Πίτσα με ζύμη αφράτη και τραγανή

Bαθμολογία: 1
       
 
1 ψήφοι
,

Περιγραφή

Το βασικό στοιχείο της πίτσας είναι το ζυμάρι της. Πειραματίστηκα αρκετά και κατέληξα ότι αυτό είναι το καλύτερο.. Τα υπόλοιπα υλικά είναι στην επιλογή σας.

Πίτσα με ζύμη αφράτη και τραγανή

Τι χρειαζόμαστε:

Για την ζύμη.

  • 3/4 από ένα κουτί sprite
  • 1/2 κούπας γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 3-4 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
  • 450-500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Γιά την σάλτσα

  • 1/2 κούπας σάλτσα ντομάτας
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • σκόρδο σκόνη
  • ριγανη

 

Υλικά επιφάνειας (ενδεικτικά).

  • τριμμένα τυριά (μοτσαρέλλα και γκούντα)
  • ζαμπόν σε λεπτές φέτες
  • μπέικον σε λεπτές φέτες
  • πιπεριά λεπτοκομένη
  • μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • φρέσκια ντομάτα σε λεπτές φέτες
  • ό,τι άλλο επιθυμείτε
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτσες - πεϊνιρλί
Μέθοδος: Φούρνου
Φτιάχνει: 2 στρόγγυλες μεγάλες πίτσες
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 40' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ετοιμάζουμε το ζυμάρι. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε μέσα την μαγιά και την ζάχαρη.
  2. Στο ζυμωτήρι του πολυμίξερ ρίχνουμε το sprite, προσθέτουμε το γάλα με την μαγιά και την ζάχαρη καθώς και το αραβοσιτέλαιο. Ανακατεύουμε να αναμιχθούν τα υγρά. Προσθέτουμε λιγο από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στο υπόλοιπο αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι και το ρίχνουμε κι αυτό στο μίξερ. Ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι αφράτο, ελαστικό αλλά όχι σφιχτό.
  3. Στην συνέχεια το βγάζουμε από το ζυμωτήρι, το πλάθουμε λίγο στο χέρι, το λαδώνουμε καλά με καλαμποκέλαιο και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένο. Το καλύτερο είναι να μείνει τουλάχιστον 3 ώρες. Στο ενδιάμεσο το ανοίγουμε μιά φορά, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει.
  4. Ετοιμάζουμε την σάλτσα απλά αναμειγνύοντας όλα τα υλικά που προανέφερα. Δεν την βράζουμε.
  5. Ετοιμάζουμε την πίτσα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς. Σε αντικολλητικό ταψι ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο. Το απλώνουμε να πάει παντού. Παίρνουμε το μισό από το ζυμάρι και το απλώνουμε με τα δάχτυλα μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού και συνεχίζουμε απλώνοντας σε στρώσεις τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε το ταψι στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψηνουμε για 15 περίπου λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μεγάλη σημασία στην επιτυχία της συνταγής έχει η χρήση του αντικολλητικού ταψιού. Επίσης σημαντικό είναι το να έχει αρκετό λάδι το ταψι.

Εγώ χρησιμοποιώ τον αέρα στο ψήσιμο. Εάν θέλετε την πίτσα με περισσότερο ζυμάρι χρησιμοποιήστε όλη την ζύμη στο ταψί του φούρνου. Μην ξεχάσετε να βάλετε διπλή δόση καλαμποκέλαιο στο ταψί.

Σχετικές συνταγές

    7 Όλα

    #
    Σχόλιο από KOILIODOULI, 10-8-13  
    Θα ήθελα να ρωτήσω τη sprite για ποιόν ακριβώς λόγο τη χρησιμοποιούμε?? εάν είναι για να φουσκώσει η ζύμη μηπως θα μπορουσα να χρησιμοποιησω σόδα σε μπουκάλι έτσι ώστε να γλυτώσω και τη ζάχαρη της sprite?
    #
    Σχόλιο από femcook, 10-8-13  
    η sprite δεν ειναι απλά σόδα... έχει μέσα και αρωματικά... Εαν θέλετε να γλυτώσετε την ζάχαρη χρησιμοποιήστε την sprite zero... εγω αυτή χρησιμοποιώ.. η συνταγή έχει κι επιπλέον 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καθώς και αλάτι..
    #
    Σχόλιο από KOILIODOULI, 11-8-13  
    Ευχαριστώ πολυ, θα τη δοκιμάσω και θα επανέλθω με πηρουνάκια...!!!
    #
    Σχόλιο από michaelathan, 23-8-13  
    Η μαγια περιλαμβανει μυκητες οι οποιοι χρειαζονται "τροφη" (γλυκοζη στη ζαχαρη) για να παραγουν διοξειδιο του ανθρακα ωστε να φουσκωσει η ζυμη. Η sprite ελευθερωνει το διοξειδιο που περιεχει.
    Η συνταγη μου εχει αρκετας διαφορες στις οποιες κατεληξα μετα απο ερευνα και διαφορες αποτυχιες, αλλα και η συνταγη σας περιλαμβανει τα απαραιτητα για μια γευστικη πιτσα, ενα μονο σχολιο, προτεινω μολισ ο φουρνος φτασει στους 250 βαθμους να απλωσετε τη σαλτσα και να βαλετε αμεσα την πιτσα στο φουρνο για περιπου τα 2/3 του ολικου χρονου που χρειαζεται. Μετα τη βγαζεται προσθετετε τα υλικα και ξανα μεσα για το 1/3. Η αμεση επαφη με υψηλη θερμοκρασια ψηνει το εξωτερικο και δεν επιτρεπει τα υγρα της ντοματας να απορροφηθουν διατηρωντασ ετσι τη ζυμη αφρατη, επισης η σαλτσα θα ψηθει λιγο. Οταν προστεθουν τα υλικα, το τυρι λιωνει ομοιογενοποιειται και διατηρει την υγρασια απο κατω μαλακονωντας λιγο τη σαλτσα και την πανω επιφανεια της ζυμης.

    Το take home message ειναι οτι η πιτσα θελει πειραματισμο.
    #
    Σχόλιο από femcook, 23-8-13  
    σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο... Θα το δοκιμάσω.. ελπίζω να την δοκιμάσετε και να μου πείτε την γνώμη σας...
    #
    Σχόλιο από katrines2, 7-10-13  
    δεν μου πετυχε. πρωτον δεν φουσκωσε..... δεν ξερω γιατι ενω εκανα οτι ελεγε η συνταγη.δεν καταλαβαινω τι φταιει και επισης το λαθος μου που δεν πρωτο εψησα την ζυμη οπως λεει η συνταγη. κριμα!!
    #
    Σχόλιο από femcook, 7-10-13  
    Λυπάμαι πραγματικά γιατί γίνεται όντως όπως στην φωτογραφία που ανέβασα... Κάτι πρέπει να έγινε λάθος αφού δεν φούσκωσε... Ή βάλατε πολύ ζεστό το γάλα και κάψατε την μαγιά ή ρίξατε το αλάτι μόνο του και όχι όπως το γράφω και την εξουδετερώσατε ή ρίξατε κρύο το sprite... Αυτοί είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χαλάσει η μαγιά και να μην φουσκώσει το ζυμάρι.. Από την στιγμή όμως που δεν φούσκωσε κανονικά δεν έπρεπε να μπείτε καν στην διαδικασία να την φτιάξετε την πίτσα... Το θέμα με το ψήσιμο όπως πρότεινε ο προηγούμενος σχολιαστής δίνει όντως καλύτερο αποτέλεσμα, πιό τραγανό..

    5 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από femcook, 10-8-13  
    η sprite δεν ειναι απλά σόδα... έχει μέσα και αρωματικά... Εαν θέλετε να γλυτώσετε την ζάχαρη χρησιμοποιήστε την sprite zero... εγω αυτή χρησιμοποιώ.. η συνταγή έχει κι επιπλέον 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καθώς και αλάτι..
    #
    Σχόλιο από michaelathan, 23-8-13  
    Η μαγια περιλαμβανει μυκητες οι οποιοι χρειαζονται "τροφη" (γλυκοζη στη ζαχαρη) για να παραγουν διοξειδιο του ανθρακα ωστε να φουσκωσει η ζυμη. Η sprite ελευθερωνει το διοξειδιο που περιεχει.
    Η συνταγη μου εχει αρκετας διαφορες στις οποιες κατεληξα μετα απο ερευνα και διαφορες αποτυχιες, αλλα και η συνταγη σας περιλαμβανει τα απαραιτητα για μια γευστικη πιτσα, ενα μονο σχολιο, προτεινω μολισ ο φουρνος φτασει στους 250 βαθμους να απλωσετε τη σαλτσα και να βαλετε αμεσα την πιτσα στο φουρνο για περιπου τα 2/3 του ολικου χρονου που χρειαζεται. Μετα τη βγαζεται προσθετετε τα υλικα και ξανα μεσα για το 1/3. Η αμεση επαφη με υψηλη θερμοκρασια ψηνει το εξωτερικο και δεν επιτρεπει τα υγρα της ντοματας να απορροφηθουν διατηρωντασ ετσι τη ζυμη αφρατη, επισης η σαλτσα θα ψηθει λιγο. Οταν προστεθουν τα υλικα, το τυρι λιωνει ομοιογενοποιειται και διατηρει την υγρασια απο κατω μαλακονωντας λιγο τη σαλτσα και την πανω επιφανεια της ζυμης.

    Το take home message ειναι οτι η πιτσα θελει πειραματισμο.
    #
    Σχόλιο από femcook, 23-8-13  
    σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο... Θα το δοκιμάσω.. ελπίζω να την δοκιμάσετε και να μου πείτε την γνώμη σας...
    #
    Σχόλιο από katrines2, 7-10-13  
    δεν μου πετυχε. πρωτον δεν φουσκωσε..... δεν ξερω γιατι ενω εκανα οτι ελεγε η συνταγη.δεν καταλαβαινω τι φταιει και επισης το λαθος μου που δεν πρωτο εψησα την ζυμη οπως λεει η συνταγη. κριμα!!
    #
    Σχόλιο από femcook, 7-10-13  
    Λυπάμαι πραγματικά γιατί γίνεται όντως όπως στην φωτογραφία που ανέβασα... Κάτι πρέπει να έγινε λάθος αφού δεν φούσκωσε... Ή βάλατε πολύ ζεστό το γάλα και κάψατε την μαγιά ή ρίξατε το αλάτι μόνο του και όχι όπως το γράφω και την εξουδετερώσατε ή ρίξατε κρύο το sprite... Αυτοί είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χαλάσει η μαγιά και να μην φουσκώσει το ζυμάρι.. Από την στιγμή όμως που δεν φούσκωσε κανονικά δεν έπρεπε να μπείτε καν στην διαδικασία να την φτιάξετε την πίτσα... Το θέμα με το ψήσιμο όπως πρότεινε ο προηγούμενος σχολιαστής δίνει όντως καλύτερο αποτέλεσμα, πιό τραγανό..

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από KOILIODOULI, 10-8-13  
    Θα ήθελα να ρωτήσω τη sprite για ποιόν ακριβώς λόγο τη χρησιμοποιούμε?? εάν είναι για να φουσκώσει η ζύμη μηπως θα μπορουσα να χρησιμοποιησω σόδα σε μπουκάλι έτσι ώστε να γλυτώσω και τη ζάχαρη της sprite?
    #
    Σχόλιο από KOILIODOULI, 11-8-13  
    Ευχαριστώ πολυ, θα τη δοκιμάσω και θα επανέλθω με πηρουνάκια...!!!

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Γάλα: λευκός θησαυρός
    Κάποιοι το λατρεύουν και καταναλώνουν λίτρα, κα...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα β...
    Ντομάτα: η
    Η ντομάτα είναι από τα πιο αγαπημένα μας καλοκα...
    Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά μας
    Το να αγοράσεις λαχανικά πολλές φορές δεν αρκεί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    breads
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της chocolateheaven
    ΠΙΤΕΣ-ΖΥΜΕΣ-ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 270 αγαπημένων συνταγών, του/της marymyt
    jolly
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της jolly
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 245 αγαπημένων συνταγών, του/της niflheim
    ΠΙΤΕΣ-ΠΙΤΣΕΣ-ΣΟΥΦΛΕ
    Ένα βιβλίο 132 αγαπημένων συνταγών, του/της anthikouki