κύρια φωτογραφία συνταγής Pizzoccheri
μικρή πίπη
μικρή πίπη @cook_8450943
,Ελλάς

Με την πάροδο των ετών τα εδέσματα που τείνουν να εξαφανίζονται είναι συνήθως τα υγιεινότερα και οικονομικότερα στην παρασκευή τους. Καθώς τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα ακμάζουν και οι έντονοι ρυθμοί ζωής μας αφαιρούν ελεύθερες ώρες, κάποιες τροφές καταντούν ντεμοντέ. Περνούν στο περιθώριο, ξεχνιούνται ως τελικά να χαθούν. Σε μιά τέτοια αραχνιασμένη στοίβα βρήκα και ανέσυρα τούτη τη συνταγή. Ήμουν έντονα συναισθηματικά φορτισμένη όταν η δεκάχρονη ανηψιά μου με ρώτησε“Θεία, τί είναι pizzoccheri;”. “Της θειάς σου”, μου ήρθε ν'απαντήσω. Με μία δεύτερη, ψυχραιμότερη σκέψη με συγκράτησε. Ήταν η ανάμνηση των παρακαλετών ως να δοκιμάσω αυτά τα ειδεχθή, στην όψη, επίπεδα κορδελάκια. Ζυμαρικά δε τα λες αφού φτιάχνονται από φαγόπυρο αντί σιταριού. Βέβαια, ζυμαρικά λέμε και τα gniocchi πατάτας οπότε ας ανεχθούμε την κατηγοριοποίηση μιάς που συμβαίνει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τί θα τα κάνουμε; Θα τα βράσουμε φτιάχνοντας ένα αλμυρό ή γλυκό πιάτο ανάλογο της περίστασης.Έχουν γεύση άκρως ενδιαφέρουσα όμως το σκούρο χρώμα τους θα αποτρέψει πολλούς (κυρίως τα παιδιά) από το να τα δοκιμάσουν.Η ζύμη τους δουλεύεται ευκολότερα και από φύλλο κρούστας. Χρειάζεστε λιγότερο από 10' για να τα ετοιμάσετε.Υποθέτω ότι μπορείτε να τα βρείτε έτοιμα σε κάποια καταστήματα ειδών διατροφής όπου άλλωστε θα βρείτε και το αλεύρι φαγόπυρου. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολικής άλεσης αλεύρι. Στη γεύση δεν θα έχει καμμία σχέση παρά μόνον στην όψη.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. αλεύρι ΓΟΧ
  2. αλεύρι φαγόπυρου
  3. νεράκι
  4. αλάτι
  5. ζάχαρη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για κάθε 100 gr σιτάλευρου θα χρησιμοποιήσουμε 400gr φαγοπυραύλερου. (Υπολογίστε πως τα 500gr συνολικά θα χορτάσουν 4 άτομα).

  2. 2

    Θα ανακατέψουμε σε λεκάνη το αλεύρι με μιά πρέζα αλάτι και μιά πρέζα ζάχαρη.

  3. 3

    Θα ρίξουμε σιγά-σιγά κρύο νεράκι ως να γίνει μία ζύμη σχετικά παχιά.Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.Θα είναι λεία. Το χρώμα που θα έχει η ζύμη μας θα είναι σα να έχουμε χονδροτρίψει πιπέρι μέσα της. Μη θορυβειθήτε. Έχετε ανακατέψει σωστά τα υλικά σας. Όλα έχουν διαλυθεί και ομογενοποιηθεί σωστά. Πρέπει να έχουμε υπομονή μη ρίξουμε παραπάνω νεράκι απ'όσο χρειάζεται.

  4. 4

    Αν δεν θέλουμε να κόψουμε τα pizzoccheri αμέσως, διότι ετοιμάζουμε μια σάλτσα κλπ., τυλίγουμε τη ζύμη με ζελατίνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο.

  5. 5

    Ρίχνουμε λίγο αλευράκι στον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτό φύλλο.

  6. 6

    Κόβουμε σε λωρίδες 5-7cm.

  7. 7

    Αυτές θα τις κόβουμε κάθετα σε μικρότερες λωρίδες πάχους όσο ένα δάχτυλο.

  8. 8

    Είμαστε έτοιμοι!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

ggr
ggr @george
Εξαιρετικό ζυμαρικό (εντός ή εκτός εισαγωγικών), νόστιμο, εύκολο και με θρεπτική αξία.\r\nΚαταψύχονται και μπορείτε να τα \"αποσύρετε\" κατά περίπτωση και να ξαφνιάζετε καλεσμένους φίλους.

Από

μικρή πίπη
μικρή πίπη @cook_8450943
στις
,Ελλάς
Είμαι η Εύα και είμαι καλά) Επαγγελματικά ασχολούμαι με εμπορεύματα και με παιδιά ... Καμμία σχέση μεταξύ τους, αλλά τα δυο μαζί με καλύπτουν πλήρως. Το χόμπυ μου είναι να βρίσκω τρόπους να περνούν καλά οι γύρω μου και εγώ φυσικά. Βρίσκομαι στο χάραμα της 4ης δεκαετίας της ζωής μου και περίφανα κρατώ ακόμη ζωντανό το παιδί μέσα μου. Το σημαντικότερο αγαθό στη ζωή μου είναι οι φίλοι μου και το αγαπημένο μου παιχνίδι η κατσαρόλα ΜΟΥ) Για μένα το να ταΐσεις κάποιον είναι δείγμα αγάπης. Να θυμάσαι τί του αρέσει, πώς του αρέσει, να προσπαθείς να αυξήσεις το διατροφικό του ρεπερτόριο εύγευστα, να συνδέεις αρώματα με όμορφες αναμνήσεις! Τούτο το σάιτ το νοιώθω σπίτι μου και του φέρομαι ανάλογα. Πότε το φροντίζω, πότε το αμελώ μα αυτό είναι πάντα εδώ για μένα. Κάτι σαν μαμά)
Δες περισσότερα