Pizzoccheri
Με την πάροδο των ετών τα εδέσματα που τείνουν να εξαφανίζονται είναι συνήθως τα υγιεινότερα και οικονομικότερα στην παρασκευή τους. Καθώς τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα ακμάζουν και οι έντονοι ρυθμοί ζωής μας αφαιρούν ελεύθερες ώρες, κάποιες τροφές καταντούν ντεμοντέ. Περνούν στο περιθώριο, ξεχνιούνται ως τελικά να χαθούν. Σε μιά τέτοια αραχνιασμένη στοίβα βρήκα και ανέσυρα τούτη τη συνταγή. Ήμουν έντονα συναισθηματικά φορτισμένη όταν η δεκάχρονη ανηψιά μου με ρώτησε“Θεία, τί είναι pizzoccheri;”. “Της θειάς σου”, μου ήρθε ν'απαντήσω. Με μία δεύτερη, ψυχραιμότερη σκέψη με συγκράτησε. Ήταν η ανάμνηση των παρακαλετών ως να δοκιμάσω αυτά τα ειδεχθή, στην όψη, επίπεδα κορδελάκια. Ζυμαρικά δε τα λες αφού φτιάχνονται από φαγόπυρο αντί σιταριού. Βέβαια, ζυμαρικά λέμε και τα gniocchi πατάτας οπότε ας ανεχθούμε την κατηγοριοποίηση μιάς που συμβαίνει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τί θα τα κάνουμε; Θα τα βράσουμε φτιάχνοντας ένα αλμυρό ή γλυκό πιάτο ανάλογο της περίστασης.Έχουν γεύση άκρως ενδιαφέρουσα όμως το σκούρο χρώμα τους θα αποτρέψει πολλούς (κυρίως τα παιδιά) από το να τα δοκιμάσουν.Η ζύμη τους δουλεύεται ευκολότερα και από φύλλο κρούστας. Χρειάζεστε λιγότερο από 10' για να τα ετοιμάσετε.Υποθέτω ότι μπορείτε να τα βρείτε έτοιμα σε κάποια καταστήματα ειδών διατροφής όπου άλλωστε θα βρείτε και το αλεύρι φαγόπυρου. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολικής άλεσης αλεύρι. Στη γεύση δεν θα έχει καμμία σχέση παρά μόνον στην όψη.
Υλικά
-
αλεύρι ΓΟΧ
-
αλεύρι φαγόπυρου
-
νεράκι
-
αλάτι
-
ζάχαρη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για κάθε 100 gr σιτάλευρου θα χρησιμοποιήσουμε 400gr φαγοπυραύλερου. (Υπολογίστε πως τα 500gr συνολικά θα χορτάσουν 4 άτομα).
-
2
Θα ανακατέψουμε σε λεκάνη το αλεύρι με μιά πρέζα αλάτι και μιά πρέζα ζάχαρη.
-
3
Θα ρίξουμε σιγά-σιγά κρύο νεράκι ως να γίνει μία ζύμη σχετικά παχιά.Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.Θα είναι λεία. Το χρώμα που θα έχει η ζύμη μας θα είναι σα να έχουμε χονδροτρίψει πιπέρι μέσα της. Μη θορυβειθήτε. Έχετε ανακατέψει σωστά τα υλικά σας. Όλα έχουν διαλυθεί και ομογενοποιηθεί σωστά. Πρέπει να έχουμε υπομονή μη ρίξουμε παραπάνω νεράκι απ'όσο χρειάζεται.
-
4
Αν δεν θέλουμε να κόψουμε τα pizzoccheri αμέσως, διότι ετοιμάζουμε μια σάλτσα κλπ., τυλίγουμε τη ζύμη με ζελατίνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο.
-
5
Ρίχνουμε λίγο αλευράκι στον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτό φύλλο.
-
6
Κόβουμε σε λωρίδες 5-7cm.
-
7
Αυτές θα τις κόβουμε κάθετα σε μικρότερες λωρίδες πάχους όσο ένα δάχτυλο.
-
8
Είμαστε έτοιμοι!
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (3)