κύρια φωτογραφία συνταγής Πηχτή
Φιλιω
Φιλιω @cook_8449617

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή αυτή την έφτιαχνε η γιαγιά μου και έτσι την έμαθα κι εγώ. Το καλό της είναι οτι καθαρίζονται τα λίπη και δεν γίνεται πολύ βαριά. Το πιπέρι είναι θέμα γούστου, εγώ βάζω αρκετό γιατί νομίζω το χρειάζεται.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 κεφάλι χοιρινό κομμένο σε δύο τουλάχιστον μέρη
  2. 1 κιλό κρασί λευκό
  3. αλάτι, πιπέρι
  4. 1 καυτερή πιπερίτσα
  5. 5 κρεμμύδια ξερά
  6. μπαχάρι
  7. γαρύφαλα ολόκληρα
  8. 3 καρότα σε κύβους
  9. 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
  10. σέλινο ψιλοκομμένο
  11. 2 κουταλιές ξύδι
  12. 1 λεμόνι το χυμό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αφήνουμε μια ώρα το χοιρινό κεφάλι σε νερό και αλλάζουμε άλλα δύο ζεστά νερά για να καθαρίσει και να φύγει όλο το αίμα.

  2. 2

    Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ένα κιλό κρασί με λίγο νερό τα ξερά κρεμμύδια να πάρουν βράση.

  3. 3

    Ρίχνουμε μέσα το κεφάλι και νερό τόσο όσο να καλύπτεται το κρέας αλάτι πιπέρι την καυτερή πιπερίτσα, το μπαχάρι, τα γαρύφαλα και το ξύδι.

  4. 4

    Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 4 με 5 ώρες.

  5. 5

    Οταν βράσει το τραβάμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε σε άλλη κατσαρόλα.

  6. 6

    Καθαρίζουμε το κρέας αφαιρώντας τα λίπη και το κόβουμε μικρά κομματάκια με τα χέρια μας. Ρίχνουμε το κρέας στο ζωμό του πάλι, όπως και τα καρότα, τα κρεμμυδάκια το σέλινο και τα βάζουμε να βράσουν γύρω στα 20 λεπτά.

  7. 7

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και βάζουμε το χυμό του λεμονιού.

  8. 8

    Ανακατεύουμε βάζουμε το μίγμα σε φόρμα και όταν κρυώσει στο ψυγείο.

  9. 9

    Πήζει πολύ γρήγορα αλλά κανονικά θέλει 24 ώρες στο ψυγείο πριν καταναλωθεί.

Αντιδράσεις

Σχόλια (11)

dino
dino @sotos
Δεν χρειάζεται και λίγο σκόρδο καθώς και ζελατίνα για να πήξει;

Από

Φιλιω
Φιλιω @cook_8449617
στις