ggr
ggr @george
Athens

Ο πιο γρήγορος τρόπος να μαγειρέψουμε τα κάστανα είναι βράζοντάς τα. Και εδώ, όμως, πρέπει κανείς να ακολουθήσει κάποια τρικς, για να διευκολυνθεί στο τέλος στο καθάρισμά τους, που είναι η πιο άχαρη στιγμή, ικανή να σε σιχτιρίσει και να σου χαλάσει όλη τη διάθεση για κάστανα.

Λίγα μυστικά ακόμα

ΣυνοψίζονταςΓια να είναι πιο εύκολα στο καθάρισμά τους τα κάστανα (διαβάζω ότι) αρκεί να ρίξουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο στο νερό που βράζουν.Βοηθάει, πριν ρίξουμε τα κάστανα στο νερό, να τα χαράξουμε. Με τον τρόπο αυτό σκάει η φλούδα τους, το νερό περνάει εύκολα στο εσωτερικό τους και βράζουν γρηγορότερα.Μπορούμε να χρησιμοποιούμε αρωματικά κατά τον βρασμό τους, έχει αποτέλεσμα. Δαφνόφυλλα ή φασκόμηλο ή σέλινο, όταν θα τα χρησιμοποιήσουμε σε αλμυρές συνταγές ή για απ’ ευθείας κατανάλωση, ένα φασόλι βανίλιας ή και ζάχαρη εάν προορίζονται για γλυκά.ταν είναι έτοιμα, βρασμένα, είναι σημαντικό να τα καθαρίσουμε όσο ακόμη είναι ζεστά, είναι πιο εύκολο και γρήγορο το καθάρισμά τους τόσο από την εξωτερική φλούδα τους, όσο και από την εσωτερική τους μεμβράνη.Υπάρχει τρόπος να επιμηκύνουμε τον χρόνο που μπορούν να διατηρηθούν τα νωπά κάστανα και να τον φθάσουμε ακόμη και στους 2 ή και 3 μήνες (!!!). Να τι μπορούμε να κάνουμεΡίχνουμε τα κάστανα σε ένα ευρύχωρο μπολ (ή και λεκάνη, για μεγαλύτερες ποσότητες), και τα καλύπτουμε εντελώς με νερό (η επιφάνεια του νερού πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον 10 εκατοστά την επιφάνεια των κάστανων). Όσα ανέβουν στην επιφάνεια και επιπλέουν, τα αφαιρούμε. Είναι …“άρρωστα”. Όχι ότι έχουν κάτι (όχι απαραίτητα ), είναι όμως όχι ώριμα, δεν έχουν αναπτυχθεί εντελώς στο εσωτερικό τους και –σε κάθε περίπτωση– δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα. Μπορούμε όμως να τα μαγειρέψουμε και να τα καταναλώσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες.Στα υπόλοιπα τώρα, αυτά που “πιάνουν πάτο”Κάθε 24 ώρες αντικαθιστούμε τη μισή ποσότητα του νερού με φρέσκια, εκτός από την 5η και την 8η ημέρα, που θα αντικαταστήσουμε όλο το νερό τους. Από την πέμπτη, έκτη ημέρα, θα παρατηρήσουμε να εμφανίζονται στην επιφάνεια του νερού φυσαλίδες αέρα, οι οποίες οφείλονται σε μία ελαφριά ζύμωση η οποία γίνεται στα κάστανα και η οποία είναι εκείνη που παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.Την 9η ημέρα τα βγάζουμε από το νερό, τα στεγνώνουμε καλά ταμπονάροντάς τα με μία πετσέτα και τα φυλάμε σε δοχεία όχι πολύ ψηλά (όχι πάνω από 15-20 εκατοστά) ή σε σακι, σε μέρος που αερίζεται και φροντίζοντας να τα αναμοχλεύουμε συχνά. Τόσο το συχνό ανακάτεμά τους, όσο και το χαμηλό δοχείο, είναι για να αερίζονται καλά όλα τα κάστανα και να μη μουχλιάσουν από την υγρασία που έχουν απορροφήσει (και που είναι εκείνη που παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.Η μέθοδος αυτή λέγεται “επεξεργασία σε νερό”. Υπάρχουν και ακόμη δύο μέθοδοι. Η πρώτη δεν αφορά τους απλούς καταναλωτές αλλά τους παραγωγούς και επιτυγχάνεται με τη δημιουργία “σωρών” από ακαθάριστα ακόμη κάστανα στον αγρό, στο εσωτερικό των οποίων και πάλι προκαλείται μία ζύμωση που είναι υπεύθυνη για την παράταση της διάρκειας ζωής τους στις 40-45 ημέρες.Η δεύτερη όμως μπορεί να ακολουθηθεί και στο σπίτι και δεν είναι άλλη από την κατάψυξη των νωπών κάστανων. Πλένουμε καλά τα κάστα, τα στεγνώνουμε επίσης πολύ καλά και τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες κατάλληλες για καταψύκτες και τα βάζουμε στον καταψύκτη. Θέλουν χαμηλή θερμοκρασία, τουλάχιστον στους -20 βαθμούς, αλλά η μέθοδος επιτρέπει τη διατήρησή τους για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε και καθαρισμένα νωπά κάστανα. Για όποιον έχει τη διάθεση (και την υπομονή) να τα καθαρίσει πριν το μαγείρεμά τους.Και ένα περίεργοΤο δένδρο με τη μεγαλύτερη ηλικία στην Ευρώπη, θεωρείται ότι είναι μία καστανιά, στην ανατολική πλαγιά του ηφαίστειου της Έτνα. Υπολογίζεται ότι έχει μία ηλικία ανάμεσα στα 3.000 και 4.000 χρόνια, ο κορμός της έχει μία περίμετρο 22, όσο είναι και το ύψος της (22 μέτρα). Το όνομά της; “Η καστανιά των εκατό αλόγων”. Σε μόλις 300 μέτρα απόσταση, βρίσκει κανείς άλλο ένα τεράστιο δένδρο, άνω των 1.000 ετών και αυτό, με το ακόμη πιο περίεργο όνομα “η καστανιά του πλοίου”

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
  1. κάστανα. φρέσκα και υγιή

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κατ’ αρχήν, διαλέγουμε κάστανα μεσαίων διαστάσεων (τα πολύ μικρά δεν έχουν αρκετό “φαί” μέσα τους, τα τεράστια θέλουν σημαντικά περισσότερο χρόνο για να βράσουν). Βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουν τρύπες (ένδειξη ότι μας …έχει προλάβει κάποιο σκουλήκι και κάνει τις δικές του διαδρομές στο εσωτερικό) και είναι απόλυτα γερά.

  2. 2

    Πλένουμε καλά τα κάστανα, εξωτερικά, με κρύο νερό, να απομακρυνθούν τυχόν ξένες ουσίες.

  3. 3

    Με ένα μυτερό και πολύ κοφτερό μαχαιράκι τα χαράσσουμε. Θα δείτε αλλού να αναφέρεται ότι τα χαράσσουμε στο κάτω μέρος τους, και αλλού στα δύο φαρδιά πλαϊνά τους. Εάν θέλετε να ανοίγουν εύκολα τα βρασμένα κάστανα, μη βαρεθείτε και χαράξτε τα, ένα-ένα, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ.

  4. 4

    Γεμίζουμε μία ευρύχωρη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και την ανεβάζουμε στο μάτι της κουζίνας. Μία καλή αναλογία είναι 3 λίτρα νερού για κάθε κιλό κάστανα. Τη σκεπάζουμε με το καπάκι της (για να επιταγχύνουμε τους χρόνους) και ανάβουμε το μάτι στη μεγαλύτερη ισχύ, να βράσει το νερό.

  5. 5

    Εάν πρόκειται να τα φάμε μόνα τους ή να τα χρησιμοποιήσουμε για το μαγείρεμα αλμυρών πιάτων, όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χοντρό αλάτι (1 κουταλάκι για κάθε κιλό) και μερικά φύλλα δάφνης (ή και φασκόμηλου, ακόμη και κλαδάκια σέλινου). Αντίθετα, εάν τα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή κάποιου γλυκού με βάση τα κάστανα, δεν προσθέτουμε αλάτι και δάφνη αλλά τα βράζουμε “au naturel” ή προσθέτοντας λίγη ζάχαρη, ανάλογα με το τι λέει η συνταγή που θα κάνουμε.

  6. 6

    Προσθέτουμε τα κάστανα. Προσθέτουμε και μία κουταλιά ελαιόλαδο, θα βοηθήσει στο καθάρισμα, στο τέλος. Μόλις το νερό ξαναπάρει να βράζει, τα αφήνουμε να βράσουν, σε νερό που κοχλάζει (άρα, δυνατή η φωτιά στο μάτι μέχρι το τέλος), για ένα 30λεπτο με 35λεπτο (ίσως και λίγο περισσότερο, ιδιαίτερα εάν τα κάστανα είναι μεγάλα σε μέγεθος). Εάν προορίζονται για πουρέ κάστανου, που θα χρησιμοποιήσουμε για γλυκό, καλό είναι να αυξήσουμε τον χρόνο βρασμού, να μαλακώσει ακόμη περισσότερο η σάρκα τους. Εάν θα μπουν σε κάποιο φαγητό και μαγειρευθούν στη συνέχεια (π.χ. με κρέας), μειώνουμε τον χρόνο στο 25λεπτο, για να βγουν πιο σφικτά, έστω και αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερη καθυστέρηση στο καθάρισμά τους

  7. 7

    Ελέγχουμε ένα-δύο κάστανα εάν είναι σωστά βρασμένα (τα κρυώνουμε πρώτα, για να μη ζεματισθούμε, κάτω από τρεχούμενο νερό).

  8. 8

    Εάν (όταν) είναι έτοιμα, σβήνουμε το μάτι και αποσύρουμε την κατσαρόλα από αυτό, διακόπτοντας το βρασμό τους. Αφήνουμε όμως τα κάστανα ΜΕΣΑ στο ζεστό νερό (εκτός εστίας, βέβαια), για να διατηρούνται ζεστά, η θερμότητα μαλακώνει την εσωτερική μεμβράνη αλλά και τη φλούδα, γεγονός που κάνει πιο εύκολο το καθάρισμά τους στη συνέχεια.

  9. 9

    Αφαιρούμε λίγα-λίγα (2-3, όχι παραπάνω, λιγότερα μπορείτε) με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και αρχίζουμε το καθάρισμά τους, αφήνοντας τα υπόλοιπα να περιμένουν τη σειρά τους.

  10. 10

    Προσοχή, θα τα καθαρίσουμε όσο είναι ακόμη ζεστά, διαφορετικά το καθάρισμά τους (ιδιαίτερα από την εσωτερική τους μεμβράνη) γίνεται πιο δύσκολο. Ζεστά, λοιπόν, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ζεματιστά, όχι κατευθείαν μόλις τα βγάλουμε από το καυτό νερό. Θα ζεματισθούμε. Γι΄αυτό και τα βγάζουμε (στην αρχή τουλάχιστον) λίγα-λίγα από το νερό, να κρυώνουν ελαφρά για να μπορούμε να τα πιάσουμε στα χέρια, αλλά και να μην κρυώσουν πολύ τα τελευταία και μας δυσκολέψουν στο καθάρισμα.

  11. 11

    Τώρα πια, το καθάρισμα από την εξωτερική, σκληρή και σκούρα καφετιά φλούδα τους είναι πολύ πιο εύκολη, ξεκινώντας από το κάτω μέρος του κάστανου, εκεί που τα είχαμε χαράξει.

  12. 12

    Το ίδιο και η εσωτερική, ανοικτού καφετί χρώματος, μεμβράνη, αφαιρείται και αυτή εύκολα, με τη βοήθεια ίσως και ενός μικρού μαχαιριού.

  13. 13

    Δείτε πώς έχουν “σκάσει” από το χάραγμα που τους κάναμε τόσο στα πλαϊνά όσο και στον πάτο τους! Σχεδόν σε φωνάζουν, “έλα, ξεφλούδισέ μας”. Τώρα πια το καθάρισμά τους είναι πολύ πολύ εύκολο!!!

  14. 14

    Έτοιμα τα κάστανά μας, μπορούμε να τα απολαύσουμε εκείνη την ώρα, ή να τα κρατήσουμε για κάποια συνταγή που θα ακολουθήσει. Καλή απόλαυση!

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

annezoula
annezoula @cook_8475418
Καλησπερα σας!Θα ηθελα παρακαλω πολυ την συμβουλη σας.Εχω περιπου 25 κιλα καστανα.Τα εχω στην συντηρηση του ψυγειου μου περιπου δυο εβδομαδες.Με χαρτι κουζινας αναμεσα σε στρωσεις..κ.λ.π.Πρεπει ομως να αδειασω την συντηρηση...διοτι πιανουν πολυ χωρο.Η ΕΡΩΤΗΣΗ μου ειναι η εξης.Αν βρασω τα καστανα και τα καταψυξω οπως ειναι με την φλουδα.....ως εχουν.....τι αποτελεσμα θα εχω?Μηπως γνωριζετε?

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens