Ποντιακά κερκέλια του Λαζάρου
Τα κερκέλια ούτε ακουστά τα είχα-μη Πόντια όντας- αλλά κυρίως δεν ήξερα την παράδοση που τα συνοδεύει. Είναι ποντιακά κουλουράκια που πιστεύεται πως τα έδωσε ο Χριστός στο Λάζαρο, όταν τον ανάστησε. Κατά μία άλλη εκδοχή,τα έφτιαξε ο Λάζαρος όταν αναστήθηκε και τα μοίρασε στα φτωχά παιδάκια. Όπως και να'χει, είναι αναπάντεχα νόστιμα, νηστίσιμα και μπορούν να γίνουν πανεύκολα αν διαθέτετε αρτοπαρασκευστή.
Τη συνταγή την είδα στο περιοδικό του Μασούτη,τεύχος του Απριλίου'14.Η δόση είναι μικρή, και τα κουλουράκια ακαταμάχητα.Είναι προτιμότερο να την πολλαπλασιάσετε. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση με σμυρνιό,γλυκάνισο κλπ.
Υλικά
-
300 γρ. αλεύρι
-
50 γρ. ζάχαρη
-
200 ml νερό
-
50 ml ελαιόλαδο
-
25 γρ. μαγιά νωπή (ή 7 γρ.ξερή για αρτοπαρασκευστή)
-
1/4 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για την περίπτωση του αρτοπαρασκευαστή, βάλτε πρώτα τα υγρά, έπειτα τα στερεά και ρυθμίστε τον στο πρόγραμμα για ζύμωμα.
-
2
Αλλιώς, διαλύετε τη μαγιά στο νερό που είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
-
3
Προσθέτετε ζάχαρη και ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
-
4
Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι με το αλάτι.
-
5
Ζυμώνετε με λαδωμένα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη. Συμπληρώνετε με λίγο νερό ή αλεύρι αν χρειαστεί, για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
-
6
Σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε για 45΄να φουσκώσει.
-
7
Στη συνέχεια πλάθετε στρογγυλά κουλουράκια.
-
8
Τα βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνετε σε ζεστό σημείο για άλλο ένα τέταρτο.
-
9
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15΄περίπου.
Σχόλια