ένα βιβλίο 71 αγαπημένων συνταγών, του/της Σταυρούλα1
    Gluka
    Ένα βιβλίο 82 αγαπημένων συνταγών, του/της JeanScarlet
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 370 αγαπημένων συνταγών, του/της ΚΑΤΕΡΙΝΑΦΡΕΡ
    Τα σιροπιαστά!
    Ένα βιβλίο 193 αγαπημένων συνταγών, του/της aggalexa