Πορτοκαλόπιτα με ψημένα φύλλα απο την Αργυρώ
Ζουμερή και τραγανή πορτοκαλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή ειναι απο το site argiro.grΤην έφτιαξα σε ταψί κουζίνας. δεν βγήκε πολύ πάχια, αν την θέλετε πιο χοντρή φτιάξτε την σε μικρότερο ταψάκι.Γιαούρτι χρησιμοποιήσα σπιτικό φτιαγμένο και το μέτρησα και αύτο σε φλυτσάνια.
Υλικά
-
1 πακέτο φύλλο κρούστας
-
3 κ.σ. βούτυρο λιωµένο
-
1 κ.γλ. κανέλα
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
5 αυγά
-
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
-
1 1/2 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
-
1 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
-
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
-
2 κ.γλ. µπέικιν πάουντερ
-
2 βανίλιες
-
2 κ.σ. κονιάκ
-
1 πρέζα αλάτι
-
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα µαύρη
-
Για το σιρόπι
-
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
-
1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
-
2 ζουµερά πορτοκάλια (χυμός)
-
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουµε σε µπολ την κανέλα και τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Αλείφουμε µε βούτυρο ένα μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα 6 φύλλα, τα πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, τα σουρώνουμε πλισέ και τα στρώνουμε πλάι πλάι στο σκεύος. Τα ψήνουμε για 10΄ στους 180°C, να ροδίσουν.
-
2
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε τη ζάχαρη µε σύρµα ή µε µίξερ χειρός, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, τη βανίλια, το µπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά µε το σύρμα. Λίγο λίγο προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουµε το κονιάκ και τις σταφίδες. Κοµµατιάζουµε σε μικρά κοµµάτια µε τα χέρια τα υπόλοιπα φύλλα. Τα ρίχνουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε, να βραχούν καλά.
-
3
Περιχύνουµε τα ψημένα φύλλα στο πυράντοχο σκεύος µε το µείγµα και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 180°C, στον αέρα, για 30΄, να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
-
4
Ετοιµάζουµε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 7΄-8΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό µε το ζεστό σιρόπι.
Σχόλια (11)