Πώς αδειάζουμε λαχανικά για γεμιστά
Τα γεμιστά είναι ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά του καλοκαιριού. Είναι όμως κάπως μπελαλίδικο, κυρίως γιατί πρέπει να αδειάσουμε τα λαχανικά μας, κάτι που παίρνει χρόνο. Για όποιον το έχει κάνει αρκετές φορές, το άδειασμα δεν φαντάζει πια τόσο δύσκολο. Αν όμως κανείς το επιχειρεί για πρώτη φορά, σίγουρα θα δυσκολευτεί. Δείχνω λοιπόν εδώ πώς αδειάζω εγώ τα γεμιστά μου και ελπίζω να σας βοηθήσω.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ακολουθώ πάντα τη συνταγή για γεμιστά με επιτυχία. Μπορείτε όμως να κάνετε όποια ταιριάζει στο δικό σας γούστο.Στις ντομάτες μπορείτε να κόψετε το καπάκι από την άλλη πλευρά, αφαιρώντας δηλαδή το κοτσάνι. Ξέρω πολύ κόσμο που το προτιμάει. Δοκιμάστε και τα δυο και δείτε τι σας βολεύει.Μπορείτε με αντίστοιχο τρόπο να αδειάσετε και πατάτες για να έχετε ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία στα γεμιστά σας.
Υλικά
-
Λαχανικά της αρεσκείας μας. Ανάλογα με το μέγεθος (και την όρεξη του κόσμου) 2-3 για το κάθε άτομο
-
1 κουτάλι για το άδειασμα
-
1 μαχαίρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Μαζεύουμε όλα τα λαχανικά μας. Οι ντομάτες είναι απαραίτητες καθώς θα μας δώσουν το ζουμάκι τους, αλλά από εκεί και πέρα αποφασίζουμε εμείς αν θα βάλουμε άλλα λαχανικά, πόσα και ποιά. Δικό μου αγαπημένο είναι οι πιπεριές Φλωρίνης.
-
2
Ξεκινάμε με τις ντομάτες. Εδώ σας δείχνω πώς τις κόβω εγώ. Βάζω κάτω την πλευρά με το κοτσάνι και κόβω (αν γίνεται όχι εντελώς) ένα καπάκι από την άλλη πλευρά. Για μένα καθαρίζονται καλύτερα έτσι και στέκονται και πιο ωραία στο ταψί.
-
3
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο που αδειάζεις τα κολοκυθάκια (όπως στη φωτο εδώ), αλλά και ένα κουτάλι κάνει εξαιρετική δουλειά (θα δείτε σε όλες τις άλλες φωτο πως έχω το κουτάλι στο χέρι). Ξεκινάμε να αδειάσουμε τη σάρκα από τη ντομάτα.
-
4
Προσέχουμε να αδειάσουμε σχεδόν όλη τη σάρκα, αφήνοντας όμως ένα τοίχωμα γύρω γύρω. Όχι πολύ χοντρό, αλλά αρκετό για να μη διαλυθεί. Προσέχουμε επίσης να μην τρυπήσουμε το τοίχωμα καθώς αδειάζουμε τη ντομάτα.
-
5
Συνεχίζουμε μέχρι να αδειάσει εντελώς. Τη σάρκα την βάζω κατευθείαν μέσα στο μούλτι που θα την χτυπήσω μετά. Μάλιστα αδειάζω τη ντομάτα γενικά πάνω από τον κάδο του μούλτι, ώστε να πέφτει και όλο το ζουμάκι μέσα εκεί.
-
6
Πάμε στο δεύτερο κλασικό λαχανικό, την πιπεριά. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Κόβεις με το μυτερό μαχαιράκι ένα καπάκι γύρω γύρω.
-
7
Κόβεις ό,τι περισσεύει από το καπάκι (δηλαδή τυχόν λευκά μέρη και σπόρια που έμειναν επάνω) και αδειάζεις την πιπεριά από ίνες και σποράκια. Τα σπόρια βγαίνουν εύκολα και κάτω από τη βρύση, με τρεχούμενο νεράκι.
-
8
Με τον ίδιο τρόπο καθαρίζουμε και τις πιπεριές Φλωρίνης. Κόβουμε το καπάκι, και καθαρίζουμε καπάκι και εσωτερικό της πιπεριάς.
-
9
Πολύ ωραία για γεμιστά είναι τα μικρά στρογγυλά κολοκυθάκια. Κόβουμε και σε αυτά το καπάκι
-
10
Αδειάζουμε το εσωτερικό με το κουτάλι προσέχοντας τα ίδια πράγματα που προσέξαμε και στη ντομάτα, να μην το τρυπήσουμε και να αφήσουμε λίγο τοίχωμα
-
11
Μέχρι να αδειάσει και αυτό και να είναι έτοιμο για γέμισμα!
-
12
Γίνεται φυσικά και με τα κλασικά κολοκυθάκια. Και εδώ κόβουμε ένα καπάκι, αυτή τη φορά κατά μήκος του κολοκυθιού. Έχουμε πρώτα αφαιρέσει το πάνω κοτσάνι.
-
13
Και το αδειάζουμε με το κουτάλι μας (είπαμε τι προσέχουμε, δε χρειάζεται να τα λέμε πάλι) )
-
14
Αν θέλετε να γεμίσετε μελιτζάνες, φροντίστε να μην είναι τεράστιες γιατί θα σας πάρουν όλη τη γέμιση! Κόβουμε το κοτσάνι βεβαίως και μετά κόβουμε το καπάκι και πάλι κατά μήκος.
-
15
Η σάρκα της μελιτζάνας δεν είναι τόσο εύκολο να βγει. Εγώ την χαράζω με το μαχαίρι πρώτα και μετά την αφαιρώ.
-
16
Μετά το χάραγμα η σάρκα βγαίνει πιο εύκολα. Ό,τι βγάζουμε από τα λαχανικά μας το βάζουμε μέσα στο μούλτι.
-
17
Κάπως έτσι αδειάσαμε όλα τα λαχανικά! Από εδώ και πέρα μπορείτε να ακολουθήσετε την αγαπημένη σας συνταγή για να τα γεμίσετε.Καλά μαγειρέματα!
Σχόλια