Πιροσκί από την Τασκένδη

kimwlos
kimwlos @kimwlos
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα

Η θεία Τασία έζησε στην Τασκένδη μια ολόκληρη ζωή, επιστρέφοντας έφερε στις αποσκευές της και αυτή την συνταγή για πιροσκί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η γέμιση μπορεί να είναι ό,τι τραβάει η όρεξή μας. Παραδοσιακά βάζουν και συκωτάκια ψιλοκομμένα και ελαφρώς σωταρισμένα. Η θεία Τασία επιμένει πως το μυστικό της νοστιμιάς στη γέμιση είναι να σωτάρουμε το κρεμμύδι. Καλή επιτυχία.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
40-50 πιροσκί
  1. Για την ζύμη
  2. 1 ποτήρι νερού γάλα (περίπου 200ml)
  3. 3/4 ποτηριού του κρασιού λάδι (περίπου 50ml)
  4. 25 γρ. μαγιά φρέσκια (ίση με ένα λουκούμι)
  5. 600-700 γρ. αλέυρι
  6. αλάτι
  7. ζάχαρη
  8. 250 γρ. μαργαρίνη
  9. Για την γέμιση πατάτας
  10. 4-5 μέτριες πατάτες
  11. 1 κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο
  12. 1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
  13. Για την γέμιση κιμά
  14. 300 γρ. κιμάς
  15. 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  16. λίγο λάδι
  17. αλάτι
  18. πιπέρι
  19. Για την γέμιση με τυρί
  20. 200 γρ. φέτα
  21. 100 γρ. ανθότυρο
  22. 100 γρ. γραβιέρα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Έτοιμάζουμε την μαγιά, σε ένα τάπερ βάζουμε την μαγιά με λίγο αλέυρι και λίγο νερό απο την βρύση και φτιάχνουμε ένα χυλό.  Βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε ως να φουσκώσει.

  2. 2

    Μόλις γίνει η μαγιά, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό.

  3. 3

    Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό.

  4. 4

    Ανακατεύουμε όλα τα υγρά, αλάτι και ζάχαρη και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά. Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.

  5. 5

    Αφήνουμε γύρω στα 30-40 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

  6. 6

    Αν αποφασίσουμε να τα κάνουμε ψητά ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία. Ανοίγουμε μικρά πολύ λεπτά φυλλαράκια και χωρίζουμε σε τρίγωνα (4 κάθε φύλλο).

  7. 7

    Βάζουμε την γέμιση στην φαρδιά μεριά του φύλλου, διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σαν κρουασάν.

  8. 8

    Τοποθετούμε σε ελαφρώς βουτυρωνένο ταψί.

  9. 9

    Όταν φτιάξουμε όλα τα πισροσκάκια - κρουασάν λιώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού πάνω σε κάθε ένα. Το ταψί μας θα θυμίζει λίγο σούπα, αλλά δεν χάνουμε το κουράγιο μας, όλη αυτή τη μαργαρίνη θα την απορροφήσει η ζύμη μας κατά το ψήσιμο.

  10. 10

    Ψήνουμε στους 200oC στο πάνω κάτω ως να χρυσίσουν, περίπου 30 λεπτά.

  11. 11

    Αν αποφασίσουμε να τηγανίσουμε παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος καρυδιού την ανοίγουμε σε δίσκο και στη μέση βάζουμε την γέμιση.

  12. 12

    Τυλίγουμε καλά και τηγανίζουμε σε μέτρια ένταση (διαβάθμιση 1-9 στο 6)σε μπόλικο ελαιόλαδο ως να χρυσίσουν.

  13. 13

    Μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας.

  14. 14

    Για την γέμιση της πατάτας, βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε ενά τηγάνι σωτάρουμε ελαφρώς ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι ως να χρυσίσει. Το προσθέτουμε στις πατάτες. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνιθο, αλάτι και πιπέρι.

  15. 15

    Για την γέμιση του κιμά, σωτάρουμε ένα κρεμμύδι ως να χρυσίσει. Το προσθέτουμε στον κιμά.Προσθέτουμε και αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε όπως όταν κάνουμε κεφτεδάκια. Βάζουμε τον κιμά ωμό μέσα στα πιροσκί.

  16. 16

    Για την γέμιση τυριών, αναμιγνύουμε τα τυριά, όλα ή κάποια ή ένα και τα βάζουμε στη ζύμη.

Αντιδράσεις

Σχόλια (3)

tahitian
tahitian @artist_ea
Τελος παντων,τι να πω γι'αυτο το σόι σου...Θειες,ανίψια εχουν βαλθει να σε τροφοδοτουν με κορυφαιες συνταγες?Τα πιροσκι εγιναν τρομερα.Θα εβαζα τυρι αλλά μου ειχαν περισσεψει πατατες ακκορντεον με λιγο μπεικον και αποφασισα να αξιοποιησω αυτες.Αφησα μια ποσοτητα στην καταψυξη και τα υπολοιπα τα εβαλα στην actifry της TEFAL.Αν δεν ηταν βραδυ,δεν ξερω ποσα θα ετρωγα.Τα εκανα σε σχημα κυπριακα δαχτυλα.θα τα δοκιμασω οπωσδηποτε και με τυρι γιατι-παλι-η μεσαια μου κορη ξινιστηκε με τη γεμιση αλλα την εχω συνηθισει πια

Από

kimwlos
kimwlos @kimwlos
στις
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Φτάσε όπου δεν μπορείς!!! Είμαι η kimwlos (με σήμα την φώκια), κατά κόσμον Δήμητρα μέλος της συνταγοπαρέας από το 2011. Γιαννιώτισσα γέννημα θρέμμα αλλά και κρητικιά εκ γάμου. Αγαπώ το καλό φαγητό, λατρεύω τη ζαχαροπλαστική και πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές. Στο ελεύθερο χρόνο μου μαθαίνω παραδοσιακούς χορούς. Μεγάλη αγάπη η Κρήτη και η παράδοση, είτε μαγειρική είτε χορευτική είτε μουσική, είμαι κορίτσι παραδισιακό πως να το κάνουμε. Θα με βρεις και στο instagram: https://www.instagram.com/kimwlos/ Όλες οι συνταγές μου και στο cookwithdimitra.com
Δες περισσότερα