Πιπεριές γεμιστές με λαζάνια Κυκλαδίτικη νοστιμιά

13 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Συνταγή από το “ντουλάπι της γιαγιάς” της οικοτεχνίας Δελατόλα, μία από τις “εκπλήξεις” που περιμένουν τον επισκέπτη της πανέμορφης Τήνου. Αρκεί να βγεί λίγο από το δρόμο του, λίγο πριν από το χωριό Κτικάδο.Και, όπως πολύ σωστά έλεγε το αφιέρωμα σε εκείνο το φύλλο της Ελευθεροτυπίας του 2010, “…σε κάθε γωνιά του Αιγαίου, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπάρχει σίγουρα κάποιος που θα σε κερνάει... μεράκι.  Γιατί η χαρά της ανακάλυψης δεν είναι τίποτα μπροστά στην ικανοποίηση του να τη μοιραζόμαστε. Εκεί που σκάει το κύμα, εκεί που η αλμύρα θα μας υποδέχεται για καιρό ακόμη στο μακρύ ελληνικό καλοκαίρι...””Εκεί που θα δουν αυτό το “μεράκι” πολλές και πολλοί άλλοι. Στις Συνταγές της Παρέας” θα συμπληρώσω εγώ.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1]Προσωπική μου άποψηΠρόκειται για ένα νόστιμο και διαφορετικό φαγητό. Τα μακαρόνια με την σάλτσα ντομάτας/βασιλικού/τυριού/σκόρδου, πριν ακόμη μπουν στο φούρνο, ήσαν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΝΟΣΤΙΜΙΑΣ (τόσο που αποφάσισα ότι θα την ξανα-χρησιμοποιήσω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ σε σκέτες μακαρονάδες). Έχοντάς τα ανακατέψει με τη σάλτσα έτσι υγρά όπως ήταν (να γιατί ΔΕΝ θέλουν σούρωμα) ήσαν υπέροχα ζουμερά και με πολύ μεγάλη νοστιμιά![2]Αυτή λοιπόν την υπέροχη αίσθηση της ζουμερής μακαρονάδας, την έχασα -ευτυχώς πολύ λίγο- στη συνέχεια, με το πέρασμα από το φούρνο (εγώ βέβαια, ακολουθώντας τη συνταγή, έψησα τις πιπεριές για 45 ολόκληρα λεπτά…). Το αποτέλεσμα ήταν στο εξωτερικό, οι πιπεριές, να είναι ψημένες και νόστιμες, στο δε εσωτερικό του πολύ νόστιμο και πάλι αλλά λίγο πιο στεγνό. Ίσως να έπαιξε ρόλο ότι αντικατέστησα το βούτυρο που ανακάτεψα στα ζυμαρικά –και που θα τα διατηρούσε με υγρασία) με ελαιόλαδο. Μία καλή λύση θα είναι, στο βήμα 12 να καταβρέξουμε τα ζυμαρικά μας με νερό από το βρασμό τους που έχει παραμείνει στην κατσαρόλα (είπαμε ότι δεν τα σουρώνουμε, έτσι;)[3]Αυτό δεν είναι κάτι που θα με αποτρέψει να ξανα-φτιάξω το πιάτο (ιδιαίτερα για ένα γεύμα με φίλους, είναι αρκούντως εφετζίδικο), αλλά όχι με τη συχνότητα που θα ξαναφτιάξω τα ζυμαρικά πηγαίνοντας την όλη διαδικασία μέχρι πριν το φούρνο. Και πάλι ευχαριστώ “ντουλάπι της γιαγιάς”.[4]Αντί για λαζάνια χρησιμοποίησα ένα άλλο είδος ζυμαρικού, τις mafaldine (διακρίνονται στις φωτογραφίες). Ωραίο, περίεργο σχήμα, κάνει το πιάτο ακόμη πιο εφετζίδικο

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
4 άτομα
  1. 500 γρ. λαζάνια
  2. 8 μέτριες πράσινες πιπεριές
  3. 3 σκελίδες σκόρδου
  4. 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες
  5. 110 γρ = (1/2 φλυτζάνι = 120 ml) ελαιόλαδο
  6. λίγο σέλινο
  7. 2 φύλλα δάφνης
  8. 1 μικρό φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  9. λίγο φρέσκο βασιλικό (10-12 μέτρια φύλλα)
  10. λίγο τυρί τριμμένο (2-3 κ.σ.)
  11. λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε καλά τις πιπεριές. Τις στήνουμε όρθιες, ελέγχοντας έτσι εκ των προτέρων ποιες δεν μπορούν να σταθούν όρθιες από μόνες τους.

  2. 2

    Όσες έχουν τέτοιο θέμα, τις κόβουμε λίγο από κάτω, ισιώνοντάς τες.

  3. 3

    Βουτάμε τις πιπεριές για λίγα λεπτά σε καυτό νερό για να τις ξεφλουδίσουμε με ευκολία. Εάν χρησιμοποιήσουμε πιπεριές για γεμιστά, το βήμα αυτό δεν χρειάζεται

  4. 4

    Κόβουμε το καπάκι κοντά στο κοτσάνι, με τον τρόπο που το κάνουμε για τα γεμιστά. Αφαιρούμε τους σπόρους εσωτερικά, όπως και τα λευκά στηρίγματά τους.

  5. 5

    Δένουμε σφιχτά σε ματσάκι το σέλινο, το καρότο και τη δάφνη και το βάζουμε σε τηγάνι με το λάδι και τις δύο από τις σκελίδες του σκόρδου.

  6. 6

    Προσθέτουμε τις ντομάτες περασμένες από το τρυπητό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα μας σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.

  7. 7

    Ψιλοκόβουμε τη μία σκελίδα σκόρδου, την ανακατεύουμε με την τριμμένη φρυγανιά, το τριμμένο τυρί (2-3 κουταλιές),

  8. 8

    Τον βασιλικό κομμένα σε πολύ μικρά κομματάκια, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

  9. 9

    Βράζουμε τα λαζάνια (στη φωτογραφία φαίνεται ένα άλλο είδος ζυμαρικού, mafaldine) σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.

  10. 10

    Και τα βγάζουμε σε πυρέξ χρησιμοποιώντας τρυπητές κουτάλες, για να μην στραγγίξουν και στεγνώσουν. Θέλουμε να κρατήσουν όσο περισσότερο από το νερό του βρασμού τους γίνεται.

  11. 11

    Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά αρχικά με το μείγμα της φρυγανιάς/τριμμένου τυριού,

  12. 12

    Και κατόπιν με τη σάλτσα ντομάτας και με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Εάν κρατήσετε και από το νερό του βρασμού, μπορείτε να τα καταβρέξετε και άλλο, θα διατηρήσουν έτσι περισσότερη υγρασία μέσα στο φούρνο (δείτε "Μυστικά" [1] και [2])

  13. 13

    Γεμίζουμε τις πιπεριές που τις τοποθετούμε την μία δίπλα στην άλλη σε καλά λαδωμένο ταψάκι.

  14. 14

    Πασπαλίζουμε με λίγη επιπλέον τριμμένη φρυγανιά, λίγο βούτυρο

  15. 15

    Και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 της ώρας (είναι θέμα φούρνου, τα έχουμε πει αυτά).

  16. 16

    Από τα 35 λεπτά (πάνω κάτω) κάνουμε έναν έλεγχο. Εάν οι πιπεριές μας φαίνονται έτοιμες εξωτερικά, διακόπτουμε το ψήσιμο εδώ, διαφορετικά συνεχίζουμε, ελέγχοντας κάθε τόσο. Θέλουμε να μη στεγνώσουν πολύ τα ζυμαρικά στο εσωτερικό τους.

  17. 17

    Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για ένα λεπτό,

  18. 18

    Και σερβίρουμε από δύο γεμιστές πιπεριές σε κάθε πιάτο.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens