Πολίτικο Θεσσαλονίκης

ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ @cook_8458531

Η βάση είναι μια παραλλαγή Σάμαλι. Γίνεται ένα νοστιμότατο γλυκό.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

48 Minutes
10 ατομα.
  1. Βάση
  2. 2 1/2 κούπες τσαγιού σιμιγδάλι
  3. 1 1/2 κούπες ζάχαρη
  4. γάλα οσο πάρει για να γίνει μια σχετικά σφικτή ζύμη
  5. 1/2 κ. σ. μπεικιν-παουντερ
  6. 1/2 κ. γ. μαστίχα Χίου
  7. 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
  8. Για το σιρόπι
  9. 2 κούπες νερό
  10. 2 1/2 κούπες ζάχαρη
  11. Για την κρέμα
  12. 1 φακελάκι κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για Μιλφέιγ, ή ο,τι άλλη κρέμα προτιμάτε (π.χ Πατισερί)
  13. 600 ml γάλα.

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπεικιν και την κοπανισμένη μαστίχα (την κοπανίζουμε μαζί με μια κουταλιά σιμιγδάλι στο γουδί, γιατί η μαστίχα "κολάει") και τα ανακατεύουμε.

  2. 2

    Σε ένα άλλο μπόλ βάζουμε το γάλα και την σόδα, και ανακατεύουμε.

  3. 3

    Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε το μίγμα εως ότου γίνει αρκετά σφιχτό, αλλά να απλώνετε έυκολα.

  4. 4

    Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι περίπου 25Χ33cm ή στρόγγυλο 32cm και το απλώνουμε με μία σπάτουλα για να πάει παντού. Ενα κολπάκι για να στρώσει ομοιόμορφα το μίγμαΤο χτυπάμε από κάτω με το χέρι η στον πάγκο 5-6 φορές για να απλωθεί μόνο του.

  5. 5

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος),στον αέρα* και το βάζουμε περίπου μισή ώρα να ψηθεί.

  6. 6

    Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

  7. 7

    Βάζουμε το σιρόπι στη φωτιά και το βράζουμε περίπου 8 λεπτά.

  8. 8

    Με κρύο το γλυκό και ζεστό το σιρόπι το ρίχνουμε λίγο, λίγο με ένα κουτάλι σούπας, και το αφήνουμε να κρυώσει.

  9. 9

    Χτυπάμε τα υλικά της κρέμας για 5 λεπτά με το μίξερ

  10. 10

    Αδειάζουμε την κρέμα στο γλυκό και την απλώνουμε με μία σπάτουλα.

  11. 11

    Πασπαλίζουμε με κανέλα και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα, να δέσει η κρέμα με το γλυκό.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (10)

Σχόλια (25)

lianaki
lianaki @lianaki
Μμμμ... φαίνεται τέλειο Αντώνη, θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!

Από

ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
στις