Πολύκαρπο ψωμί με προζύμι

MiltosRi
MiltosRi @cook_8505518
Αγιος Ιωάννης Πηλίου,Ελλάς

Το ψωμί του ξενοδοχείου "Άνεσις", στον Αη Γιάννη του Πηλίου. Δυό χρόνια τώρα, το φτιάχνω και το μοιράζομαι. Έχω συγκεντρώσει μόνο θετικά έως υπερθετικά σχόλια. Είναι εύκολο. Είναι αληθινό ψωμί! 

Λίγα μυστικά ακόμα

Τούτη η κατασταλαγμένη συνταγή είναι του ψωμιού που φτιάχνω δυο χρόνια τώρα, και ομολογουμένως έχει καλό και αποδεκτό αποτέλεσμα. Από το ψωμί που έφτιαχνα το καλοκαίρι του 2012, έχει βελτιωθεί σε αρκετά σημεία. Είναι η εξέλιξη και η πείρα που συσσωρεύθηκε,αλλά θέλω να ξεκινήσω με την υπόδειξη, πως μην φοβάσαι! Ακόμη και με λάθη ή παραλείψεις, το ψωμί που θα πάρεις θα είναι απείρως καλύτερο από την φουσκωτή βλακεία των φουρναρέων που πουλούν 2,60 το αληθινό κιλό. Όπως - όσο και να βάλεις από τα υλικά, αποκλείεται να το πετάξεις! Στο πρώτο μου ψήσιμο στην ξυλόσομπα, κάτω και πλάγια είχε η φραντζόλα μου μισό πόντο κάρβουνο. Το 'ξυσα και μια χαρά το φάγαμε. Αν είναι άψητο, το ξαναψήνεις στην τοστιέρα. Αν δεν έχει αλάτι, δεν πειράζει. κλπΤο πιο απλό πράγμα στον κόσμο είναι το ψωμί στις μέρες μας. Έτοιμο το αλεύρι σε μεγάλη ποικιλία, ηλεκτρικοί οι φούρνοι. Καμιά σχέση με πριν λίγα χρόνια, που ήταν ολόκληρη επιχείρηση, απ' το άλεσμα, το κάψιμο του φούρνου, το ζύμωμα δεκάδων κιλών ζύμης. Παρ' όλα αυτά ήταν δουλειά ακόμη και οχτάχρονων παιδιών, καθώς οι ενήλικες νύχτα με νύχτα δουλεύανε μακρυά απ' το σπίτι.Χρησιμοποιώ αλεύρι σκληρό από ένα μικρό μύλο στα Παλιά του Βόλου και από τον ίδιο αγοράζω και το πολύσπορο ολικής του Λούλη. Το σκληρό - κίτρινο μου στοιχίζει 0,73 και το πολύσπορο 2,20 αγοράζοντας όμως 80- 100 κιλά. Φέτος, μέχρι στιγμής, ζύμωσα περί τα 350 κιλά αλεύρι. Πάρα πολύ καλό και το σκληρό Λήμνου.Αλεύρια χωρίς γλουτένη (ζέα, φάρρο, ντίνκελ) δεν δοκίμασα ακόμη, καθώς τα πουλάνε "πράσινα" μαγαζιά και ζητάνε την μάνα τους και τον πατέρα τους (4,00 το κιλό και βάλε). Να τα 'χουν και να τα χαίρονται!Αν μπορείς να αλέσεις, στον κάμπο πουλάει η αγροτιά, 20 λεπτά το σκληρό και 15 το μαλακό στάρι!!!Κόστος5,50 τα αλεύρια και 0,5 το ηλεκτρικόν. 6,00 ευρώ για 6,5 αληθινά κιλά ψωμί!Οι σπιτικοί φούρνοι μάλλον δεν χωράνε 6 φόρμες. Δες πόσες παίρνει και κάνε ανάλογη ζύμη, να μην είναι άδειος ο φούρνος με μια φόρμα! Αντιοικολογικόν.Μια φορά έκανα δυό καρβέλια από πεντόκιλη ζύμη. Ναι από 2,5 κιλά! Λίγο παραπάνω ψήσιμο. Πήγα το ένα ζεστό-ζεστό δώρο και είχαμε λιγοθυμιές.Μερικά tipsΜερικοί το βρέχουν ελαφρά όταν ξεφουρνίσουν. Βάλε φύλλα πορτοκαλιάς λεμονιάς στον πάτο της φόρμας ή της λαμαρίνας. Δίνουν φίνο άρωμα και δεν κολλάει. Αν όχι, λίγο κουάκερ ή λίγο αλεύρι εδώ απλά για να μην κολλήσει. Σουσάμια, παπαρουνόσπορο, κλπ στο αποχέρισμα, πριν το βάλουμε στις φόρμες. Καρύδια, σταφίδες, κρεμμύδια, τυρί, ό,τι βάλεις καλό είναι και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
  1. 3 κιλά σκληρό αλεύρι
  2. 1.5 κιλό πολύσπορο ολικής
  3. 2,5 l νερό
  4. 4 κουταλιές της σούπας αλάτι
  5. προζύμι
  6. 6 φόρμες του κιλού

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αν δεν μπορείς να δανειστείς προζύμι, εδώ εύκολα και απλά!

  2. 2

    Από βραδύς "αναπιάνω", πολλαπλασιάζω δηλ. το προζύμι που έχω φυλάξει από την προηγούμενη ζυμωσιά. Σε μεγαλούτσικο τάπερ - μπωλ ανακατεύω το προζύμι με μισό λίτρο χλιαρό νερό ώστε να διαλυθεί τελείως. Κατόπιν ρίχνω και μισό κιλό σκληρό αλεύρι, μέρος από το όλον που θα χρησιμοποιήσω την άλλη μέρα. Ανακατεύω. Το σκεπάζω και το αφήνω κάπου να 'ναι λίγο ζεστούτσικα. Βάζουμε και μέλι σ' αυτήν την φάση. Εγώ βάζω 2-3 κουταλιές της σούπας μέλι Καστανιάς! Βοηθάει ιδιαίτερα την ζύμη και το χαρακτηριστικό, δυνατό άρωμά του το βρίσκεις και στο ψημένο. Άλλοι βάζουν ζάχαρη που και αυτή βοηθάει την ζύμη και δεν έχει άρωμα και ιδιαίτερο χαρακτήρα, για τους ιδιότροπους λέμε!

  3. 3

    Την άλλη μέρα με το καλό, σε μεγαλούτσικια λεκάνη βάζωτα υπόλοιπα 2,5 κιλά σκληρό, το 1,5 κιλό πολύσπορο. Ανακατεύω τα αλεύρια.

  4. 4

    Ρίχνω 1 λίτρο νερό χλιαρό νερό στο δοχείο με το αναπιασμένο προζύμι και ανακατεύω.

  5. 5

    Στο δεύτερο λίτρο χλιαρό νερό ρίχνω τις 4 κουταλιές της σούπας αλάτι και ανακατεύω να διαλυθεί. Το βάζω στην άκρη. Θα το βάλω τελευταίο στο μείγμα.

  6. 6

    Κάνω μια γούβα στο αλεύρι και αδειάζω το νερωμένο προζύμι. Ανακατεύω.

  7. 7

    Σε λίγο προσθέτω και το νερό με το αλάτι.

  8. 8

    Ζυμώνω για 10-12 λεπτά. (Αν για χ λόγους είναι σφιχτό το ζυμάρι, προσθέτω ελάχιστο νερό, μισή χουφτίτσα την φορά. Αν ξεφύγω και το μείγμα γίνει πολύ μαλακό και κολλάει και με παιδεύει, στο αποχέρισμα πασπαλίζω λίγο επιπλέον αλεύρι. Αλλά για το ψωμί αυτό είναι καλό, θα γίνει πιο αφράτο!). Σ' αυτήν την φάση, βάζω και λίγο λάδι, αν θέλω να πάω σε τραγανή προς σκληρή κόρα.

  9. 9

    Σκεπάζω και το αφήνω μισή ώρα να "ξεκουραστεί", λες και δούλεψε πολύ...

  10. 10

    Στο μισάωρο επάνω του ρίχνω ακόμη μια ψιλή από ζύμωμα, ξεκουράζεται κανα τέταρτο και κατόπιν το αδειάζω πάνω σε αλευρωμένο ελαφρά πάγκο για το λεγόμενο αποχέρισμα. Κρατώ ένα κομμάτι (100- 200 γρ.) για το προζύμι της επόμενης φοράς.

  11. 11

    Κόβω ομοιόμορφα κομμάτια (6 x1,150). Τα δουλεύω λίγο απλώνοντας και διπλώνοντας, στο τέλος να γίνουν μακρουλά!

  12. 12

    Τα βάζω σε φόρμες του κιλού. Λαδωμένες, αν δεν είναι αντικολλητικές.

  13. 13

    Σκέπασμα και ζεστούλα για 2 ώρες το καλοκαίρι. Το χειμώνα και 3! Θέλουμε να φουσκώσει και να γεμίσει σχεδόν την φόρμα.

  14. 14

    Προθέρμανση του φούρνου. Οι βαθμοί τέρμα! Να κάψει καλά! Βάζουμε και ένα ταψάκι άδειο στο κάτω μέρος.

  15. 15

    Χάραγμα της ζύμης με κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι, να κοπεί η επιφάνεια.

  16. 16

    Βάζω στα γρήγορα τις φόρμες και ρίχνω ένα μπρίκι ζεστό νερό στο ταψί ώστε να δημιουργηθεί ατμός μέσα στον φούρνο. Χαμηλώνω στους 200 βαθμούς και αφήνω για 55 λεπτά.

  17. 17

    Σαν βγει με το καλό, το σκεπάζω.

  18. 18

    Το αφήνω να κρυώσει σιγά σιγά, επειδή ακόμη ψήνεται. Δεν κόβω όσο είναι ζεστό!!! (Αν είναι δυνατόν λέμε...) Καλοφάγωτο!

Αντιδράσεις

Σχόλια (13)

Evgenia Kalamatiani
Evgenia Kalamatiani @Evgenia_kalamatiani
Ειλικρινά πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και σε ευχαριστώ θα προσπαθίσω να το φτιάξω τώρα που θα κατέβω στο χωριό έχει προζύμι η πεθερά μου. Πάντως μπράβο σου που μας δίνεις τόσες πληροφορίες και πάλι σε ευχαριστώ. Θα φτιάξω και το σταφιδοψωμο φαίνεται υπέροχο!

Από

MiltosRi
MiltosRi @cook_8505518
στις
Αγιος Ιωάννης Πηλίου,Ελλάς

Περισσότερες συνταγές του συγγραφέα