Πιταράκια από τη Μήλο
Αυτά τα πιταράκια τα φτιάχνουμε πάντα με την πρώτη ευκαιρία εδώ στη Μήλο. Είναι το παραδοσιακό μας κέρασμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε διπλή δόση και να βάλετε τα πιταράκια στην κατάψηξη. Μπορείτε έτσι γρήγορα και εύκολα χωρίς να χρειαστεί να τα ξεπαγώσετε να τα τηγανίσετε μόλις σας έρθει η όρεξη. Να προσέχετε γιατί δεν θέλει πολύ ώρα για να τηγανιστούν, ίσα να ροδίσουν. Όταν τα βγάλετε από το τηγάνι για λίγα λεπτά τοποθετήστε τα πιταράκια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια. Καλή σας όρεξη!!!!!
Υλικά
-
Για τη ζύμη(40 κομμάτια περίπου)
-
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
-
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
-
2 ποτήρια χλιαρό νερό (μπορεί και λίγο περισσότερο ανάλογα πόσο μαλακιά είναι η ζύμη μας. θέλουμε να μην κολάει στα χέρια μας.)
-
Για τη γέμιση
-
300 γραμ. κεφαλογραβιέρα όποια θέλετε (Εγώ βάζω Κρήτης)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι
-
1 κουταλάκι πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε σε μικρή λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε μια τρύπα με το χέρι μας και τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και ρίχνουμε σιγά - σιγά το χλιαρό νερό.
-
2
Ζυμώνουμε καλά την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου αφού την έχουμε σκεπάσει με ένα καθαρό πανί.
-
3
Εντωμεταξύ τρίβουμε το κρεμμύδι και στραγγίζουμε όλο το νερό του με το χέρι μας σφίγγοντάστο.(Θα κλάψουμε λίγο αλλά αξίζει τον κόπο)
-
4
Τρίβουμε το τυρί και το ανακατεύουμε με το τριμένο κρεμμύδι και βάζουμε το πιπέρι.
-
5
Ανοίγουμε την ζύμη μας με το παραδοσιακό τρόπο.
-
6
Τοποθετούμε πάνω στη ζύμη ένα πιατάκι του καφέ και κόβουμε γύρω - γύρω.
-
7
Παίρνουμε το στρογγυλό κομματάκι της ζύμης που μόλις κόψαμε και βάζουμε λίγο από την γέμιση επάνω του.
-
8
Οσο πιάνουν τα 3 δάκτυλά μας.(όχι περισσότερο γιατί θα ανοίξουν στο τηγάνισμα)
-
9
Με ένα πιρούνι κλείνουμε την ζύμη μας και έτσι συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
-
10
Τέλος σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί λίγο το λάδι τηγανίζουμε τα πιταράκια μας.
Σχόλια (8)