Πίτσα με διπλό πεπερόνι αφράτη
Μια αφράτη σπιτική πεντανόστιμη πίτσα για τους λάτρεις των αλλαντικών και όχι μόνο! Αλλά θα δώσω γενικές οδηγίες που θα βοηθήσουν όσους θέλουν να κάνουν παραλλαγές.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν τύχει και δείτε να δημιουργείται κάποια μεγάλη φούσκα κατά τη διάρκεια του ψησίματος στην πίτσα, θα πρέπει να την σπάσετε με ένα μαχαιράκι. Αν δεν έχουμε λαδόκολλα μπορούμε να ψήσουμε πάνω σε ταψί ή κεραμική πλάκα, όμως με τη λαδόκολλα πάνω στη σχάρα μπορώ να σας εγγυηθώ καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο.
https://www.youtube.com/watch?v=ljqZ_c0mL2Q
Υλικά
-
350 ml νεράκι
-
530 γρ. αλεύρι μαλακό λευκό + 30-50 γρ. για το σχηματισμό της πίτσας
-
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
-
1 φακελάκι σκόνη μαγιά ξερή (7 γρ.)
-
170 γρ. ντομάτα πολτό
-
1 κουτ. σούπας ρίγανη
-
1/2 κουτ. σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι της αρεσκείας μας (προαιρετικά)
-
200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλλα ή γκούντα
-
30 γρ. φέτα (πραιρετικά)
-
150-200 γρ. λεπτές φέτες πεπερόνι ή σαλάμι
-
1 μέτριο κρεμμύδι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το νεράκι
-
2
Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι, μέχρι να διαλυθούν στο νερό τα υλικά.
-
3
Προσθέτουμε τα 500 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε όταν γίνει σαν ζύμη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ανακατευθούν καλά τα υλικά.
-
4
Στρώνουμε σε ενα πάγκο λίγο αλευράκι και βάζουμε το ζυμάρι μας που το έχουμε κάνει στρογγυλό και ρίχνουμε από πάνω ακόμα λίγο αλεύρι για να μας βοηθήσει να σχηματίσουμε την πίτσα.
-
5
Κάνουμε με τα 4 δάχτυλα ενωμένα από έξω προς τα μέσα στο ζυμάρι το σχήμα που βλέπουμε στη φωτογραφία (σαν στεφανάκι) και απλώνουμε το αλευράκι να πάει και στα βαθουλώματα.
-
6
Στη συνέχεια με τις άκρες των καρπών των χεριών μας από μέσα προς τα έξω και κυκλικά "ανοίγουμε" το ζυμάρι ΧΩΡΙΣ να ακουμπήσουμε το στεφανάκι που φτιάξαμε προηγουμένως. Προσέχουμε να ειναι όλη η επιφάνεια ίσια χωρις το ζυμάρι να είναι αλλού πιο παχύ και αλλού λεπτό. Το κάνουμε ομοιόμορφο, και γύρω το στεφανάκι. Έπειτα μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε μια λαδόκολλα.
-
7
Σε ένα σκεύος βάζουμε τον πολτό ντομάτας και τη ρίγανη (προαιρετικά μια πρέζα αλάτι και λίγο πιπεράκι φρεσκοτριμμένο) και ανακατεύουμε
-
8
Απλώνουμε τη σάλτσα ομοιόμορφα, πολύ προσεκτικά χωρίς να ακουμπήσουμε το στεφανάκι.
-
9
Κόβουμε το κρεμμύδι ροδέλες όπως στη φωτογραφία
-
10
Βάζουμε ελάχιστο τυράκι όπως στη φωτογραφία
-
11
Απλώνουμε τα κρεμμυδάκια ομοιόμορφα και ξαναβάζουμε λίγο τυράκι απο πάνω
-
12
Αν τα αλλαντικά μας είναι μεγάλα κομμάτια, τα κόβουμε ώστε να έχουν διάμετρο 4-5 εκατοστά.
-
13
Απλώνουμε τη μισή ποσότητα αλλαντικών και από πάνω βάζουμε πάλι λίγο τυράκι.
-
14
Έπειτα στρώνουμε ομοιόμορφα τη δεύτερη στρώση αλλαντικών δίνοντας έμφαση όπου υπάρχει κενό.
-
15
Από πάνω βάζουμε ομοιόμορφα το υπόλοιπο τυράκι προσέχοντας και τις άκρες. Περνάμε τη σχάρα του φούρνου κάτω από τη λαδόκολλα και πάνω στη σχάρα αυτή θα ψήσουμε την πίτσα.
-
16
Προαιρετικά βάζουμε αν θέλουμε σποραδικά 20-30 γραμμάρια τυρί φέτα ή και κάποιο άλλο τυρί. Προσέχουμε να μην το παρακάνουμε με τα υλικά γιατι μπορεί να εμποδίσουν το σωστό ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη δεύτερη σκάλα από κάτω στους 200-215 βαθμούς, περίπου για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει το τυράκι και το ζυμάρι ένα όμορφο στο μάτι χρώμα.
-
17
Οδηγίες για παραλλαγές όπως σας υποσχέθηκα Αν βάλουμε πιπεριά φρέσκια, να μπει στο ίδιο σημείο με το κρεμμύδι. Αν βάλουμε μανιτάρια, να τα στύψουμε πολύ καλά αν είναι κονσέρβας και να τα βάλουμε πάνω απο τα αλλαντικά, πριν απο την τελευταία στρώση τυριού. Αν βάλουμε ντομάτα φρέσκια να πάει στην κορυφή, χωρίς τυρί από πάνω και να είναι αραιά τοποθετημένη. Όλα τα αλλαντικά πάνε όπως βάλαμε το πεπερόνι, δηλαδή πάνω από κρεμμύδι ή πιπεριά, εκτός από το μπέϊκον το οποίο καλό είναι να μπεί στην κορυφή, χωρίς τυρί απο πάνω. Οι ελίτσες μας μπορούν και αυτες να μπουν από πάνω χωρίς τυρί.Εύχομαι να σας αρέσει η συνταγή και να μη σας κούρασα με τις πληροφορίες. Καλή σας όρεξη
Σχόλια (7)